Haberin Kürtçesi için tıklayın
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Çocuk Hakları Komisyonu, "Sanayide, Tarlada, Madende Değil; Çocuk Parkta Mutlu" sloganıyla çocuklar için şenlik düzenliyor.
TIKLAYIN - Çocuk İş Cinayeti Neden Üç Kat Arttı?
15 Haziran Cumartesi günü İstanbul Abbasağa Parkın'da gerçekleşecek festival, saat 16.00'da başlayacak. 17.00-18.00 saatleri arasında ise çocukların ilgiyle takip ettiği Şubadap Çocuk Müziği Grubu sahnede olacak. 18.00 - 19.30 saatleri arasında ise müzik dinletisi olacak. Gün boyunca ise çocuklar için barış, drama-oyun, yüz boyuma ve resim atölyeleri düzenlenecek. Barış atölyesi Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Aylin Vartanyan ve ekibi tarafından gerçekleştirilecek.
Mayısta dokuz çocuk işçi hayatını kaybetti
2018 yılı "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı" olarak ilan edilmiş ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda çok taraflı bir katılımla çocuk işçilerle mücadele ulusal programı (2017 - 2023) çıkarılmıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılı çocuk istatistikleri verilerine göre çocuklarda işgücüne katılma oranı 2017'de yüzde 20,3 iken 2018 yılında bu oran yüzde 21,1 oldu.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne (İSİG) göre ise dördü 14 yaş ve altında olmak üzere dokuz çocuk işçi 2019'un Mayıs ayında hayatını kaybetti. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, ağaç, metal ve taşımacılık işkollarında gerçekleşti.
TIKLAYIN - TÜİK Verilerine Göre Çocuk İşçi Sayısı Arttı
Şubadap şubadap şubi
— İHD İstanbul Çocuk Hakları Komisyonu (@ihd_cocuk) 8 Haziran 2019
Şubadap şubadap şubibba
Şup şup şubi şuup! demeye 7 gün kaldı
Biz heyecanlıyız sizinde heyecanımıza ortak olmaya 15 Haziran’da Abbasağa Parkına Bekliyoruz #childrenrights #children #şubadap #şubadapçocuk #abbasağaparkı #ihdçocukşenliği #ihdçocuk pic.twitter.com/dzf4TrDStY
ILO'ya göre 'çocuk işçiliği'
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çocuk işçiliğini şöyle tanımlıyor:
"'Çocuk işçiliği' çoğu kez çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından zararlı işler olarak tanımlanır.
"Buna göre çocuk işçiliği şunları kapsar:
- Çocuklar için zihinsel, fiziksel, toplumsal ya da ahlaki açılardan tehlikeli ve zararlı işler,
- Okula düzenli devam etmelerini engelleyerek eğitimlerini aksatacak işler,
- Okullarından erken ayrılmalarına yol açacak işler,
- Çocukları okullarıyla aşırı uzun süren ve ağır işleri beraber yürütmek zorunda bırakan işler.
"En aşırı biçimleri düşünüldüğünde çocuk işçiliği çocukları köleleştirir, ailelerinden ayırır, onları ciddi tehlikelerle, hastalıklarla karşı karşıya bırakır, çok küçük yaşlarda büyük kentlerin sokaklarında kendi başlarının çaresine bakacak duruma düşürür." (AÖ)