Haberin Kürtçesi için tıklayın
Macaristan’da geçtiğimiz hafta muhalefetin “köle yasası” olarak adlandırdığı düzenleme yasalaştı. Yıllık fazla mesai saatlerini artıran ve ödemelerin daha fazla ertelenmesine neden olan yasa, tüm ülkede protesto ediliyor.
Dün düzenlenen gösteri, yasanın kabul edilmesinin ardından düzenlenen dördüncü protesto eylemi oldu. Pazar günü 15 bin kişinin katıldığı eylemlerde polis sık sık biber gazıyla göstericilere saldırdı.
“Köle Yasası” Nedir?12 Aralık’ta Macaristan parlamentosunda kabul edilen yasa, yıllık fazla mesai süresini 250 saatten 400 saate çıkarıyor. 1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe girecek olan yasaya göre, bazı işçiler için ise fazla mesai haftada 8 saate kadar çıkabilecek. Ayrıca işçiye ödenecek fazla mesai ücreti 3 seneye kadar ertelenebilecek. Eski yasaya göre bu ücret en fazla 1 sene ertelenebiliyordu. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, muhalefetin ve sendikaların sert tepki gösterdiği yasa için ''Önemli ve iyi bir kanun yaptık'' şeklinde konuşmuştu. |
“Televizyonlar yalan söylüyor”
Parlamentoya ve resmi devlet televizyon binasına yürüyen göstericiler, televizyon ve radyoları bağımsız yayın yapmadıkları için protesto etti. “Televizyonlar yalan söylüyor” sloganı atan eylemciler, olayların televizyonlara doğru bir şekilde yansıtılmasını talep etti.
Protestolar kapsamında 10’dan fazla milletvekili devlet televizyonu MTV binasına girerek bir bildiri okumak istedi. Gazeteci Benjamin Nowak, bağımsız milletvekilleri Bernadett Szel ve Akos Hadhazy’nin zorla dışarı çıkarıldığı görüntüleri sosyal medyada paylaştı.
MUST WATCH: This is what happens when an opposition MP tries to get air time on public media in Hungary. Akos Hadhazy is roughed up and dragged away by armed security guards. #Hungary pic.twitter.com/7wa8ImFp1u
— Benjamin Novak (@b_novak) 17 Aralık 2018
Orban hükümeti başa geçtiğinden beri yaklaşık 500 gazete, televizyon, radyo kanalı ve web sitesi tek bir holding çatısı altında birleştirilmişti.
Birçok kesim bir araya geldi
Yeni idari mahkemelerin kurulmasını da protesto eden göstericiler, adalet ve bilimsel özgürlük ve yolsuzlukla mücadele taleplerinde de bulunuyor. Hükümetin istifasını isteyen kalabalık, dünkü gösterilerde polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.
Gösterilere sosyalistlerden liberallere, çevrecilerden aşırı sağcılara kadar geniş bir yelpazede katılım gerçekleşiyor.
2010’da göreve gelen Orban’a karşı yapılan en büyük protesto eylemi olan gösteriler, 8 Aralık’ta yasanın meclise gelmesiyle başlamıştı.
Dün Györ, Debrecen, Szeged, Miskolc gibi şehirlerde düzenlenen eylemlerin bu hafta da devam etmesi bekleniyor.
İktidar eylemlere nasıl bakıyor?
Milliyetçi sağ iktidar partisi Fidesz, tüm göstericileri suçlu ilan ederken, söz konusu yasayı savundu. Yasanın ‘fazla mesai yapmak isteyenlerin önündeki bürokratik engelleri kaldırdığını’ savunan iktidar cephesi, eylemcileri ‘Sorosçu’ olmakla suçluyor.
Gösterilerin arkasında Macaristan asıllı milyarder George Soros’un olduğunu söyleyen Fidesz, eylemleri “Hristiyanlık karşıtı” olarak nitelendiriyor.
Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan da Gezi eylemlerinin arkasında Soros’un ve Açık Toplum Vakfı’nın olduğunu iddia etmişti. (OI/EKN)
* Fotoğraf: Twitter