Fotoğraf: Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
AKP ve MHP’nin imzasıyla Meclis’e sunulan 28 maddelik “çoklu baro” teklifi Cuma günü (10 Temmuz) Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise teklifin Resmi Gazete’de yayınlandığı gün yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) AYM’ye başvurucak.
İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir ve Zonguldak Baro Başkanı Özel Eroğlu, AYM sürecinde neler yapacaklarını, bundan sonra nasıl bir yol haritası izleyeceklerini bianet’e anlattılar.
Üç baro başkanı da AYM'nin Anayasa'ya aykırı olan teklif için yürürlüğü durdurma kararı vermesi gerektiğini vurguladı.
Durakoğlu: AYM’den umutluyuz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay sürecini dikkatle takip edeceklerini belirten Mehmet Durakoğlu, “AYM sürecinde yeniden eylemlere başlayacağız. AYM sürecinden umutluyuz çünkü burada hukuksal değerlendirmeler yapılacak. Teknik hukuk konuşulacak bu da bizim uzmanlık alanımız” dedi.
“Asla vazgeçmeyeceğiz”
Teklifin, Anayasa aykırılıklarını AYM’de raporlar halinde sunacaklarını belirten Durakoğlu, şunları söyledi: Karşımızda siyasiler değil hukukçular olacak Anayasa’ya aykırı olan bu teklifle ilgili hazırladığımız raporlarımızı, dilekçelerimizi sunacağız. AYM’de olacağımızı göstereceğiz. Yürürlüğün durdurulmasını sağlayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz asla vazgeçmeyeceğiz.”
Candemir: Yasa yürürlüğe girerse halk savunmasız kalacak
Bahar Gültekin Candemir ise; Ankara'da baro başkanlarının polis tarafından uğradığı şiddeti hatırlatarak, "Bir hukuk devletinde karşılaşılmayacak görüntülerdi" dedi.
Baroların öneminde dikkat çeken Gültekin Candemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler temsil ettiğimiz değerlerin farkındayız. Bizlerin çocuk istismarına, kadın cinayetlerine, çevre katliamına ve insan hakları ihlallerine karşı bir duruşu var.
Bizler artistlik yapmak için günlerce parklarda yatmadık. Bizler istismara uğrayan çocuklar, şiddete uğrayan kadınlar savunmasız kalmasın diye sokaklarda yattık. Bu yasa yürürlüğe girerse bu halk savunmasız kalacak.
"Avukatların bağlı oldukları baroya göre kararlar verilecek"
Cumhurbaşkanının avukatlara, barolara pranga takan bu yasayı veto etmesinin bekliyoruz. AYM'nin yürürlüğü durdurma ve yasayı iptal kararı vermesini bekliyoruz.
Bu yasa yürürlüğe girerse mahkemelerde avukatların bağlı oldukları baroya göre kararlar verecek. Kararlar, adalete uygun olsa bile akıllarda soru işareti bırakacak."
Eroğlu: İktidar değiştiğinde yasa değişecek
“Barolar devletin hata yapmasının önüne geçmek, insan haklarını korumak adına vardır” diyerek sözlerine başlayan Zonguldak Baro Başkanı Özel Eroğlu da şöyle konuştu: “Yasadan üç baro etkilenecek ama konu üç baro değil. Adalet zedelenecek, hukukun üstünlüğü yara alacak.
‘Barolar siyaset yapıyor’ denilerek, bölünüyor ama asıl çoklu baroya geçilirse barolar siyasileşecek. 1950 üyesi olan bir grup avukat, baro kurabilmek için başka avukatlara teklifler götürecekler, her siyasi yapıdan avukatlar kendi barolarını kurmaya çalışacaklar.”
"Avukatlar barolarını terk etmeyecek"
Eroğlu, yasanın çıkması halinde uygulamasını olmayacağını belirtti ve ekledi: “Avukatlar barolarının terk etmeyecekler, iktidar değiştiğinde yasa değişecek. Bizim baromuza etkisi olmadığı halde yürüyoruz bunun bir anlamı var. Çünkü Türkiye’nin her yerindeki hak ihlali benim meselemdir, biz böyle öğrendik.” (RT)