Haberin İngilizcesi için tıklayın
“İnşaat işinin fıtratında var deniyor ya… Bizim işte eğitim falan yok, kendimiz ne öğrendiysek… Güvenlikti falan böyle şeyler yok, hepsi kağıt üstünde. Allaha emanet bir iş, ilkel şartlarda çalışıyoruz. Büyük firmalar da küçükleri de aynı, değişen bir şey yok, iyileştirme yok.”
İzmir, Seferihisar’dan inşaat işçisi Kıyas Kalın bianet’e yaptığı açıklamada, dün gerçekleşen iş cinayetiyle ilgili bu yorumu yaptı.
Seferihisar ilçesinin Turabiye Mahallesi’ndeki dört katlı inşaatta sıva yapan 27 yaşındaki Kenan Karakuş ile 19 yaşındaki F.A. dün yaklaşık üç metre yükseklikten merdiven boşluğuna düşerek hayatını kaybetti.
İki işçinin de işyerindeki ilk günüydü. Kenan Karakuş evliydi, iki çocuğu vardı.
Kıyas Kalın işçilerden birinin olay yerinde hayatını kaybettiğini, diğer işçinin de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde hayatını kaybettiğini ifade etti:
“Çatı kulelerini sıvarken, çatının demir karkasları kurulmuş, kalas atıp üzerinde çalışıyorlar, kalaslar kayıyor, inşaatın iç tarafına başlarının üzerine düşmüşler. İkisi de beyin kanamasından vefat etti.
“Zaten yeni gelmişlerdi, o gün işbaşı yapmışlardı. Daha isimlerini bile doğru dürüst bilmiyorduk. İnşaat işinde yeni değillerdi, ustaydılar ama bu inşaatta ilk günleriydi. Çok üzgünüz.”
Taşeron firma sahibi gözaltında
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Kıyas Kalın taşeron firma olan Medeni İnşaat’ın sahibi M.Ç.’nin gözaltında olduğunu söyledi.
Kalın ayrıca hayatını kaybeden işçilerin sigortalı olduğu bilgisini aldıklarını da paylaştı.
“Bu şartlarda niye çalışıyorsunuz, diyorlar”
Kıyas Kalın, inşaat işçilerinin şartlarının her yerde aynı olduğunu anlattı, “Sesimizi kimse duymuyor” dedi:
“Dernekleşmeye gitmeye niyetimiz var. Buna öncülük etmeye çalışıyorum inşaat işçileri yardımlaşma dayanışma derneği gibi bir isim altında dernekleşmek istiyoruz.
Kendisi de çalıştığı inşaatta yaklaşık 3 ay önce 8 metreden düştüğünü, halen koltuk değnekleriyle yürüdüğünü, belinin kırık olduğunu ve tedavi altında olduğunu ifade etti:
“Bu şartlarda niye çalışıyorsunuz diyorlar. Çalışmak zorunda bırakılmışız, zorundayız. Eve ekmek götürebilmek için Azraille mücadele ediyoruz.”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) son raporuna göre Temmuz ayında en az 163 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Türkiye’de 2019 yılının ilk yedi ayında da en az 1004 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. (AS)
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı