Haberin İngilizcesi için tıklayın
Açlık grevlerindeki mahpusların durumunu daha önce de Meclis’e taşımış olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, yaşam hakkının sağlanmasına dönük adımlar atılması için çalışmalar yürütmek üzere bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
Konuyla ilgili bugün Meclis’e önerge veren Meral Danış Beştaş, “Yaşatma görevi devletin birincil sorumluluğunda. Devletin yaşatma sorumluluğunu hatırlaması ve gerekli adımları atması elzem” dedi.
15 mahpustan "ölüm orucu" açıklaması
HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 8 Kasım 2018’de PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı başlattığı açlık grevi, 16 Aralık 2018 tarihinden itibaren 50’den fazla cezaevinde yüzlerce mahpusun katılımı ile devam ediyor. Sekiz mahpus da aynı taleple yaşamına son verdi.
Ayrıca Bakırköy Kadın Kapalı, Gebze Kadın Kapalı, Van Yüksek Güvenlikli ile Diyarbakır D Tipi cezaevlerinden 15 mahpus, bugün itibariyle aynı taleple “ölüm orucuna başladıklarını” açıkladı.
TIKLAYIN - TBMM Başkanı Şentop: Leyla Güven’i Ziyaret Etmem Doğru Olmaz
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Leyla Güven’le ilgili dün bir açıklama yaparak, “Ben bir mantığı olmayan bu eylemin sona erdirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ziyaret konusunu da doğru bulmayacağımı ifade edeyim” demişti.
Devletin “yaşatma sorumluluğunu” hatırlattı
Araştırma önergesinde şu gerekçeler yer aldı:
“Açlık grevlerinde, devletin yaşatma sorumluluğu birinci planda olduğundan; açlık grevlerinde dile getirilen talepleri değerlendirmek ve buna göre koşulları iyileştirmek de devletin görev ve sorumluluk alanına giriyor. Bu konuda devlet hiçbir adım atmadığı için yaşatma sorumluluğunu yerine getirmiyor.
“Yüzlerce insanın hâlihazırda yaşamın kıyısında olması ve bu tercihi kişisel bir mesele için değil devletin hukuk normlarına dönmesi adına kullanıyor olması dikkate alınmalı.
“Tüm toplumun iyiliği ve kazanımı için girilen bu yolda, demokrasinin gelişmesi ve evrensel hukuk normlarına dönülmesinin sağlanması parlamentonun görev alanına girer.
“Açlık grevleri ile ölüm oruçlarının başlangıcından itibaren neden ve sonuçlarının değerlendirilmesi ve yaşam hakkının sağlanmasına dönük adımlar atılması için çalışmalar yürütmek üzere bir meclis araştırma komisyonu kurulması, Meclis’in vicdani ve tarihi vazifesidir.” (AS)