* Çizim: Murat Başol
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevinden bianet’e yazan Hasan, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden 18 avukata verilen hapis cezalarıyla ilgili, müvekkilleri olarak dilekçe kampanyası başlattıklarını açıkladı.
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına hitaben yazılan dilekçede, “keyfi tutukluluğa son verilmesi” talep ediliyor.
Cezaları henüz onanmadı
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HHB) altısı tutuklu 20 avukatın yargılandığı davanın sıralı duruşmalarının üçüncüsü 20 Mart 2019’da Silivri Kampusundaki İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, firari olan iki sanığın dosyasını ayırarak, 18 avukata toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası verilmesine hükmetti.
TIKLAYIN - 18 Avukata Toplam 159 Yıl 1 Ay 30 Gün Hapis
Avukatların aldığı hapis cezası henüz üst mahkemece onanmadı. Dosya istinaf mahkemesinde görüşülecek.
“Boş salona okuduğunuz kararla…”
Tutuklu avukatlardan Engin Gökoğlu ile aynı hücrede kaldıklarını da belirten Hasan’ın bianet’e yazdığı 22 Mart tarihli mektup, “Biz halkın avukatlarının müvekkilleriyiz” diye başlıyor ve şöyle devam ediyor:
“Müvekkilleri olarak bir kampanya başlatmak istiyoruz. Herkesten de avukatlara ceza veren heyete bizim gibi dilekçe yazmalarını istiyoruz.”
Hasan, hedeflerinin bir milyon dilekçe olduğunu yazdı.
Dilekçede de şu ifadeler yer alıyor:
“20 Mart’ta verdiğiniz ve boş salona okuduğunuz kararla, avukatlarımıza 150 yıldan fazla ceza verdiniz. Bu cezalarla halkın avukatlarını vazgeçiremezsiniz. Bir an önce hukuksuzluktan vazgeçerek keyfi tutukluluğu sonlandırmanızı talep ediyorum.”
Avukatlara ne ceza verildi?
Tutuksuz sanıklardan Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir, Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren, Didem Baydar Ünsal, Yaprak Türkmen’in Türk Ceza Kanunu’nun 314-3, 227-2 maddeleri uyarınca “örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçundan cezalandırılmasına karar verildi.
Mandacı ile Zehra Özdemir’in duruşmada hazır bulundukları gerekçesiyle cezalarında 6’da 1 oranında indirim yapılarak ayrı ayrı 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmalarına, tutuklu kaldıkları sürenin cezadan düşülmesine ve yurtdışına çıkış yasağı uygulanmasına hükmedildi.
Çağatay, Ereren, Baydar Ünsal ve Türkmen’in cezalarında ise indirim uygulanmayarak dördü de ayrı ayrı 3 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı.
Dosyada firari sanık olarak bulunan Oya Aslan ile Günay Dağ’ın savunmalarının alınmamış olması nedeniyle dosyalarının ayrılmasına ve yargılamanın açık kalmasına hükmedildi.
Diğer sanıklardan Barkın Timtik hariç hepsi, TCK’nın 314-2 maddesi uyarınca “örgüt üyeliğinden” cezalandırılmalarına karar verildi.
Sanıklara verilen cezalar şöyle: Barkın Timtik: TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapis; Özgür Yılmaz: 13 yıl 6 ay; Ebru Timtik: 13 yıl 6 ay; Behiç Aşçı: 12 yıl; Şükriye Erden: 12 yıl; Selçuk Kozağaçlı: 11 yıl 3 ay; Engin Gökoğlu: 10 yıl 6 ay; Aytaç Ünsal: 10 yıl 6 ay; Süleyman Gökten: 10 yıl 6 ay; Ayçan Çiçek: 9 yıl; Naciye Demir: 9 yıl hapis cezası.
Ezgi Çakır’ın 8 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmedildi. Çakır’ın küçük çocuğu olduğu ve eşinin firari sanık olması sebebiyle hakkında ev hapsi uygulanmasına hükmedildi.
Sanıklardan Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı, Behiç Aşçı, Engin Gökoğlu, Aytaç Ünsal ve Aycan Çiçek tutuklu. (AS)