bianet'in edindiği bilgilere göre, önce Dudullu, sonra Acarlar, ardından Çakmak karakoluna götürülen Kükçe, Acarlar karakolundan çıkarıldığında sağlam görünüyordu. Ama Çakmak karakolunun ardından adliyeye getirildiğinde yürüyemiyordu. Avukatı Kükçe'nin kötü muameleden bahsetmediğini, savcının "Seni dövdüler mi" sorusuna "Tansiyonum düşük" diye yanıt verdiğini söylüyor.
Kükçe'nin ölümünü ve işkence kuşkusunu aydınlatabilecek olan belgeler, gözaltı sürecine dair sağlık raporları, karakoldaki gözaltı biriminde olması gereken kamera görüntüleri ve otopsi raporu. Yasalara göre her gözaltı birimi değişikliğine dair bir sağlık raporunun bulunması gerekiyor.
İstanbul Barosu avukatlarından Erdal Doğan, işkence kuşkusu halinde gerekli raporları istemenin ve yasal süreci başlatmanın, avukat, savcı, hakim hukukçuların görevi olduğunu bianet'e söyledi.
Avukat Levent: Açıkçası sağlık raporlarını iyi inceleyemedim
bianet, baronun Kükçe'nin savunması için görevlendirdiği avukat Abdulaziz Levent'le görüştü. Kükçe'yi ilk kez 15 Haziran'da adliyede gördüğünü, karakol sürecini bilmediğini söyleyen Levent, Kükçe'nin rahatsız göründüğünü, bakışlarının farklı olduğunu, ayakta durmakta zorlandığı bilgisini verdi.
Levent, "Bana kötü muameleden bahsetmedi. Görünür yerlerinde darp izi görmedim. Tespit etsem zapta geçirtirdim" dedi.
Ancak Levent, bianet'in "Sağlık raporlarında ne yazıyordu?" sorusu üzerine "Açıkçası sağlık raporlarını iyi inceleyemedim" dedi; otopsi yapılıp yapılmadığını bilmediğini de ekledi.
Levent, nöbetçi hakimin Kükçe'ye "Uyuşturucu kullanıyor musun" diye sorduğunu, Kükçe'nin bunu "Hayır" diye yanıtladığını da söyledi.
Radikal'de İsmail Saymaz ve Ertuğrul Mavioğlu'nun haberine göre, Kükçe'nin ailesi de Kükçe'nin 15 Haziran saat 19:00 sularında savcılığa dört resmi polisin kolları arasında çıkarıldığını, yürüyemediğini söylüyor.
Aynı habere göre, mahkemeye çıkmadan önceki son rapor Kükçe'nin vücudunda darp izleri olduğunu gösteriyor, Ümraniye Cezaevi yetkilileri getirildiğinde vücudunda ekimozlar bulunduğu bilgisini verdi.
Doğan: Savcı, avukat işkenceden kuşkulanır kuşkulanmaz muayene istemeliydi
bianet'in görüştüğü İstanbul Barosu'nda avukatlara sanık hakları ve müdafilik eğitimi veren Avukat Erdal Doğan, sanık ne derse desin, avukat, savcı veya hakimin en küçük işkence şüphesinde hemen tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu istemesi gerektiğini söyledi.
Bunu da yeterli görmezse, Adli Tıp kurumunun yetkili uzman kuruluna sevk edilmesi gerekiyor. Doğan bunların işkencenin saptanmasında tıbbi ve hukuki standartları belirleyen uluslararası belge İstanbul Protokolü'nün gereği olduğunu vurguluyor.
Karakollarda nezarethanede bulunması gereken kamera görüntülerinin de dosyada deli olabileceğini ifade eden Doğan karakollardaki polisler hakkında adli ve idari soruşturma açılması, baronun da Kükçe'nin ölümüyle ilgili davaya müdahil olması gerektiğini söyledi. (TK/EÜ)