Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun tutuklu ve hükümlülerin maruz kaldıkları işkence-kötü muameleye ilişkin verdiği soru önergesine bir yıl sonra yanıt verildi.
Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı’na “Tutuklu, hükümlü veya yakınlarına kötü muamele, şiddet, insanlık onuruna yakışmayacak şekilde muamele, sağlık hakkına erişim gibi konularda ilgili mercilere ulaşmış kaç şikayet bulunmaktadır?” diye sordu.
Bakanlık, 1 Ekim 2019 tarihinden bugüne kadar 396 işkence ve kötü muamele başvurusunun yapıldığını belirterek “Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara karşı kötü muamele vakalarının yaşanmaması ve bu tür şikâyet sebeplerinin ortadan kaldırılması için mevzuatımızda köklü değişiklikler yapılmıştır” cevabını verdi.
TIKLAYIN-Cezaevleri Genel Müdürü Çıplak Arama ve İşkenceyi Kabul Etti
"Cezaevleri STK'ler tarafından denetleniyor"
Bakanlık, ayrıca cezaevlerinin, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu hükümleri gereğince oluşturulan izleme kurulları, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği ve Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu tarafından denetlendiğini belirtti.
"İşkenceye karşı özel birim oluşturuldu"
Cezaevlerinin söz konusu kurumlar tarafından haberli habersiz ziyaret edildiğini ifade eden Bakanlık, devamında şöyle dedi: “Hükümlü ve tutukluların sağlık ve yaşam koşulları, iç güvenlik, sevk ve nakil işlemleri ile ilgili aksaklık ve eksiklikler yetkili mercilere bildirilmektedir.
Hükümlü ve tutuklular veya sivil toplum örgütleri, resmî ya da özel insan hakları kuruluşları tarafından yapılan başvurular titizlikle incelenmekte, adlî ve idarî yönden yapılan soruşturmalar sonucunda kusur ve ihmali olan görevliler hakkında yasal gereğine titizlikle tevessül edilmektedir.
Öte yandan, tüm bu denetim mekanizmaları dışında insan haklarına yönelik şikâyetlerin üzerine kararlılıkla gitmek ve gereğini yapmak amacıyla 15 Temmuz sonrasındaki süreçte ceza infaz kurumlarında kötü muamele ve işkenceye dair medyada yer alan iddiaları takip etmek üzere Bakanlığımız Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde özel bir birim oluşturulmuştur.
Söz konusu birim, medyada yer alan her türlü haber ve yorumu titizlikle takip edip internet üzerinden vatandaşların şikâyetlerini almaktadır. Tüm iddialar bu birim tarafından ivedi bir şekilde incelenip sonucu da kamuoyuna açıklanmaktadır."
İHD: Son üç ayda 246 hak ihlali yaşandı
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun Ocak-Şubart-Mart 2020 dönemine yayınladığı raporda sadece Marmara Bölgesindeki hapishanelerde üç ayda 246 hak ihlali yaşandığı belirtildi.
(RT)