Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gezi direnişinde biber gazı fişeğiyle vurulan ve hayatını kaybeden Berkin Elvan’la ilgili davanın görülmesine bugün İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
Mahkemeye bugün sunulan bilirkişi raporunda, Elvan’ı vuran gaz fişeğini, “kuvvetle muhtemel” sanık polis Fatih Dalgalı’nın attığı ifade edildi.
Halkın Hukuk Bürosu da bilirkişi raporuyla ilgili, “Adli Tıp Kurumu’nun ısrarla incelememe yapmaması üzerine Berkin Elvan’ın vurulma anına ait görüntüler özel teknik bilirkişi heyetine gönderildi. Bugün görülecek duruşma öncesi dosyaya sunulan teknik bilirkişi raporuna göre sanık Fatih Dalgalı, Berkin’i vuran polis ile aynı kişi” açıklamasını yaptı.
Bu rapor ışığında Elvan ailesinin avukatları sanık polisin tutuklanmasını talebini yineledi ancak mahkeme bir kez daha bu talebi reddetti.
“Atış havaya doğru yapılmadı”
10 Ocak 2019 tarihli, 23 sayfalık bilirkişi raporunda, “Dosya kapsamı üzerinde yapılan incelemeler neticesinde ve olay görüntülerinden anlaşıldığı üzere maktulün, 2. zet polisi (sanık F.D) tarafından 13.47.17 zamanında yapılan atış neticesinde yaralandığı kuvvetle muhtemel olarak değerlendirilmiştir” sonucu yer alıyor.
Gazetelerdeki haberlere göre, bir öğretim görevlisi, bir adli bilişim uzmanı ve bilgisayar mühendisince hazırlanan raporun sonuç kısmında, iyileştirilmiş görüntüler üzerinde yapılan incelemede, Berkin Elvan'ı mevcut video kaydı görüntüleri üzerinden teşhis etmenin teknik olarak mümkün olmadığı belirtiliyor.
Yapılan incelemede, atışın havaya doğru yapılmadığı ve atışın yerden sekmediğinin değerlendirildiği vurgulandı ve atış mesafesinin de yaklaşık 65 metre olduğunun değerlendirildiği ifade edildi.
Polisler Okmeydanı’nda olmadıklarını söyledi
Bugünkü duruşmaya sanık polis Dalgalı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da avukatlarıyla birlikte duruşmadaydı. Olay günü görev yapan polisler tanık olarak dinlendi.
Tanık S.D. sanığı tanımadığını, özel TİM'de olduğunu, gelen farklı anonslar üzerine farklı farklı yerlere gittiğini belirtti, “Olay günü Okmeydanı'na gitmedim” dedi.
Diğer tanık M.P. de olay tarihinde Zeytinburnu'nda görev yaptığını, Okmeydanı'nda görev yapmadığını anlattı, “Gerekirse telefon kayıtlarına da bakılmasında bir sakınca görmüyorum” diye konuştu.
Atalay keşif yapılmasını talep etti
Elvan Ailesi'nin Avukatı Can Atalay, dosyanın eksiğinin kalmadığını ifade etti:
“Olay yerinde keşif yapılmalıdır. Sanığın suç işlediği açıktır. Sanığın delil karartma ihtimali vardır. Sanığın tutuklanmasını talep ediyorum.”
Elvan ailesinin avukatları bugünkü duruşmada da sanığın, Berkin Elvan’ı hedef gözeterek vurduğunu söyledi ve tutuklanmasını istedi.
Mahkeme heyeti, olay yerinde keşif yapılması taleplerinin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine hükmetti.
Sanığın tutuklanması yönündeki talebi de “sanığın duruşmaları takip ediyor olması, yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesinin bulunmaması” gerekçeleriyle reddetti.
Bir sonraki duruşma 27 Şubat 2019’da.
Ne olmuştu? |
İstanbul, Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde 16 Haziran 2013’teki polis saldırısında başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan hastaneye kalbi durmuş olarak götürülmüştü. 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014'te hayatını kaybetti. Soruşturma dosyası altı savcı değiştirdi. Savcı Faruk Bildirici'nin talebi üzerine, olay yerinde polislerin kullandığı ve Elvan'ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA'ya monte edilmiş kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelendi ve analiz raporu 6 Mayıs 2014'te dosyaya sunuldu. Savcı İsa Dalgıç'ın talebiyle görüntüler bu kez Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda incelendi. Netleştirilmiş görüntüde iki şüpheli memurun göründüğü ve bu memurlardan birinin Elvan'ın ölümüne neden olduğu tespit edildi. Soruşturma 7 Aralık 2016’da tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin "olası kastla öldürme" suçundan yargılanması istendi. İddianamede, polislerin “mukavemette bulunan” eylemcilere müdahale ettiği, bu sırada kafasına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın yaralanarak, hastaneye kaldırıldığı ve tedavi gördüğü sırada hayatını kaybettiği anlatıldı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 11 sayfalık iddianame kabul edildi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Elvan ailesinin avukatı Oya Aslan bianet’e verdiği bilgide, olay yerindeki tek bir polise dava açıldığını, davanın da “kasten öldürmek” değil “olası kastla öldürmek” suçundan açıldığını, bunun da hapis cezasını 20 yıla kadar düşürdüğünü belirtti: “Müebbet gerektiren kasten öldürme yerine olası kast ile yargılandığında, polis mahkum olsa dahi ceza 20 yıla kadar düşüyor. Oysa sadece kamera görüntüleri bile kasten öldürmeye dava açmak için yeterliydi.” |
TIKLAYIN - Zaman Tüneliyle Gezi Direnişi
(AS)