Haberin Kürtçesi için tıklayın
Fransa Ulusal Meclisi'nde "loi anti-fessée" (Şaplak Karşıtı Yasa) isimli yasa, 2 Temmuz'da 51'e 1 oyla kabul edildi. Yasa, aileler tarafından, çocuklar üzerinde "sıradan eğitim şiddeti" şeklinde meşrulaştırılarak uygulanan fiziksel ve psikolojik bütün şiddetin önlenmesini hedefliyor.
Yasa neler içeriyor?
Fransa Medeni Kanunu'nun "ebeveyn otoritesinin fiziksel veya psikolojik şiddet olmadan uygulandığı" 371. maddesinin sembolik kaldığı gerekçesiyle çıkarılan yasa, her tür şiddetin sınırlarını çizerek, cezai yaptırımları sağlamlaştırıyor.
Yasa, çocuklar üzerinde uygulanan dayak, tokat, aşağılama, zorbalık, alaycılık gibi fiziksel ve psikolojik hiçbir şiddete tolerans göstermiyor, cezai yaptırımlardan kaçınmıyor.
Ayrıca, yasa "sıradan eğitim şiddetinin önlenmesi" için çocuk bakıcıları için bir eğitim zorunluluğu getiriyor.
Fransa'daki en büyük çocuk vakıflarından biri olan Fondation pour l'Enfance'a (Çocuk Vakfı) göre ailelerin yüzde 85'i çocuklara yönelik uyguladıkları şiddeti "eğitimsel" olarak tanımlıyor. Fransa, yeni yasa ile ailelerin şiddeti bu şekilde meşrulaştırmasının önüne geçmeyi hedefliyor.
"Fransa geç kaldı"
İsviçre'den 40 yıl sonra Fransa, fiziksel cezaları yasaklayan 56. ülke oldu. Fransa, çocuğa yönelik şiddeti yasaklayan yasası bulunmayan kalkınmış son 5 Avrupa ülkesi arasındaydı.
Fransa için geç kalındığını belirten Çocuk Koruma Devlet Sekreteri Adrien Taquet, yeni yasanın çocuğa yönelik şiddetin önüne geçecek güçte olduğunun altını çiziyor. Taquet, daha sağlıklı bireyler yetiştirmek için çocuk şiddetinin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Günümüzde, Kuzey Avrupa, Güney Amerika, birkaç Afrika ülkesi ve Asya ülkesi ile toplamda 56 ülke çocuğa yönelik şiddeti engelleyen yasalar bulunduruyor. Türkiye bu ülkelerin içinde yer almıyor. (EEY/AÖ)
*lemonde.fr, actu.orange.fr ve leparisien.fr'den derleyip çeviren: Ekin Eylem Yıldız