Fotoğraf: Ebrü Günay (solda) Sezgin Tanrıkulu (sağ üstte) Ömer Faruk Gergelioğlu.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler tarafından 2002'de, çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla ilan edilen 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü sebebiyle bugün konui Meclis gündemine taşındı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebrü Günay konuyla ilgili Meclis Araştırması talep ederken HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki oturumda konu ile ilgili istatistikleri dile getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da çocuk işçiliği ile ilgili bir açıklama yayınladı.
Ebrü Günay, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) çocuk işçiliği konusunda son araştırmasını 2012'de yaptığını hatırlatarak Türkiye'de güncel olarak kaç çocuk işçi olduğunun bilinmediğini belirtti.
TIKLAYIN - TÜİK Çocuk İşgücü Anketini Yedi Yıldır Yapmıyor
"Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye'de 2 milyonun üzerinde çocuk işçi vardır. 2017 yılında 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 20.3 iken bu oran 2018'de yüzde 21.1'e yükselmiştir.
Günay: En önemli sebep yoksulluk
"Çocuk üzerinde fiziksel, ruhsal ve toplumsal açıdan olumsuz etkiler bırakan çocuk işçiliği sorunu, ülkelerin içinde bulunduğu yapısal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Çocuk işçiliğinin artmasının en önemli sebebi yoksulluktur. Türkiye'de çocuk işçiliğinin artmasının bir diğer önemli nedeni ise işverenlerin ucuz işgücü ve kayıt dışı çalıştırmak üzere çocuk işçileri tercih etmesidir.
"Çocuk işçiler, en çok tarım, sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde çalıştırılmaktadırlar. Bunların dışında çocukların çalıştırıldığı diğer alanlar; madenler, küçük atölye ve işletmeler, tamirhaneler ve sokaklardır.
"Yakılan köylerden ve şehirlerden metropollere göç etmek zorunda kalan Kürt ailelerinin çocukları da ailelerinin yaşadığı geçim sıkıntısını giderebilmek için tehlikeli ve ağır işlerde çalıştırılmaktadırlar.
"Çocuk işçiliğinin engellenmesi için çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan etmenlerin belirlenmesi, kayıt dışı ve yasal olmayan bir şekilde çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirlerin alınması, denetimlerin etkin bir şekilde yapılması ve ilgili mevzuatların yenilenmesi ve yürütülmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir."
Gergerlioğlu: Sadece 416 ihlal tespit edilmesi skandaldır
HDP Milletvekili Gergerlioğlu ise İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerini hatırlatarak, 2019'un ilk beş ayında en az 26 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini TBMM'de dile getirdi.
"Çocuk işçiliğiyle mücadele ilan edilen 2018, 67 çocuk iş cinayetiyle en çok çocuk iş cineyatınin yaşandığı yıllardan biri olmuştur. Türkiye'de çocuk işçiliğinin bu denli yaygınlaşmasının önemli nedenlerinden biri de devletin bu alana ilişkin denetimsizlik ve cezasızlık politikasıdır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2010'dan bu yana geçen 9 yılda sadece 416 iş yerinde çocuk işçi ihlali tespit etmiştir, ki bu bir skandal sayılır."
Tanrıkulu: Çocuk işçilik yasaklanmalı
CHP Milletvekili Tanrıkulu ise Eğitim Sen'in 2018'de hazırladığı "Çocuklarımız ve Gerçekler Raporu"nu işaret ederek şunları söyledi:
"Raporu göre çocuk işçi sayısı 2018 itibariyle 2 milyona yaklaşmış; 2012'de 601 bin olan 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı, 2016 yılına gelindiğinde 709 bine ulaşmıştır.
"Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilerek, kayıt dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.
"Ayrıca yasa dışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınıp, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılıp, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalı ve çocuk işçilik yasaklanmalıdır." (AÖ)