Haberin Kürtçesi için tıklayın
Galler 2020 müfredatına çocuk hakları eğitimini getirmek için çalışıyor. Hafod İlkokulu'nda uygulanan proje, çocukların insan haklarını kavramasının önemini gösteriyor.
Birleşik Krallık'a bağlı Galler'de Çocuk Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Sally Holland okullarda çocuklara haklarını öğretmeyi zorunlu kılma çağrısında bulundu. Galler hükümeti 2020'de yürürlüğe girecek yeni müfredatın çocukların insan haklarını ve demokratik haklarını anlayacakları şekilde hazırlandığını söyledi.
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme; çocukların karar verme süreçlerinde söz sahibi olma, istismar ve ihmale uğramama ve eğitim hakkını içeriyor.
Hafod İlkokulu Müdürü Rachael Webb, BM sözleşmesini müdürlük yaptığı ilkokulda on iki yıl önce uygulamaya başladı. BBC'ye konuşan Webb şu ifadeleri kullanıyor:
"Çocuklar haklarını öğrenmeye başladıklarında bize gelerek evde ya da toplulukları içinde güvende hissetmediklerini söylemeye başladılar. Bu durum, birinin çocukları dinlediğini ve harekete geçeceğini bilmesinin getirileri hakkında çok şey söylüyor."
Okulda 'endişe kutuları' var
Okul çocukları dinlemeye önem veriyor. Hafod İlkokulu'nun farklı noktalarında çocukların endişelerini yazarak paylaşabileceği, aynı zamanda onlara diğer çocuklara karşı sorumluluklarını öğreten "endişe kutuları" var.
Webb bu gibi uygulamaların önemini şu şekilde açıklıyor:
"Anlamalarını kolaylaştırmak gerekiyor. Örneğin çocukların eğitim hakkı tüm çocukların sınıfta uygun davranmaları gerektiği anlamına geliyor. Eğer başka çocukları rahatsız ederlerse onların hakkını ellerinden alıyorlar."
Bazı okulları çocukların haklarını desteklemek için yeterli çaba göstermedikleri gerekçesiyle eleştiren Prof. Dr. Holland bu gibi uygulamaların Galler'in tüm bölgelerinde tutarlı olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini, bunun için müfredatla tüm okullara getirilmesi gerektiğini söylüyor. (EÖ/AÖ)
Kaynak: BBC
Çeviri: Ege Öztokat