Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumartesi Anneleri/İnsanları, polis bariyerleriyle kaplı Galatasaray Meydanına kırmızı karanfil bırakarak, yasak kararını bir kez daha kınadı.
Eyleme CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Oya Ersoy'un da katıldı.
Cumartesi oturmalarının 25 Ağustos 2018'de gerçekleştirilecek olan Galatasaray Meydanı'ndaki oturmaya İçişleri Bakanlığı emriyle yasak getirilmişti. O tarihten itibaren meydan yasaklı. Cumartesi açıklamaları Taksim'de İnsan Hakları Derneği binasının önünde yapılıyor.
CHP Beyoğlu İlçe binasından hoparlörle caddeye dinletilen Ceylan Ertem'in seslendirdiği "Beni bul anne" türküsü eşliğinde Galatasaray Meydanı'na gelen Cumartesi Anneleri kayıplarını aramaktan ve Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmediklerini dile getirdi.
Hanife Yıldız: O meydanı açtıracağız
Gözaltında hayatını kaybeden Murat Yıldız’ın Annesi Hanife Yıldız, eylem amaçlarını, “Biz vazgeçmediğimizi söylemek için buradaydık. Asla vazgeçmeyeceğiz. Er geç o meydanı açtıracağız” sözleriyle açıkladı.
İkbal Eren: Bu meydan bu ülkenin vicdanı
Gözaltında kaybedilen Hayrettin Erenin kardeşi İkbal Eren de Galatasaray Meydanından vazgeçmeyeceklerini söyledi.
“Bu meydan bizim kayıplarımızla buluştuğumuz meydan. Bu meydan bu ülkenin vicdan. Biz bu meydandan vazgeçmeceyeğimizi bildirmek için buradayız.”
Kayıp yakınları tarafından bırakılan karanfiller polisler tarafından ayaklarıyla meydandan çıkarıldı.
1995'ten beri Galatasaray meydanında mücadeleHakikat Adalet Hafıza Merkezinin verilerine göre, zorla kaybedildiği tespit edilen toplam 1352 kişi var. Bir grup kayıp yakını ve hak savunucusu “kayıplar son bulsun, akıbetleri açıklansın, sorumlular yargılansın” talebiyle 27 Mayıs 1995 cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul, İstiklal Caddesi Galatasaray meydanında oturdu. Arada polis müdahaleleri olsa da 169 hafta kesintisiz Galatasaray Lisesi’nin önünde oturuldu. 170. haftada, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, 7 ay sürdü . Her cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltılar yaşandı. Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. Yedi aylık sürede toplam 431 kişi, birkaç saatten beş güne kadar varan sürelerde gözaltında tutuldu, dövüldü, tartaklandı, yerlerde sürüklendi, hakarete uğradı. Bu insanların hep birlikte gözaltında kaldığı süre 932 gün oldu. Toplam 84 günlük iş göremez raporu alındı. Bununla da kalmayıp haklarında, "polise mukavemet"ten, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına" muhalefetten davalar açıldı. Hatta, okuma yazma bilmeyen kadınlar gözaltı hücreleri duvarlarına yazı yazmaktan yargılandı. 13 Mart 1999'da süresiz ara verilen Galatasaray oturmaları 31 Ocak 2009’da yeniden başladı. 25 Ağustos 2018'de 700. hafta oturması İçişleri Bakanlığı'nın Galatasaray Meydanı'nı yasaklamasıyla yapılamadı. O tarihten itibaren Cumartesi açıklamaları İnsan Hakları Derneği'nin Taksimdeki binasının önünde yapılıyor. |