Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Muğla’nın Bodrum ilçesinde sınıf öğretmeniyken ihraç edilip “İşimi istiyorum” eylemine başlayan Engin Karataş’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan polis memuru beraat etti.
Karataş bianet'e yaptığı açıklamada, bir polisin karakolda kendisine tokat attığını, başka bir polisin göğsüne yumruk attığını, doktorun “İz kalmamış” diyerek rapor vermediğini ifade etti ve “Polisin tanıklığıyla polise beraat verildi” dedi.
Karataş, beraat kararını temyiz edeceğini söyledi.
Polis, savunmasında Karataş’a yönelik “Evinde teröristlere yardım etmiş” şeklinde bir söz söylemediğini ifade etti, tanık olarak dinlenen polis de olaya tanık olmadığını söyledi.
Başka bir tanık, polisin bu sözleri sarf ettiğini söylese de mahkeme polis tanık ile sanığın beyanına dayanarak “suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle” beraata hükmetti.
TIKLAYIN - Polis Havada, Karada, Suda Gözaltına Alıyor
Sesini duyurabilmek için paraşütle havada da eylem yapan Karataş, eylemlerinden birini de dalgıç kıyafetleriyle denizaltında gerçekleştirdi ve Sahil Güvenlik tarafından denizde gözaltına alındı.
“İş yükümüz arttı, ‘Seninle mi uğraşacağız lan’ dedim”
Engin Karataş, ihraç edildiği 29 Ekim 2016’dan beri Bodrum meydanında yaratıcı eylemler yapıyor, kendi yazdığı ilginç pankartlarla “İşimi istiyorum” diyor. Böyle bir eylem sırasında polis müdahalesine maruz kalan Karataş, polisler hakkında “hakaret” suçlamasıyla suç duyurusu yaptı.
Bir polise dava açıldı.
Davanın ikinci duruşması dün Bodrum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Sanık polis, savunmasında şunları söyledi:
“Engin Karataş belediye meydanında sürekli eylem yapıyordu, olay günü de aynı yerdeydi. Sürekli eylem yapması nedeniyle iş yükümüz arttı, buna tepki olarak ‘Seninle mi uğraşacağız lan’ dedim. Anacak ‘Evinde teröristlere yardım etmiş’ şeklinde bir söz söylemedim. Suçlamaları kabul etmiyorum.”
Tanık polis de sanığın kendisi oradayken iddia edilen sözleri söylediğini duymadığını, kendisi yokken de ne söylendiğini bilmediğini ifade etti.
Diğer tanık ise sanık polisin bu sözleri Karataş’a söylediğini duyduğunu ifade etti.
İfadelerin ardından kararını açıklayan mahkeme, sanığın hakaret suçunu işlediğinin sabit olmadığına hükmetti.
Ne olmuştu?
Engin Karataş, Muğla’nın Bodrum ilçesinde sınıf öğretmeniydi. 13 yıl boyunca görev yaptığı ilkokuldan 29 Ekim 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildi. O günden beri de Bodrum meydanında yaratıcı eylemler yapıyor, “İşimi istiyorum” diyor.
TIKLAYIN - Delil Bırakmamak için Suyla Yazıyor: “İşimi İstiyorum”
Karataş, Bodrum'da aynı KHK ile ihraç edilen sekiz Eğitim Sen üyesinden biriydi. Eğitim Sen öğretmenler adına ihraçların kaldırılması talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu. Ancak AİHM, OHAL Komisyonunu işaret etti. Karataş halen OHAL Komisyonuna yaptığı başvurunun sonuçlanmasını bekliyor.
bianet’e yaptığı açıklamada, Komisyondan pek de umutlu olmadığını aktarmıştı: “Dosyaları nasıl incelediklerini bilmiyoruz, hangi sırayla inceliyorlar? OHAL Komisyonu zaten geri almayacakları kişileri biraz daha oyalamak için kuruldu. Çünkü KHK ile çıkarılanlardan bazıları yine KHK ile işe iade edildi zaten…”
Karataş’a sık sık idari para cezası da kesildi. Kamuya açık alanda eylem yapmasına rağmen Kabahatler Kanunu uyarınca “huzuru bozmak” suçlamasıyla kesilen cezaların her biri 260 lira tutarında. Karataş’a kesilmiş olan 100’den fazla ceza bulunuyor.
Eylemi boyunca pek çok kez gözaltına alınan Karataş hakkında polis, Türk Ceza Kanunu’nun 123/1 maddesindeki “huzuru bozmak” suçlamasından işlem yaptı ancak Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkındaki tüm suçlamalara takipsizlik kararı verdi. (AS)