Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM), Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki mahpus Resul Kocatürk’ün babasının cenaze törenine katılmasına izin verilmemesi üzerine yaptığı başvuruda karar verdi. Kocatürk’ün başvurusunu değerlendiren AYM, Başsavcılığın “özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal ettiğine” hükmederek, 5 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verdi.
AYM’nin değerlendirmesinde şöyle denildi:
“Somut olayda Başsavcılık, başvurucunun talebini üç gün sonra yanıtlamıştır. Defin işleminin yapılmış olması, babasını kaybetmenin acısını yaşayan başvurucunun talebinin geç karşılanması bakımından haklı bir gerekçe olarak kabul edilemez.
“Diğer taraftan Başsavcılık, başvurucunun taziyeye katılabilmesi için durumun gerektirdiği özeni gösterdiğini, ilgili personelin görevlendirilmesi için alternatif yollara başvurduğunu ortaya koyabilmiş değildir. Gerekçe olarak sunulan hasta sevk yoğunluğu da somut olgu ve olaylara dayandırılmamıştır. Dolayısıyla Başsavcılık kararından, başvurucunun hassas ve acil nitelikteki izin talebine kısa süre içinde cevap verilmemesinin sebebi anlaşılamamaktadır.
“Bu durumda, başvurucunun taziye kabulüne katılma ve ailesine destek olma imkânından yoksun kalmasında kamu makamlarının zamanında karar almaması ve gerekli organizasyonu oluşturamamasının etkili olduğu, başvurucuya geç cevap verilmesi ve nihayetinde talebin reddedilmesi şeklindeki müdahalenin özel hayata ve aile hayatına saygı hakkını ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır.”
Ne olmuştu?
Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan mahpus Resul Kocatürk, 5 Nisan 2016 yılında yaşamını yitiren babasının cenaze ve taziye törenine katılmak için Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunmuştu.
Kocatürk’ün başvurusuna üç gün sonra yanıt veren Başsavcılık, “cenaze defin işleminin gerçekleştiğini ayrıca personel yetersizliği” nedeniyle talebin reddine karar vermişti. Bunun üzerine Kocatürk, avukatı aracılığıyla 25 Nisan 2016’da AYM bireysel başvuru yapmıştı.
Kocatürk, başvuruda taziye kabulüne ilişkin talebinin dikkate alınmadığını belirterek, aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğini belirtmişti.
(RT)