Haberin Kürtçesi için tıklayın
İnsani kriz ortamlarındaki 41 milyon çocuk için 3,9 milyar dolar tutarında yardım talebinde bulunan UNICEF, yaptığı uyarıda çatışma ve doğal afetlerden etkilenen ülkelerde yaşayan milyonlarca çocuğun hayati önem taşıyan çocuk koruma hizmetlerinden yoksun bulunduğunu, bu durumun çocukların güvenliğini, iyi olma halini ve geleceğini riske attığını belirtti.
"Güvenli yerler olmadıkça savaş yaraları da iyileşmeyecektir"
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore şu bilgileri verdi:
"Bugün çatışma ya da doğal felaket ortamlarındaki milyonlarca çocuk dehşet verici düzeylerde şiddete, büyük sıkıntılara ve travmaya maruz kalmaktadır. Böyle durumlarda çocuk koruma çalışmalarının etkisi ne kadar önemsense yeridir.
"Çocukların oyun oynayabilecekleri güvenli yerler olmadıkça, aileleriyle yeniden bir araya gelmedikçe, psikososyal destek almadıkça bu çocuklarda yer eden görünmez savaş yaraları da iyileşmeyecektir."
"Olağanüstü durumdaki çocuklar desteklenmeli"
Çocuklara ihtiyaç duydukları desteğin sağlanmasının kritik önem taşıdığını belirten UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine ise, "Ne var ki büyük çapta ve sürekli uluslararası müdahale olmadıkça çocukların çoğu mağdur olmaya devam edecektir. Uluslararası topluluk olağanüstü durumlardaki çocukların desteklenmesi konusunda kararlılık göstermelidir" dedi.
UNICEF'in Çocuklar için İnsani Eylem girişimi, kuruluşun 2019 yılı için yaptığı başvuruyu ve dünyanın 59 ülkesindeki 41 milyon çocuğa temiz su, beslenme, eğitim, sağlık ve koruma alanlarında yardım çabalarını yansıtıyor.
Çocuk koruma programları için gerekli kaynak, genel başvuru içinde 385 milyon dolar tutarında ve bu tutarın yaklaşık 121 milyon doları Suriye krizinden etkilenen çocuklara yönelik koruma hizmetleri için.
34 milyon çocuk koruma hizmetinden yoksun
UNICEF'e göre Yemen'deki 6,6 milyon, Suriye'deki 5,5 milyon ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki (KDC) 4 milyon çocuğun da dahil olduğu çatışma ve afet ortamlarındaki 34 milyonu aşkın çocuk, koruma hizmetlerinden yoksun.
UNICEF aynı zamanda çocukların korunmasının kuruluşun insani yardım programlarının merkezinde yer almasını sağlamaya çalışıyor. Çocuk koruma hizmetleri; istismar, ihmal, sömürü, travma ve şiddet gibi durumları önlemeye ve karşı harekete geçmeye yönelik tüm çabaları kapsıyor. UNICEF, kaynak sıkıntılarının yanı sıra, savaşan tarafların uluslararası insani hukuku hiçe sayan ve insani yardımlara erişimi engelleyen tutumlarının, çocukları koruma kapasitesinin ciddi biçimde sınırlanması anlamına geldiğini ifade ediyor.
"Toksik stres riski yüksek"
2019, kendi alanında çığır açan Çocuk Haklarına dair Sözleşme'nin 30'uncu, Cenevre Sözleşmelerinin ise 70'inci yıldönümü. UNICEF yaptığı açıklamada, bugün son otuz yıl içinde her zamankinden daha fazla sayıda ülkenin iç ya da uluslararası çatışmaların ortasında olduğunu ve bu durum milyonlarca çocuğun güvenliği ve iyiliğini tehdit ettiğini belirtti.
Sürekli olarak şiddet ya da çatışma ortamlarına maruz kalan çocuklarda, özellikle küçük yaşlarda, toksik stres riskinin yüksek olduğunu aktaran UNICEF açıklamasında şu bilgileri verdi:
"Toksik şiddetten kastedilen, gerekli destek sağlanmadığı sürece bu durumun bilişsel, toplumsal ve duygusal gelişim açısından yaşam boyu sürecek olumsuzluklara yol açabilmesidir. Savaş, yerinden olma ve örneğin cinsel ve toplumsal cinsiyet temelli şiddet gibi diğer travmatik durumlardan etkilenen kimi çocukların durumla baş etme ve iyileşme açısından uzman bakımına ihtiyaçları vardır."
UNICEF'in yaptığı açıklamaya göre, en yüksek tutarlı beş yardım başvurusu tek tek bakıldığında 904 milyon dolarla Mısır, Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklar için. Diğerleri ise Yemen (542,3 milyon dolar), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (326,1 milyon dolar), Suriye (319,8 milyon dolar) ve Güney Sudan (179,2 milyon dolar).
Çocuklar için İnsani Eylem 2019 ve bireysel başvuru bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. (AÖ)