* Fotoğraf: AA
Moria Kampı’nın 9 Eylül günü sabaha karşı çıkan yangın sonucu yok olmasının ardından Lesvos (Midilli) adasındaki yardım kuruluşları ve sivil oluşumların yanı sıra, Atina’daki Eleonas Kampı içerisinde çalışma yürüten Project Elea ve İsviçre merkezli One Happy Family (Bir Mutlu Aile) adlı kuruluştan da hükümetin tutumunu eleştiren açıklamalar geldi.
2017’de sığınmacılara hizmet veren bir toplum merkezi kuran One Happy Family adlı kuruluş hafta sonu yaptığı açıklamada, kalıcı ve insancıl bir çözümün ancak Avrupa Birliği (AB) düzeyinde alınacak kararlar ile gerçekleşebileceğine dikkat çekti.
Açıklamada, dört uzun gün ardından sığınmacıların 3000 kişi alabilecek çadırların yerleştirildiği askeri atış alanına götürülmeye başlandığı ve bu yeni kampta kalacaklara, koronavirüsün yayılmasını engellemek için hızlı sonuç veren bir test uygulandığı belirtildi.
“Endişeliyiz”
One Happy Family’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Adaya barınma amaçlı kullanılacak feribotların gönderildiği haberini aldık. Bu feribotların, kapalı karantina mekânlarına dönüştürülmesi endişesini taşıyoruz. İtalya’da yaşananlar, insanların gemilerde zorla tutulmaktansa denize atlamayı tercih ettiklerini gösteriyor.”
"Sığınmacılar AB ülkelerine aktarılmalı"
“Avrupa Birliği’nin yardım etmek istediğini duyduk. Yardım etmenin tek yolu, önümüzdeki yıllarda kamplardan AB ülkelerine düzenli bir aktarma uygulamasının başlatılmasıdır. Ancak bu şekilde, Yunanistan hükümetine, ada halkına ve sığınmak isteyen insanlara yardımcı olunabilir.
“Yunanistan hükümetinin Temmuz 2019 seçimlerinden bu yana uygulamaya koyduğu göç karşıtı politikaları biliyoruz ve bunların karşısındayız. Ama AB kalıcı bir çözüm sağlamadığı sürece, Yunanistan hükümeti kapalı kamplar açma ve “hot spot” denilen noktalarda sınırı geçmek isteyenleri geri itme planını uygulamakta ısrar edecektir.
“Kapalı kamplar çözüm değil”
“Adanın başka yerlerinin geçici kapalı barınma alanı olarak kullanılabileceği ve Moria Kampı’nın yeniden açılabileceğini duyduk. Hükümetten isteğimiz, adaya sığınan insanların ana karaya götürülmeleridir.”
* * *
Protesto gösterileri
Yangın sonrasında ortada kalan sığınmacıların düzenlediği ve polis saldırısı ile biten protesto gösterileri ile hükümetin sığınmacılara yönelik politikalarına karşı Yunanistan çapında düzenlenen yürüyüşlerde dile getirilen temel talep, adalardaki kampların bir çözüm olmadığı.
Lesvos adasında yapılan açıklamalara Yunanistan’daki başka kuruluş ve oluşumlardan da destek geliyor. Atina’daki Eleonas Kampı içerisinde çalışmalar yürütenler (Project Elea) adına hafta sonu yapılan açıklamada, özetle şunlar vurgulandı:
“Moria utanç kaynağıydı”
“Moria’nın yanması değil, var olması bir trajediydi. Moria koşulların zorlamasıyla değil, göç akınını durdurmak için bilinçli ve kasıtlı olarak uygulanan bir AB politikasının sonucu olarak ortaya çıkmıştı. Moria, insan haklarının ve onurunun bittiği yerdi; başından sonuna dek Yunanistan, Avrupa ve dünya adına bir utançtı.
“Adalar boşaltılmalı”
“Koşullar izin verir vermez, Yunanistan hükümeti Lesvos ve diğer adalara sığınan insanları ana karaya aktarmalı; onlara insana yakışır barınma koşulları sağlamalı ve sosyal uyum sağlamalarına dek destek vermelidir.
“Ana karaya getirilenler, geçtiğimiz aylarda Moria’dan ayrılabilen 500 üzerindeki insan gibi getirilip Eleonas gibi aşırı dolu kampların dibinde ortada bırakılmamalıdır.
“Sepet politikası yanlış”
“Avrupa Birliği’nin kendi değerlerinin ve anlaşmalarının getirdiği ortak sorumluluktan kaçınmak için Yunanistan’ın para desteği karşılığında sığınmak isteyenlerin konulduğu bir sepete dönüştürülmesi politikası büyük bir başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
“En baştan kurulmaması gereken Moria Kampı’nın küllerinden, sığınmacılara yönelik gerçekçi, adil, bütünlüklü ve etik açıdan tutarlı yeni bir politika doğmalıdır. Bu hemen şimdi gerçekleşmelidir. Avrupa harekete geçmelidir. Hükümetler harekete geçmelidir.” (SMD/TP)
Çeviri: Serdar M. Değirmencioğlu