Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) uygulayıcısı olduğu "Birleşmiş Milletler Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı" dahilinde İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'ın ardından Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun da "kadın dostu" oluyor. Projenin diğer ortakları, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İsveç Kalkınma ve İşbirliği Ajansı (SIDA).
Proje, kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kentte yaşayan herkesin eşit biçimde yaşayabileceği kenti "kadın dostu" olarak değerlendiriyor. Projenin hedefleri arasında şunlar var: Yerel ve ulusal düzeyde siyasi ve mali taahhütler aracılığıyla politikalar yaratılarak kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, yerel yönetimlerin kadın ve kız çocuklarını için kaliteli hizmetler tasarlama ve sunma kapasitelerinin geliştirilmesi, kamuoyunda kadınların insan hakları konusunda farkındalık düzeyinin arttırılması.
Projenin 2. Etabı
Proje koordinatörü Zeynep Başarankut-Tan, bianet'e yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadın hakları konusunda genellikle ulusal düzeyde projeler yapıldığını ancak bu projede yerel uygulamaların ön plana çıkarılarak kadınların hayatını direkt olarak iyileştirme kapasitesinin yükseltildiğini söyledi. "Bireylere en yakın ve hayatlarını direkt olarak etkileyen birim yerel yönetimlerdir" diyen Başarankut-Tan, yerel eşitlik mekanizmalarının yaratılmasının kadınların hayatlarında büyük farklar yarattığını belirtti.
Projenin ilk ayağında adı geçen altı ilin pilot uygulama olarak başarılı olduğunu belirten Başarankut-Tan, ikinci etaba katılan altı il ile daha kesin net sonuçlara ulaşmak istediklerini söyledi. "Cinsiyete duyarlı bütçe nedir?", "eşitlikçi hizmet sağlama nedir?" gibi sorulara cevap aradıklarını söyleyen Başarankut-Tan, "asıl amacımız yerel mevzuatın tamamlanması ve kesinleşmesi" dedi.
"Kadın Dostu Kentler" projesinde, kadın STKların kapasitelerinin arttırılması, yerel eşitlik birimleri ve komisyonlarının kurulması, yerel eşitlik eylem planlarının oluşturulması ve geliştirilmesi gibi faaliyetler var. Projenin 2013 yılında tamamlanması bekleniyor. (GY)