* Çizim: Murat Başol
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HHB) altısı tutuklu 20 avukatın yargılandığı davanın sıralı duruşmalarının üçüncüsü bugün Silivri Kampusundaki İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, avukatların esas hakkındaki savunmalarını almadan hükmü açıkladı. Karar, saat 12.30 civarında, iki tutuksuz sanık, 100'den fazla jandarma görevlisi, sanık yakınları ve gazetecilere okundu.
"Başkaca incelenecek husus kalmadı"
Karar açıklanırken heyet başkanı, "Başkaca incelenecek husus kalmadığından açık yargılamaya son verildi" dedi.
Tutuksuz sanıklardan Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir, Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren, Didem Baydar Ünsal, Yaprak Türkmen’in Türk Ceza Kanunu’nun 314-3, 220-2 maddeleri uyarınca “örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçundan cezalandırılmasına karar verildi.
Mandacı ile Zehra Özdemir’in duruşmada hazır bulundukları gerekçesiyle cezalarında 6’da 1 oranında indirim yapılarak ayrı ayrı 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmalarına, tutuklu kaldıkları sürenin cezadan düşülmesine ve yurtdışına çıkış yasağı uygulanmasına hükmedildi.
Mandacı hakkındaki ev hapsi uygulaması ile Özdemir hakkındaki imza verme adli kontrol tedbiri kaldırıldı.
Çağatay, Ereren, Baydar Ünsal ve Türkmen’in cezalarında ise indirim uygulanmayarak dördü de ayrı ayrı 3 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı.
Dosyada firari sanık olarak bulunan Oya Aslan ile Günay Dağ’ın savunmalarının alınmamış olması nedeniyle dosyalarının ayrılmasına ve yargılamanın açık kalmasına hükmedildi.
Diğer sanıklardan Barkın Timtik hariç hepsi, TCK’nın 314-2 maddesi uyarınca “örgüt üyeliğinden” cezalandırılmalarına karar verildi. Sanıklara verilen cezalar şöyle:
Barkın Timtik: TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapis ve tutukluluğunun devamına,
Özgür Yılmaz: 13 yıl 6 ay, yakalama kararı çıkarılmasına,
Ebru Timtik: 13 yıl 6 ay ve yakalama kararı çıkarılmasına,
Behiç Aşçı: 12 yıl ve tutukluluğunun devamına,
Şükriye Erden: 12 yıl hapis ve yakalama kararı çıkarılmasına,
Selçuk Kozağaçlı: 11 yıl 3 ay hapis ve tutukluluğunun devamına,
Engin Gökoğlu: 10 yıl 6 ay hapis ve tutukluluğunun devamına,
Aytaç Ünsal: 10 yıl 6 ay hapis ve tutukluluğunun devamına,
Süleyman Gökten: 10 yıl 6 ay hapis ve yakalama kararı çıkarılmasına,
Ayçan Çiçek: 9 yıl hapis ve tutukluluğunun devamına,
Naciye Demir: 9 yıl hapis ve yakalama kararı çıkarılmasına,
Ezgi Çakır: 8 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmedildi. Çakır’ın küçük çocuğu olduğu ve eşinin firari sanık olması sebebiyle hakkında ev hapsi uygulanmasına hükmedildi.
Savunmalar alınmadı
Bugün sabah 10.39'da başlayan duruşmada salonda, 100'ü aşkın jandarma görevlisi, sanık yakınları ve gazeteciler ile iki tutuksuz sanık yerini aldı.
Mahkeme tutuksuz sanıklar Ahmet Mandacı ile Zehra Özdemir'den esasa ilişkin savunmalarını istedi. Her ikisi de avukatları yanlarındayken savunma yapmak istediklerini söyledi.
Mandacı avukatlığını eşinin yaptığını, eşinin de doğum sebebiyle hastanede olduğuna dair raporunun olduğunu belirtti.
Özdemir de avukatı Bahattin Özdemir'in davada kısıtlama kararı olduğunu, bu aşamada savunma yapamayacağını ifade etti.
Diğer sanıklar ve avukatları ise duruşma salonunda yer almadı.
Ancak Mahkeme Başkanı, iki sanığa son sözlerini de sorduktan sonra ara karar açıkladı ve dosyada hüküm vermek üzere saat 12.00'ye kadar ara verdi.
Reddi hakim talebi cevapsız
Mahkeme dün sanıklardan, esas hakkındaki mütalaaya dair savunmalarını hazırlamasını istemişti. Ancak sanık avukatlar ile avukatları, dosyanın henüz savunma aşamasına gelmediğini ve taleplerinin değerlendirilmediğini belirterek savunma yapmamış, reddi hakim talebinde bulunmuştu.
Reddi hakim talebini reddeden mahkeme, bugün de savunmaların alınacağını ifade ederek dünkü duruşmayı sonlandırmıştı.
Bunun üzerine sanıkların avukatları, reddi hakim talebini bir üst mahkemeye taşıdı. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise bu dilekçeyi henüz karara bağlamadı.
Mahkeme heyeti: Başkan: Akın Gülek; üyeler: Ferhat Gülbağça ve Ferhat Şahin; savcı: Alaattin Çolak.
Avukatlar 56 gündür açlık grevinde
Bugünkü duruşmaya tutuklu yargılanan avukatlardan Selçuk Kozağaçlı, Engin Gökoğlu, Barkın Timtik, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal ve Behiç Aşçı ile Mandacı ve Özdemir hariç tutuksuz yargılanan avukatlar katılmadı.
Tutuklu avukatlar Kozağaçlı, Gökoğlu, Çiçek, Ünsal ve Aşçı, davadaki hukuksuzluklara dikkat çekmek amacıyla 56 gündür açlık grevinde.
Ne olmuştu?
Avukatlar, 12 Eylül 2017’de bürolarına yapılan polis baskının ardından gözaltına alındı, 20 Eylül’de tutuklandı. Selçuk Kozağaçlı da 13 Kasım 2017’de tutuklandı.
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Eylül 2018’de görülen duruşmada tutuklu avukatlar Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Ayşegül Çağatay, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Didem Baydar Ünsal, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten, Şükriye Erden, Yağmur Ererken, Yaprak Türkmen, Zehra Özdemir’in tahliyesine hükmetti.
TIKLAYIN - Tutuklu Avukat Behiç Aşçı: 6 Saatte Ne Değişti?
Ancak kararın uygulanmasının üzerinden 24 saat geçmeden savcı tahliye kararına itiraz etti. Bu kez mahkeme tahliye edilen avukatların tekrar tutuklanmasına karar verdi. Beş avukat, bir gün dışarıda kaldıktan sonra tekrar tutuklanarak ayrı kentlerdeki hapishanelere gönderildiler. Bu arada mahkeme heyeti de değiştirildi.
Davada firari sanık olarak yer alan avukatlar Günay Dağ ve Oya Aslan hakkındaki yakalama kararı devam ediyor.
Sanıklardan Barkın Timtik de 1 Mart’ta tutuklandı.
İlk duruşması 10 Eylül 2018’de görülen davada savcı 21 Şubat’ta esas hakkındaki mütalaasını vererek tüm sanıkların “silahlı terör örgütü üyeliğinden” cezalandırılmaları istedi.
TIKLAYIN - 20 Sanıklı, 70 Klasörlü Avukat Davasının 6. Ayında 4 Sayfalık Mütalaa Verildi
(AS)