Haberin Kürtçesi için tıklayın
Cannes Film Festivali’nde Arjantinli yönetmen Juan Solanas’ın kürtaj hakkı mücadelesini anlatan belgeselinin (Que Sea Ley) galası öncesinde 60 aktivist, kürtaj hakkını engelleyen yasalara karşı kırmızı halıda protesto düzenledi.
Cannes Film Festivali’nde Arjantinli yönetmen Juan Solanas’ın kürtaj hakkı mücadelesini anlatan belgeselinin (Que Sea Ley) galası öncesinde kadınlar, kürtaj hakkını engelleyen yasalara karşı kırmızı halıda protesto düzenledi. #CannesFilmFestival2019 #YouKnowMe pic.twitter.com/FsPk8JoF27
— çatlakzemin (@Catlak_zemin) 22 Mayıs 2019
Film, Arjantin’de kürtajın yasallaştırılması mücadelesini gündeme taşıyor. Arjantin’deki Kürtaj Yasası, geçen yıl reddedilmişti, ancak 28 Mayıs 2019’da tekrar oylamaya sunulacak.
TIKLAYIN - Kürtaj Yasağı Yılda 68 Bin Kadını Öldürüyor
“Protesto, kürtaj yasaklarına tepki”
Arjantin’deki kürtaj tartışmalarının bir benzeri ABD’de yaşanıyor. Aktivistler, bu protestonun ABD kürtaj yasasındaki değişikliklere bir tepki olduğunu ifade ediyor.
TIKLAYIN - Trump'ın İlk İcraatlarından Biri Kürtajla İlgili Oldu
Kürtaj konusu, ABD’de muhafazakâr cumhuriyetçiler ve demokratlar arasında gerilimi gitgide tırmandıran konulardan biri.
ABD’deki Kürtaj yasakları
Amerika genelinde Cumhuriyetçi eyalet yetkililerinin öncülüğünde başlatılan kürtaj kısıtlama ve yasakları, 2019 yılı içinde Utah, Arkansas, Kentucky, Mississippi, Ohio, Georgia ve son olarak da Alabama’da yürürlüğe girdi.
Utah ve Arkansas’ta bu yıl getirilen kısıtlamalar çerçevesinde 18’inci hafta itibariyle kürtaja izin verilmiyor. Kısıtlamaların daha da arttırıldığı Kentucky, Mississippi, Ohio ve Georgia eyaletlerindeyse hamileliğin altıncı haftası itibariyle kürtaj yasak.
Solanas: "Umarım filmin mesajı yaygınlaşır"
Yönetmen, Solanas, Hollywood Reporter’a yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“ABD’de şu anda olan, kadın haklarına karşı küresel tepkilerin bir parçası. Film Arjantin’de çok ilgi gördü. Benim için gerçeklerden daha güçlü bir şey yok. Umudum, Cannes’da gördüğü uluslararası ilginin filmin mesajını daha da yaygınlaştırması.” (EMK)
* Fotoğraflar: Hollywood Reporter, twitter