Haberin İngilizcesi için tıklayın
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri Ziya Ataman’ın 11 Nisan 2016’da tutuklandığını hatırlatan Gülüm, üç yılı aşkın süredir Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan gazeteci Ataman'ın sağlık durumunun günden güne kötüye gittiğini belirtti.
TIKLAYIN - Gazeteci Ziya Ataman 1185 Gündür Tutuklu
Ataman’ın mide ve bağırsaklarında sağlık sorunları yaşadığını dile getiren Gülüm, Ataman’ın doktor başvurusundan iki buçuk ay sonra revire kaldırıldığı, doktorun kendisine bağırsaklarının iflas ettiğini söylediği ifade etti.
"Sağlık hakkı kısıtlanıyor"
Ataman düzenli olarak tedavi görmesi için pek çok defa cezaevi yönetimine başvurulmasına rağmen her seferinde bu taleplerin cezaevi yönetimi tarafından reddedilerek mahpusun sağlık hakkının kısıtlanmaktadır” diyen Gülüm, Adalet Bakanı'na şu soruları yöneltti:
- Ziya Ataman’ın yaşadığı sağlık sorunlarından ve tedavisine ilişkin cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalarından haberdar mısınız? Üç yılı aşkın süredir Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Ataman'ın sağlığa erişim hakkı hangi gerekçelerle kısıtlanmaktadır?
- Doktorun Ziya Ataman’a bağırsaklarının iflas ettiğini söylemesine rağmen hastaneye sevk taleplerini ret ederek sağlık hakkını kısıtlayan cezaevi yönetimi hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?
- Tutuklu ve hükümlülerin hem uluslararası hem de ulusal mevzuat kapsamında koruma altına alınmış sağlığa erişim hakkı hangi gerekçelerle kısıtlanmaktadır?
- Cezaevlerindeki hasta tutukluların sağlığa erişimi konusunda uğradıkları kısıtlayıcı uygulamaları önlemek adına Bakanlığınızın yürütmekte olduğu çalışmalar var mıdır?
Ziya Ataman hakkında
Uzun süre Özgür Gündem gazetesinin dağıtımcılığını yaptıktan sonra DİHA'da Şırnak ve Van'da muhabir olarak çalışan Ziya Ataman 10 Nisan 2016'da Van'da gözaltına alınmış ve ertesi gün tutuklanmıştı.
Soruşturmada aleyhinde tanıklık eden tek kişinin ifadesini geri çekmesine rağmen serbest bırakılmayan Ataman'ın yargılandığı davada iddianame, tutuklandıktan tam 20 ay sonra, Aralık 2017'de hazırlandı.
İlk duruşmasına Mart 2018'de çıkan Ataman, ikinci duruşmasında SEGBİS arızası nedeniyle ifade veremedi. Ataman üç yıllık tutukluluğu boyunca sadece birkaç dakika savunma yapabilmiş oldu.
Ataman cezaevinden gönderdiği mektupta, tutuklandıktan sonra çok sayıda sağlık sorunu yaşadığını, revire çıkmak için dilekçe vermesine rağmen dört ay boyunca revire çıkarılmadığını söylemişti.
Sancılarından dolayı geceleri uyuyamadığını ve çok büyük zorluklar yaşadığını aktaran Ataman'ın talebi sonunda kabul edilmişti.
Muayenenin ardından ise doktor "bağırsaklarının iflas ettiğini" söyleyerek Ataman'ı hastaneye sevk etmiş, hastanede de bağırsak ve mide hastalıkları teşhisini konulan Ataman o günden beri düzenli ilaç alıyor.
Ayrıca Anayasa Mahkemesi, Ataman'ın kişi hürriyeti ve güvenliği ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönünde yaptığı başvuruyu reddetti. 16 Nisan 2019 tarihli kararda başvurunun "Anayasa'nın 19. maddesinde öngörülen güvenceler kapsamında bir ihlalin olmadığının açık olduğu anlaşılmıştır" denildi. (HA)