bianet kadına yönelik şiddet ya da boşanma davalarında kadınlara yol gösterecek ve emsal olacak mahkeme kararlarını derledi.
"Eşime vurduğum için özür dilerim" cezası
Kastamonu'da eşine şiddet uygulayan Mustafa Kadıncı için hakim İnci Limon "'Eşime vurduğum için özür dilerim' yazılı ilan dağıtmasına ve 50 adet fidan dikerek 6 ay süreyle bakımını yapmasına" karar verdi. Kadıncı bin adet bastırdığı ilanı Araçlılara dağıttı, resmi kurum binalarına özür dilediğini yazan ilanları astı.
Eşe çiçek götürme cezası
Diyarbakır'da üzerine kuma getirdiği eşine ve çocuğuna şiddet uyguladığı gerekçesiyle yargılanan yedi çocuk babası Hayrettin Çetintaş, 1. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmada "Eşime bugüne kadar çiçek götürmüş değilim" deyince, eşine çiçek verme cezasına çarptırıldı. Hakimin "Denetimli Serbestlik Uygulaması" kapsamında kararı sanığın haftada bir defa olmak üzere beş ay boyunca eşi Ayşe Çetintaş'a çiçek götürme ve sanığın 10 yaşındaki oğlunu dövdüğü için de aile ilişkileri ve çocuk gelişimi konulu, ayda bir adet olmak üzere toplam beş kitap okuma cezasına çarptırılması yönünde oldu.
Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca'nın kadınlara yol gösterecek üç kararı var:
Eşinin eğitimini engelleyene "sosyal şiddet" cezası: 30 Bin TL
Hakim Karınca boşanma davasında eşini eve kapatıp, sadece ev işleri yapmasını bekleyen, üniversiteye gitmesini, yalnız dışarıya çıkmasını engelleyen kocanın eşine 'sosyal şiddet' uyguladığına hükmetti ve 30 bin YTL tazminat cezası verdi, aylık 400 TL olarak verilen tedbir nafakasının "yoksulluk nafakası" olarak devamına karar verdi.
Diş fırçalama cezası
8. Aile Mahkemesine başvuran kadın dava dilekçesinde, kocasının kendisine sözlü ve fiili olarak şiddet uyguladığını ve hakaret ettiğini, çocuklarının yanında dahi bunları yapmaktan çekinmediğini belirterek, çocukluğunda anne ve babasından şiddet gördüğünü ileri sürdüğü eşinin psikolojik sorunları bulunduğunu düşündüğünü ifade etti. Maaşına ve otomobiline el koyan eşininn, bir başka ilde çalıştığı için yalnızca hafta sonları eve gelme imkanı bulunduğunu, buna rağmen para kazanma arzusuyla Bolu'daki babasının dükkanına çalışmaya gittiğini öne süren kadın, dilekçesinde, kocasının, kendisini yaz tatillerinde çocuklarıyla beraber 3 ay boyunca Bolu'daki kayınvalidesi ve kayınbabasının evinde kalması için zorladığını iddia etti. Kadın, eşinin kişisel temizliğine dikkat etmediğini, dişlerini de fırçalamadığına dilekçesinde yer vererek, eşine karşı tedbir alınması talebinde bulundu.
Karınca şikayeti karara bağladı:
Koca eşine şiddet uygulamaması için 6 ay evden uzaklaştırılırken kişisel temizliğine dikkat etmezse hapse girecek. Eşi ve çocuklarına karşı şiddet ve korkutma amaçlı davranışlarda bulunamayacak ve iletişim vasıtalarıyla rahatsız edemeyecek. Evin ve ailenin giderleri ile faturalarını karşılıyor ise kocanın bu yükümlülüğü devam edecek. Ayrıca her bir çocuk için aylık 150'şer TL nafakayı eşi N.Y'ye ödeyecek. B.Y, görev yaptığı ilin sağlık müdürlüğüne başvurarak, ruh sağlığı konusunda muayene ve tedavi olacak. Aile, yaz tatillerinde Bolu'da B.Y'nin anne ve babasının evinde en fazla 15 gün kalacak. B.Y, ev içinde sigara içmeyecek, diş ve beden temizliği ile sağlığına özen gösterecek. Ayrıca eşine ve çocuklarına ilgili olacak, sevecen davranacak ve zaman ayıracak.
Evlilik şartı aranmaksızın eşe uzaklaştırma cezası
Hakim Karınca birlikte yaşadığı O. G.'nin uzun süredir kendisine şiddet uyguladığını, hayatı için endişe duyduğunu ileri sürerek korunma isteyen F.K. için dört ay süreli koruma tedbiri alınmasına karar verdi.
"Yasada koruma kapsamının resmi evlilikle sınırlandırıldığına ilişkin bir anlatım bulunmamaktadır. Buna karşın tarafların yakın yaşam arkadaşı olarak uzun süredir bir arada yaşadığı, sosyolojik anlamda bir aile kurulduğu ve kadının bu nedenle şiddete uğradığı anlaşılmaktadır." (EZÖ)