Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi bugün örgütlenme özgürlüğünün ihlaline dair verdiği kararla Milli Eğitim Bakanının alkışla protesto edilmesinin cezalandırılmasının hak ihlali olduğuna hükmetti.
AYM’nin gerekçeli kararında, “Başvurucunun sendika kararı doğrultusunda bir eyleme katılması ve ifade özgürlüğünü örgütlü biçimde kullanması nedeniyle cezalandırılması ile başvurucunun örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir müdahale yapıldığı kabul edilmelidir” dendi.
Kararda ayrıca, devlet memurlarının ifade özgürlüğüne dikkat çekildi:
“…aynı zamanda birey olan devlet memurları çoğulculuk, hoşgörü ve açık fikirlilik gibi demokratik toplumun temel ilkelerinin korumasından yararlanırlar. Başka bir deyişle görevine yansıtma, şiddete teşvik etme veya demokratik ilkelerin reddi söz konusu olmadığı sürece ifade özgürlüğü çerçevesinde dile getirilen bazı görüşler veya bunların dile getirilme biçimi yetkili makamların gözünde kabul edilemez olsa dahi ifade özgürlüğünün korumasından yararlanır.”
3 bin lira manevi tazminat ödenecek
Kocaeli’nde ilkokul öğretmeni olan Veysel Kaplan, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Kocaeli şube başkanıydı. Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu 7 Haziran 2012’de, Milli Eğitim Bakanını protesto etme kararı aldı.
Sendika kararında, “bakanın göreve geldiği günden bu yana yaptığı açıklamalarla eğitim sisteminde yaşanan sorunları eğitim emekçilerine yüklemeye çalıştığını ve eğitim emekçilerinin emeklerini görmezden gelerek onları aşağıladığını” ifade edildi ve “Bakanı Dinlemiyoruz” adlı eylemi yapacakları duyuruldu. Eylem gereğince, seminer dönemi süresince bakanın telekonferans yöntemiyle yapacağı konuşmaların alkışla protesto edilmesi ve konuşma süresince salon dışında beklenmesi kararlaştırıldı.
Kocaeli’nde bu eylem için sendika tarafından görevlendirilen E.V. de eylemi gerçekleştirmek isterken engellendi. Veysel Kaplan da Şube Müdürünün fiziksel şiddet uyguladığından bahisle E.V.den özür dilemesini istedi.
Disiplin soruşturma raporuna göre Kaplan “Bakan hakkında mesnetsiz iftiralar atmaya başlamış, Bakanı ve 4+4+4 sistemini protesto edici konuşmalar yapmıştı”, yerel mahkemelerinin kararlarına göre ise “Bakan hakkında olumsuz konuşmalar yapmış ve bir grup arkadaşı ile salonda alkışlı protesto yaptıktan sonra salon dışına çıkmıştı”.
Kaplan’a bu eylem sebebiyle disiplin soruşturması açıldı ve uyarı cezası verildi. Cezasının iptali istemiyle Kocaeli 2. İdare Mahkemesinde açtığı dava reddedildi, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi de ret kararını onayınca Kaplan AYM’ye başvurdu.
Başvurusunda, “yöneticisi olduğu sendikanın kararı üzerine Milli Eğitim Bakanı’nın telekonferans konuşmasını dinlememesi ve alkışlı protesto etmesi nedeniyle disiplin cezası ile cezalandırılmasının örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğini” ifade etti.
AYM’nin bugün Resmi Gazete’de yayınlanan gerekçeli kararında, “disiplin cezasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır” dendi.
Mahkeme Kaplan’ın başvurusunda, “Anayasanın 33. maddesinde güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine ve kararın, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Kocaeli 2. İdare Mahkemesine gönderilmesine” karar verdi.
Veysel Kaplan’a ayrıca 3 bin lira manevi tazminat ödenecek. (AS)