Haberin Kürtçesi için tıklayın
UNICEF’ten yapılan açıklamada “Çatışmalar sekizinci yılına yaklaşırken Suriyeli çocukların yarısı yaşamları boyunca yalnızca şiddete tanık oldu” denildi.
13 Aralık Perşembe günü yapılan açıklamaya göre Suriye’de çatışmaların başlamasından bu yana dünyaya geldiği tahmin edilen 4 milyon çocukla birlikte, ülkedeki çocukların yarısı hayatları boyunca yalnızca savaş gördü. Bu çocuklara ulaşılması ve ihtiyaçlarının karşılanması önceliğini koruyor.
UNICEF Suriye’nin her yerinde çocukların her koşulda korunmaları, yıllar süren çatışmaların paramparça ettiği toplumsal dokunun onarılmasına daha fazla önem verilmesi çağrısında bulunuyor.
Fore: Öğrenmek, oynamak, iyileşmek istiyorlar
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore beş günlük Suriye ziyaretinde Douma, Hama ve Deera’da gözlem yaptı ve şu şekilde konuştu:
“Suriye’de sekiz yaşındaki her çocuk tehlike, yıkım ve ölüm ortamında büyümektedir. Oysa bu çocukların okullarına dönebilmeleri, aşılarını olabilmeleri, kendilerini güvende ve korunmuş hissedebilmeleri gerekir. Onlara yardım edebilmeliyiz.
“Çatışmaların başlamasından bu yana neredeyse sekiz yıl geçti, ihtiyaçlar hâlâ çok büyük. Ancak, bu savaş sırasında dünyaya gelen ve şiddetin ortasında büyüyen çocuklar hazırlar. Öğrenmek istiyorlar, oyun oynamak istiyorlar, iyileşmek istiyorlar.”
Öncelik eğitim olmalı
Fore açıklamasında “Okullar toplumsal kaynaşma tohumlarının ilk ekildiği yerlerdir. Çocukları okula gitmeye ve devam etmeye istekli kılacak kaliteli eğitime ihtiyacımız var” dedi.
Sağlık, beslenme ve çocuk koruma desteği hizmetlerini artıran UNICEF, okullara yardım, eğitimde yıl kaybeden öğrenciler için hızlandırılmış öğrenme programları, öğretmen yetiştirilmesi, kanalizasyon ve su şebekeleriyle arıtma tesislerinin onarımı gibi uygulamalar yürütüyor.
“Şiddeti normal saymaya başladılar”
Fore, Hama’da küçük yaşlardaki çocukların toplumsal cinsiyet temelli şiddet karşısında nasıl duracaklarını öğrendikleri bir merkezi de ziyaret etti ve merkezi düzenli olarak ziyaret eden 15 yaşındaki Zein’ın söylediklerini aktardı:
“Çatışmalar başladığından bu yana çocuklar ve gençler giderek daha saldırgan hale geldiler. Zorbalık, taciz, dayak, erken evlilik… Şiddetin tüm bu biçimleri daha da yaygınlaştı. Çocuklar ve gençler nereye baksalar şiddet görüyorlar ve artık bunu normal saymaya başladılar. Daha iyi davranışların ne olabileceğini göstererek ve bu konuda farkındalık yaratarak bu gidişatı durdurmamız gerekiyor”.
"Douma’da 26 çocuğu patlamamış mühimmatlar öldürdü"
UNICEF’in açıklamasında Doğu Ghouta’da bulunan Douma ve Deera’daki durum da şöyle aktarılıyor:
“Douma’da beş yıl süren ablukanın kalkmasından birkaç ay sonra yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmış Doumalı aileler geri dönmeye başladı ve kentin nüfusunun bugün 200 bin olduğu tahmin edilmekte.
“2018’in Mayıs ayından bu yana çatışmalardan kalan mühimmatın patlaması sonucunda Doğu Ghouta’da 26 çocuğun öldüğü ya da yaralandığı bildiriliyor.
“İlde aileler su ve yiyecek, kış aylarında sıcak yer arayışı içinde yaşıyor ve çocuklarını bu koşullarda büyütüyor. Çocukların eğitimi için öğretmen ve okul ihtiyacı aciliyet taşıyor.
"Deera'da 6-17 arası ilkokul 1’e gidiyor"
“Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip olan Deera’da ise çok fazla sayıda kişinin yerinden olmuş olması sınırlı hizmetler üzerinde ek bir baskı yaratıyor.
“Burada bulunan 100 temel sağlık hizmeti merkezinin yarısı hasar görmüş ya da yakılmış durumda. İlde sık sık su kesintileri yaşanıyor.
“İldeki 1000 okulun en az yarısının onarıma ihtiyacı var. Çocukların pek çoğunun okula devam edememesi yüzünden ilkokul birinci sınıftaki çocukların yaşları 6 ile 17 arasında değişiyor. Suriye’de okul terk oranı yüzde 29.” (EÖ/EKN)