Fotoğraf: AA - Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) raportörleri, Büyükada davasında aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'deki Onursal Başkanı Taner Kılıç'ın da bulunduğu dört insan hakları savunucusunun hapis cezasına çarptırılmalarından dolayı derin endişe duyduklarını ifade etti.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Raportörü Alexandra Louis (Fransa), Thomas Hammarberg (İsveç) ve John Howell (Britanya) söz konusu insan hakları savunucuları Taner Kılıç, İdil Eser, Günal Kuşun ve Özlem Dalkıran'ın mahkumiyetleri hakkında ortak bildiri yayımladı.
Euronews’ta yer alan habere göre raportör Alexandra Louis şunları dedi:
“Diğer yedi eylemcinin beraat etmesini memnuniyetle karşılasam da, Taner Kılıç, İdil Eser, Günal Kuşun ve Özlem Dalkıran'a ağır hapis cezaları verildi. Bazı kaynaklara göre terör suçlaması asılsız. Bu kanaatler, yargının işleyişi ve Türkiye'deki hukukun üstünlüğüne saygı konusunda ciddi endişelere yol açıyor. Ayrıca Türkiye'deki insan hakları savunucularının çalışmaları üzerinde de caydırıcı bir etkiye sahip olacak, bu beni de yakından ilgilendiriyor.”
Thomas Hammarberg ve John Howell de, "Bu endişe verici ciddi bir karar. Demokrasinin işleyişi için gerekli olan muhalif veya eleştirel sesler üzerinde bundan sonra daha fazla baskı oluşturabilir. Türk makamlarını özellikle Terörle Mücadele Yasasını yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz. İfade ve toplanma özgürlüğünün uygulanmasını garanti altına almak için adli uygulamaları değiştirmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Büyükada Hak Savunucuları Davası hakkındaİstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. 18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklandı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Yurttaşlık Derneği) ise savcının itirazı üzerine 23 Temmuz’da tutuklandı. 25 Temmuz'da Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli haftada iki gün adli kontrol şartıyla ve yurtdışına çıkma yasağıyla serbest bırakıldı. Hazırlanan iddianameye Haziran 2017’den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da “şüpheli” olarak eklendi. Cumhuriyet savcısı Can Tuncay’ın hazırladığı iddianamede hak savunucularının üye oldukları iddia edilen örgütler “FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C” olarak sıralandı. TIKLAYIN - Büyükada İddianamesinde Hangi "Deliller" Yer Aldı? Hak savunucuları, 25 Ekim 2017’de ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Günal Kurşun, İlknur Üstün, İdil Eser, Nalan Erkem, Peter Steudtner, Özlem Dalkıran, Ali Garawi ve Veli Acu'nun tahliyesine karar verdi. Ayrıca Özlem Dalkıran ve Veli Acu hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Tutuksuz sanıklar Şeyhmus Özbekli ve Nejat Taştan hakkında 25 Temmuz 2017'de verilen adli kontrol kararı ise kaldırıldı. Mahkeme dosyaya sonradan "şüpheli" olarak eklenen Taner Kılıç hakkında "terörizmin finansmanı ve casusluk" iddiasıyla tutuklu bulunduğu, İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyanın Büyükada davasıyla birleştirilmesine de karar verdi. TIKLAYIN - Sekiz Hak Savunucusu Hakkında Tahliye Kararı Taner Kılıç hakkında 15 Ağustos 2018 günü tahliye kararı verildi. Kılıç hakkında 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Son duruşması 19 Şubat 2020'de görülen Büyükada davası, savunmalara devam edilmesi için 3 Nisan 2020'ye bırakılmış, ancak koronavirüs salgını nedeniyle davanın karar duruşması 3 Temmuz 2020'ye ertelenmişti. 3 Temmuz'daki duruşmada İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Taner Kılıç'a "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran'a "terör örgütüne yardım" iddiasıyla 1 yıl 13 ay hapis cezası, Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli hakkında beraat kararı verdi. TIKLAYIN - Büyükada Davası'nda karar: 4 kişiye hapis, 7 kişiye beraat |
(EKN)