15 yıl önce Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nde (TEDAŞ) güvenlik elemanlığı sınavını kazandığı halde “erkek olmak” ve “askerliğini yapmak” şartını karşılamadığı gerekçesiyle işe alımı reddedilen Emel Boyraz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı davayı kazandı.
AİHM, bire karşı altı oyla, ayrımcılık yasağına dair Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesinin “özel yaşam hakkı”na ilişkin 8. maddeyle bağlantılı şekilde ihlal edildiğine, adil yargılama yapılmadığına da oybirliğiyle hükmetti.
Bunlar ayrımcılığı gerekli kılar mı?
Bugün (2 Aralık) alınan kararda, “Güvenlik görevlilerinin gece ve taşrada çalışmaları gerektiği, saldırı durumunda silaha veya fiziki zora başvurma durumunda kalmaları, kadınlarla erkekler arasında faklı bir muamele yapılmasını gerekli kılmaz” dedi.
AİHM: Görevi ihmalden suçlanmadı ki!
AİHM, Boyraz’a 5 Temmuz 2000 tarihinde gönderilen ve TEDAŞ Şubesi’nde görevlendirilemeyeceği bildirilen yazıda, benzer tehlike ve sorumluluğa üstlenme yetkinliğine işaret edilmediği ve görevini ihmal ettiğine dair bir ifade de bulunmadığının altını çizdi.
AİHM’de Bölüm Başkanı seçilen Türkiye’den yargıç Işıl Karakaş’ın temsilcisi olduğu heyet, Türkiye’de uğradığı manevi zararlar karşılığında Boyraz’a 10 bin avro (yaklaşık 28 bin TL) tazminat ödemesine karar verdi.
Altı yıllık yargı mücadelesi AİHM’de bitti
Boyraz, 5 Temmuz 2000 tarihinde gönderilen ve görevlendirilmeyeceğini bildiren mektubu yargıya taşınmıştı. Ancak şirket, Ankara İdare Mahkemesi’nin Boyraz’a hak veren 27 Şubat 2001 tarihli kararına itiraz edince Danıştay 12. Dairesi, 31 Mart 2003’te idareye hak verdi ve görevlendirmeme karar ve gerekçelerini savundu. 17 Mart 2004’te işten çıkarılan Boyraz’ın yaptığı son başvuru da Ankara İdare Mahkemesi tarafından 21 Şubat 2006 tarihinde reddedilince genç çalışan AİHM’e başvurdu (EÖ).