78'liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can, sanık avukatlarından Rasim Öz, 1980'de öldürülen Eski Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kemal Türkler'in eşi Sebahat Türkler, "Bizler 1 Mayıs 1977 toplantısının düzenleyicilerinden, olayın tanığı, mağduru ve mağdurlarının savunmanı olarak 77 katliamı dosyasının kapatılması çabalarına karşı, dosyanın yeniden açılmasını talep ediyoruz" dediler.
"77'nin sorulmayanlarını soruyoruz"
Bugün Taksim Kazancı Yokuşu önünde 29 yıl önce 1 Mayıs'ta 500 kadar işçinin bulunduğu alana yapılan saldırı sonucu sekizi kadın öldürülen 35 kişi ve yaralanan 126 kişiyi anan 78'liler Girişimi, 1 Mayıs dava sürecini de aktardı.
Avukat Öz, 14 yıllık dava sürecinde en son kendisine cevaben, şikayetçi olunan Adalet Bakanlığı ve memurların dokunulmazlığı nedeniyle işlem yapılmayacağı açıklaması olduğunu ifade etti. Topluluk "1 Mayıs şehitleri aramızda" sloganı attı.
l Mayıs 1977'de çıkan olaylarda yaşamını yitirenler şöyle;
Bayram Çıtak, Kahraman Alsancak, Hasan Yıldırım, Ziya Baki, Aleksandros Kontuas, Hüseyin Kırgın, Mehmet Ali Genç, Ali Sidal, Ömer Narman, Sibel Açıkalın, Garabet Ayhan, Kadriye Duman, Ercüment Gürkut, Hacer İpek, Hamdi Toka, Nazan Ünaldı, Jale Yeşilnil, Yasin Elmas, Mahmut Atilla Özveren, Leyla Altıparmak, Kenan Çatak, Mustafa Elmas, Hatice Altun, Bayram Eyi, Diran Negis, Ramazan Sarı, Meral Cebren, Ahmet Gözükara, Rasim Elmas, Hikmet Özkürkçü, Nazmi Arı, Kadir Bağcı, Niyazi Darı, Murtezim Örtülü ve kimliği meçhul bir kişi.
Can, bugünkü The Marmara Oteli'nin olduğu yerde bulunan İntercontinental Oteli ve Sular İdaresi üzerinden, ayrıca beyaz bir Renault taksiden Taksim Meydanı ve Kazancı Yokuşu'nda binlerce insana uzun namlulu silahlarla ateş edildiğini aktardı.
"Mağdurlar belli, katiller kim?"
"Su sıkan, siren çalan, ateş eden panzerler tarafından Kazancı Yokuşuna sıkıştırılan on binlerce kişiden 29'u feci bir şekilde ezilerek ya da boğularak öldürüldü. Ölenler ve yaralananlar biliniyor. Ama l Mayıs katliamını kim yaptı, neden yaptı aradan 29 yıl geçmesine rağmen ortaya çıkarılmadı."
78'liler Girişimi adına açıklamayı okuyan Can, "Sonradan öğrendiğimiz şuydu: MHP'nin de desteklediği bir darbe girişiminin başarıya ulaşması için şok bir toplumsal-siyasal ortama ihtiyaç duyulmuş, l Mayıs katliamı bunun için yapılmıştı" dedi.
Direnişin oluşturulmaya çalışılan şok ortamını engellediğini ve darbe girişimini ertelediğini söyleyen Can, bu noktaların araştırılıp sorgulanmadığını söyledi.
"l Mayıs katliamında rol alanların o dönemin ünlü MİT'çilerinden Hıram Abas, Mehmet Eymür, Nuri Gündeş olduğu iddia edildi. Abas sonradan MİT müsteşarı olacaktı. Eymür 1993-96 kayıplar ve yok etme politikalarında, 96'da ortaya çıkan Susurluk Çetesinde kilit unsurdu. Gündeş Susurluk sürecinde "gizli Başbakan" Özer Çiler'in danışmanı olacaktı."
Taksim Postanesi'nden İçişleri Bakanlığına Bilgi Edinme Yasası'ndan yararlanarak dilekçe gönderen Girişimin dilekçelerinde "Üstü Örtülen 'l Mayıs 1977' toplu katliamı dosyasının yeniden açılması; katliam mağdurları adına ve katillerin kamuoyuna sunulması" talebi yer alıyor.
Bilgi edinme talebinde bulunanlar şöyle::
Rasim Öz, Nermin Kaplan, Nimet Tanrıkulu, Celalettin Can, Hüseyin Karabulut, Filiz Karakuş, Erdoğan Aydın Tatlav, Sevim Belli, Sinan Tutal, Yusuf Çetin, Atilla Kaya, Filiz Koçali, Hasip Kaplan, Akın Birdal, Hakan Tahmaz, Murat Çelikkan, Raffı A. Hermann, Oya Coşkun, Sebla Arcan, Musa Çam, Sevgi Göyçe, Gürsel Ümit Sever, Hasan Gülüm, Hakan Güneş, Başak Ergüder, Sebahat Türkler, Kamil Tekinsürek, Doğan Erbaş, Nebile Irmak, Levent Tüzel, Mustafa Yalçıner, İhsan Çaralan, Sabri Topçu, Mehmet Kılıçaslan, Erdal Yıldırım, Orhan Kahyaoğlu, Bilge Kahyaoğlu, Orhan Miroğlu, Sermet San, Kiraz Biçici ve Nuran Ulutaş. (EZÖ/EÖ)