Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne, Evrensel Periyodik İnceleme (Universal Periodic Review/UPR) çerçevesinde değerlendirmeye alınacak raporunu gönderdi.
TIKLAYIN - Türkiye’nin İnsan Hakları Karnesinde Değişmeyenler
Periyodik İnceleme, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi tüm ülkelerin insan hakları durumunun, BM İnsan Hakları Konseyi bünyesinde diğer devletler tarafından, sivil toplum kuruluşlarının da iştirakiyle gözden geçirilmesini kapsıyor. 5 yıllık raporlarda ülkedeki insan haklarının durumu ve yapılması gerekenlere dair öneriler yer alıyor.
Türkiye raporu, Ocak 2020’de değerlendirmeye alınacak.
Raporda neler var?
Yasaların içerikleri ve bu yasaların uluslararası mevzuatla uygunluğuna dair bilgileri içeren Türkiye’nin hazırladığı 20 sayfalık rapor, şu ana başlıklar ve başlıklardan oluşuyor:
İnsan haklarının korunması, ayrımcılık karşıtı önlemler, azınlıklar, din ve vicdan özgürlüğü, basın ve ifade özgürlüğü, barışçıl toplantı hakkı ve örgütlenme özgürlüğü, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi, eğitim hakkı, kadın hakları, çocuk hakları, engelli hakları, mülteciler, sığınmacılar, uluslararası koruma ve insan ticareti.
“Birçok taahhüt gerektiği şekilde yerine getirilmedi”
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHK), sivil toplum örgütlerinden de rapora katkı sunmalarını istemişti.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) 21. Oturum İçin Türkiye Raporu’nda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun kuruluş sürecinin, Paris Prensiplerinin ruhuna aykırı olarak, şeffaflık, tarafların geniş katılımından uzak şekilde gerçekleştiği de dahil birçok taahhüttün gerektiği şekilde yerine getirilmediği ifade edilmişti.
Önceki dönemle ilgili Türkiye İnsan Hakları Vakfı değerlendirmesine ve önerilere buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
(AS)