Her üç evlilikten birinin erken yaşta yapıldığı ve evli kadınların yüzde 33'ünün "çocuk gelin" olduğu Türkiye'de, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, "Çocuk Gelinler: Yıkıcı Gelenekler ve Ataerkil Sosyal Mirasın Mağdurları" projesini başlattı.
Sabancı Vakfı'nın, Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklediği proje, küçük yaşta ve zorla evlilikleri ülke gündemine almayı, siyasi mekanizma içinde tartışılır kılmayı ve kamu politikalarında yer edecek biçimde tanımlamayı hedefliyor.
Projenin tanıtımı için Anadolu Medeniyetler Müzesinde düzenlenen toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Başkanı Halime Güner, Proje Koordinatörü Selen Doğan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Ecevit ile projeye destek veren sanatçı Burhan Şeşen ve oyuncu Belçim Erdoğan katıldı.
Projeyle ilgili konuşmalardan önce Burhan Şeşen'in kızı Dilan Şeşen, proje için babasının bestelediği ''Lütfen sesimi duyar mısınız?'' isimli şarkıyı seslendirdi.
"Erken evlilikler; kadın, çocuk ve insan hakları ihlalidir"
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu, "Türkiye genelinde erken evlilik oranı yüzde 37, Güneydoğu'da ise yüzde 68'lerde. Çocuk gelinler toplumsal ve ekonomik boyutu olan bir konu. Çözüm için ekonomik yaklaşımlar büyük önem taşıyor" dedi.
Halime Güner ise "Erken yaşta ve zorla yaptırılan evlilikler kadın hakları, çocuk hakları ve insan hakları ihlalidir" dedi.
Güner, çocukların küçük yaşta ve rızaları dışında evlendirilmesine karşı etkin kamu politikaları geliştirilmesi için resmi kurumların, sivil toplum kuruluşlarının ve yurttaşların harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
Akşit: Yasadaki çelişkiler ortadan kaldırılmalı
Güldal Akşit ise erken evliliklerin yalnızca doğu ve güneydoğu illeri için sorun oluşturmadığını, İstanbul, Ankara gibi diğer illeri de ilgilendirdiğini söyledi.
Akşit, kadının başta eğitim olmak üzere tüm haklarını ortadan kaldıran erken evliliklerle mücadele için, yasada yaşla ilgili çelişkilerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin "Erken Evlilik Haritası" çıkarılacak
Uçan Süpürge, proje kapsamında 54 ilde yürütülecek çalışmalar yürütecek. Yaklaşık 20 bin kadına erken evlilik üzerine film gösterimi yapacak ve ilköğretim okullarında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilecek.
54 bin kişilik bir imza kampanyası ile "erken evlilik meselesi", Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) ve tüm illerde bulunan 270 kadın örgütünün gündemine taşınacak.
Afyonkarahisar, Ankara, Ardahan, Aydın, Edirne, Elazığ, Hakkari, Kastamonu, Kayseri ve Osmaniye'de yürütülecek araştırma çalışmalarıyla "Erken Evlilik Haritası" çıkarılacak.
Harita, bu 10 ilde erken evliliklerle ilgili istatistikler ortaya koyacak ve sorunun temelinde bulunan nedenler hakkında bilgi verecek. Sonuçlar, ilgili kurumlara ve bakanlıklara da rapor halinde sunulacak. (BB/EÖ)