Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş’ın yargılandığı dava Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.
Mahkeme duruşmaya tutuklu bulunduğu Kırıkkale F Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan Berkay Ustabaş’ın tahliyesine karar verdi.
Yine tutuklu sanıklardan Adil Kayam ile Ali Olcayto Öğretmen'in de tahliyesine karar veren heyet, sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.
Dosya kapsamında farklı suçlamalardan tutuklu yargılanan Özgür Arslan ve Helin Bölek'in ise tutukluluğuna devam kararı verildi. Sanık avukatlarının esas hakkında mütalaaya karşı süre taleplerini kabul eden heyet, duruşmanın 15 Nisan saat 10.00'da Silivri Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonlarında görülmesine karar verdi.
Avukat Öztürk: Eğitim hakkı 1 yıldır engelleniyor
Esas hakkındaki mütalaasını sunan duruşma savcısı, tutuklulukta geçirmiş oldukları sürenin dikkate alınarak Berkay Ustabaş, Ali Olcayto Öğretmen ve Adil Kayam’ın tahliye edilmelerini talep etti. Savcı ayrıca, Ustabaş’ın üzerine atılı "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma", "Toplantı veya yürüyüşlere silah ile katılma" ve"Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından cezalandırılmasını istedi.
Mütalaaya karşı beyanda bulunan Berkay Ustabaş, beraatini talep etti. Tahliye ve beraat taleplerini tekrarlayan sanık avukatları da esasa ilişkin beyanda bulunmak için süre istediler.
Ustabaş'ın avukatı Erman Öztürk, mütalaayı incelemek için süre talebinde bulunarak "Eğitim hakkı bir yıldır engelleniyor" diyerek müvekkilinin tahliyesini istedi.
Tahliye kararı
Ara kararını açıklayan mahkeme, “delillerin toplanmış olmasını ve tutuklulukta geçirilen süreyi dikkate alarak” Ustabaş, Öğretmen ve Kayam’ın yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verdi.
Ne olmuştu?Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Berkay Ustabaş’ın ailesiyle birlikte yaşadığı evi 20 Aralık 2017’de özel harekat polisleri tarafından basıldı. O sırada evde olmayan Ustabaş, 5 Ocak 2018’de ifade vermek için gittiği İstanbul Adliyesi’nde tutuklandı. 23 Ocak’ta beraberindeki 11 kişi ile Silivri 9 No’lu Kapalı Hapishanesi’nden Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’ne sevk edildi. Avukatları sürgün sırasında işkenceye ve çıplak arama dayatmasına maruz bırakıldığını, kitaplarına ve kıyafetlerine el konulduğunu açıkladı. Kırıkkale’deki tutukluluk sürecinde de “görevi başındaki memura direnmek” gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldı. Ustabaş’a bir ay süreyle görüş ve iletişim yasağı verildi. İddianamede TEM kayıtları varİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Ustabaş’ın “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma”, “Toplantı veya yürüyüşlere silah ile katılma”, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla cezalandırılması isteniyor. İddianamede, Berkin Elvan’ın tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmesinin ardından 12 Mart 2014’te düzenlenen cenaze töreninin öncesi ve sonrasında, Berkay Ustabaş'ın da eylem yapan grubun içerisinde olduğu belirtildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü arşiv kayıtlarına da yer verildi. Suç: “Gezi direnişine katılmak”Ustabaş’ın 11 Haziran 2013’te Gezi direnişinde düzenlenen gösterilere katılarak, “güvenlik güçlerine ve çevreye saldırıda bulunan 72 şahısla beraber gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı” aktarıldı. Ustabaş’ın “terör örgütünün yaşam tarzını tam bir bağlılıkla benimsediğinin, örgütün direktifleri ve fikirleri doğrultusunda eylemlerde bulunarak örgütün hiyerarşisine tabi olduğunun” öne sürüldü. Ayrıca "Ustabaş’ın terör örgütüne ait renk, flama ve pankartları açmak suretiyle kanuna aykırı gösterileri düzenlediği, kolluk görevlilerine direndiği" ileri sürüldü. |
(AS)