Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencisi Baran Barış Korkmaz, Dersim Pertek’te yaşayan ailesini ziyarete gitti.
Polisler, ailesinin evinin yakınındaki bir komşusunun bahçesinde bulunan tüpün bomba hazırlığı için getirildiği ihbarı sonucu bahçede tüpü buldu. Gizli tanık da tüpü Baran Barış Korkmaz’ın oraya bıraktığını iddia edince evine baskın düzenledi.
Kendisini teşhis edemeyen gizli tanığın ifadesiyle tutuklandı
Korkmaz ve üç kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Korkmaz, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Yaklaşık üç yıldır cezaevinde.
Son duruşmada ise ağırlaştırılmış müebbet ve 23 yıl hapis cezası aldı. Korkmaz’ın cezasını onaylayan mahkeme, dosyayı Erzurum İstinaf Mahkemesine gönderdi.
Korkmaz’ın ailesi, “Baran Barış Korkmaz’a adalet” diyerek sesini duyurmaya çalıştı. Adına kurulan sosyal medya hesabından Korkmaz’ın durumuna dair bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı.
"Özgür günleri özlemle bekliyorum"
bianet’e mesaj gönderen Korkmaz, umudunu koruduğunu ve hukuksuzluğun değişebileceğini belirtiyor:
“Bizler burada uğradığımız hukuksuzluğa dair sesimizi duyuramıyoruz. Bu sebeple sesimiz olanlara yürekten teşekkürler. Çıkan ceza kararı henüz onaylanmadı ve bu kararı değiştirecek gücümüz var lütfen bunu unutmayın. Elimden alınan eğitim hakkımın ve yaşam hakkımın geri iadesi için sizlerin desteğine ihtiyacım var.
“Bir gün yeniden ailemle, sevdiklerimle üniversite bahçesinde olacaksam bana destek olanlar sayesinde olacaktır. Ümidimi diri tutuyorum özgür günleri özlemle bekliyorum.”
Korkmaz, kendisine verilen toplam 59 yıllık hapis cezasına kendince neden arayanlar, “Bir şey yapmamış olsaydı bu kadar ceza almazdı” diyenlere de şöyle seslendi:
“Dilek Doğan evinde öldürüldü. Kemal Korkut newrozda öldürüldü. Ali İsmail Korkmaz katıldığı basın açıklaması sonrası öldürüldü. Ben üniversite öğrencisiydim 59 yıl ceza verildi halen şaşırıyor musunuz?. Bu kişiler benim yaşıtlarım onarın ölümünü haklı gösterebiliyor musunuz?”
HDP'li Beştaş Korkmaz'ın durumunu Meclis'e taşıdı
Hakların Demokratik Partisi Milletvekili Meral Danış Beştaş, Korkmaz'ın durumuna dair Meclis'e soru önergesi sundu. Beştaş, önergesinde şu noktaya da dikkat çekti:
"Baran Barış'ın tutuklu olduğu dönemde ona yakın bir koğuşta bulunan bir kişinin Baran Barış'ı revirde görmesi üzerine 'bu çocuğa da yazık oldu gencecik hiçbir suçu yok olayı biz Tunceli istihbaratıyla birlikte düzenledik' dediği iddia ediliyor. "
Beştaş'ın ilettiği sorulardan bazıları şöyle:
* Baran Barış Korkmaz davasından haberdar mısınız?
* Mahkemelerin son zamanlarda yalnızca gizli tanık deliline göre karar vermelerine ilişkin bir açıklamanız olacak mı?
* Baran Barış Korkmaz aleyhinde suç isnadında bulunan ancak Baran Barış'ın eşkâlini dahi veremeyen bir tanık ifadesi yargılamanın sonucuna nasıl bu kadar etki edebilir? Baran Barış Korkmaz davasında gerçeği araştırmak ve delilleri toplamak yerine suçun bir kişi üzerine bırakılarak cezalandırılmasının izahı nedir?
* Baran Barış Korkmaz hakkında gerçek dışı anlatımların delil olarak kabul edilip ceza kararına hükmedilmesi, mahkemelerin kişilere göre önceden bir talimat üzerine kararlarını hazırladıkları anlamına gelmiyor mu?
* Yargı makamlarına göre iktidar yanlısı olmayan her kişi potansiyel suçlu mudur?
* Mahkemelere göre Kürt olmak suçlu olmak anlamına mı geliyor?
* Pansiyon müdürünün Baran Barış Korkmaz'ın orada kalmadığına dair ifadesi neden delil teşkil etmezken, Baran Barış'ı daha önce hiç görmemiş olan gizli tanığın anlatımları davanın sonucunu etkileyebiliyor?
* Baran Barış Korkmaz'ın tutuklanması ve ceza almasına neden olduğu iddia edilen Elazığ istihbaratındaki yüzbaşı ile Pertek ilçe Emniyet Müdürünün hâlihazırda FETÖ Soruşturması kapsamında tutuklu olduğuna ilişkin aktarımlar doğru mudur? Şayet bu iddialar doğru ise neden bu durum göz önünde bulundurulmaksızın Baran Barış'a ceza verilmiştir?
* Gerçekte hiçbir suç işlememiş olan Baran Barış'ın 59 yıl hapis cezasına çarptırılması iktidarın adalet anlayışına uygun mudur? (EMK)