* Fotoğraf: Gazete Yolculuk
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek’i eleştirdiği tweet’i nedeniyle hâkim karşısındaydı.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, bugünkü ilk duruşmada Söğütlü’nün savunmasını dinledikten sonra dosyayı esas hakkında mütalaa için savcıya gönderdi. Bir sonraki duruşma 30 Aralık’ta görülecek.
Buse Söğütlü beyanında, dün akşam gündem olan “Işıklar yanıyor” sözünden de bahsetti.
Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım, Twitter hesabından AYM binasının fotoğrafını "Işıklar yanıyor" notuyla paylaşmasının ardından İçişleri Bakanlığı "Işıklarımız hiç sönmüyor" diye tweet attı. Uzun süre gündem olan sözle ilgili sosyal medya kullanıcıları “Işıklar içinde uyuyoruz” yorumunu yaptı.
Gazeteci Söğütlü de ülkede hukukun itibarının geldiği noktayı anlatmak için bu örneği verdi.
Akın Gürlek tartışmalı AYM kararını veren hakim
Söğütlü’nün avukatı Erman Öztürk bianet’e yaptığı açıklamada, bu davada mağdur müşteki olarak bulunan hakim Gürlek’in, AYM kararının tanınmadığı ve tartışma yaratan kararda da imzasının olduğunu belirtti:
“Akın Gürlek, kamuoyunun yakından takip ettiği ÇHD davası, Canan Kaftancıoğlu davası ve daha birçok davada ağır hapis cezalarına hükmeden bir hakim.
“Müvekkilim Söğütlü de savunmasında buna dikkat çekti ve bu yargılamalarda usul hükümlerinin uygulanmadığını, savunma hakkını kısıtlandığını, avukatların bile mahkemeden atıldığını belirtti. Zaten bugün yargılama konusu yapılan tweet de ÇHD davası sırasında yazılmıştı.”
TIKLAYIN - “Sayın Başkan, Sevgili Olsanız Çekilmezsiniz”
“Benim yerimde Führer olsa nasıl karar verirdi?”
Buse Söğütlü beyanında, Hitler Almanyasında bir hakimin şu sözlerine gönderme yaptığını anlattı: “Nasyonal Sosyalizm karşısında hukuk bağımsızlığı yoktur. Vereceğiniz her kararda önce kendinize şunu sorunuz: ‘Benim yerimde Führer olsa nasıl karar verirdi?”
Söğütlü ayrıca “Ben gazeteciyim, gazetecinin görevi de kamuya gerçekleri anlatmak, eleştirileri sunmaktır” dedi.
“Hitler mezarından çıkıp gelse…”
Buse Söğütlü hakkında hazırlanan iddianamede, Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/1 maddesindeki “Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek” suçundan cezalandırılması isteniyor.
Suça konu tweet’i şöyle: “Hitler mezarından çıkıp gelse ve Akın Gürlek'in sandalyesine otursa aşağı yukarı, hemen hemen aynı cümleleri kurardı herhalde. Mesleki etiği, her şeyi geçtim; insanda biraz oturduğu sandalyenin ağırlığı olur.”
“Anayasa Mahkemesi Akın Gürlekleştirilmek isteniyor”
Avukat Öztürk de “Biz avukatları olarak ortada bir suç olmadığını, bir yargılama konusu olmadığını söyledik. Bu takipsizlik verilmesi gereken bir dosyayken mağdur Akın Gürlek olunca dava açıldı. Hakimlere de bunu söyledik, savcı, şikayetçi Akın Gürlek olunca takipsizlik veremediği için bir iddianame oluşturmak durumunda kalmış” diye konuştu.
“Türkiye yargısı AYM kararını tanımıyor, yürütme Anayasa Mahkemesine ‘ayar veriyor’. Anayasa Mahkemesi de Akın Gürlekleştirilmek isteniyor. Yargı hiçbir zaman bağımsız değildi ancak şimdi şekli olan bağımsızlık da ortadan kalktı. Böyle bir atmosferde tüm düşünceler tekleştirilmek isteniyor. Müvekkilimiz de tweet’inde bunu eleştirdi.”
Akın Gürlek hakkında
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı olan Akın Gürlek’le ilgili ÇHD davasında AYM’ye yapılan başvuruda şu ifadeler yer alıyordu:
“Mahkeme başkanı Akın Gürlek, başvurucuların davasıyla bağlantılı başka dosyalarda soruşturma ve kovuşturma aşamasında görev almıştır. Sulh Ceza Hâkimi (SCH) olarak başvurucuların dosyasında itirafçı olarak yer alan B.E.’nin etkin pişmanlıktan faydalanmak için ifade verdiği soruşturma aşamasında, yine B.E.’nin tutuklanmasında; İstanbul 26. ACM başkanı olarak itirafçı B.E.’nin kovuşturma aşamasında yer aldı.
“Gürlek aynı zamanda İstanbul 26. ACM başkanı olarak B.E. hakkında haber yapan Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Canan Coşkun'un davasında Coşkun'a “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlaması ile 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
“Avukatların yargılandığı dosyada tanıklık yapan İ.Ö.’nün sanık olarak yer aldığı başka bir dosyada da sorgusunu mahkeme başkanı olarak Akın Gürlek yaptı.”
Akın Gürlek bu yargılamada ÇHD’li avukatlara 159 yıldan fazla cezaya hükmetti.
Ayrıca, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na 9 yıl 8 ay hapis cezası verilen, Sözcü davasında gazetecilere “FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım” suçundan ceza verilen davalarda mahkeme başkanıydı.
Gürlek, Selahattin Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, Sırrı Süreyya Önder’e 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Akademisyen yargılamalarında Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy’a hapis cezasına hükmetti.
Son olarak, Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan bir karara imza attı.
Şu anda Hrant Dink cinayeti davasının görüldüğü heyetin başkanı.
(AS)