Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
İstanbul, Ataşehir’de polis bir araca ateş açtı, aracın içinde bulunan üç kişiden biri vurularak hayatını kaybetti, bir kişi gözaltına alındı.
Polisin araca “dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle” ateş açtığı ileri sürüldü.
Bir kişi gözaltında
Olay Ataşehir’deki Mustafa Kemal Mahallesi 3007 cadde üzerinde dün saat 16:00 sıralarında meydana geldi.
Ajanslardaki haberlere göre, Cadde üzerinde devriye görevi yapan polis ekipleri 34 BAF 278 plakalı otomobilden şüphelenerek, durdurmak istedi. Polisin dur ihtarına uymayan otomobil olay yerinden hareket etti. Park halindeki otomobillere de çarpan otomobile polis ateş açtı.
Otomobil açılan ateş sonrası durdu, araçta bulunan ve yaralanmış olan 17 yaşındaki Cihan Seyhan Ümraniye’deki bir özel hastaneye kaldırıldı. Seyhan burada hayatını kaybetti.
Aynı araçta bulunan Cihan Seyhan'ın akrabası A.S. gözaltına alındı. Aracı kullanan ve olay yerinden uzaklaşan G.S. aranıyor. Araçta yapılan aramalarda iki tabanca bulundu.
Seyhan’ın cenazesi otopsi işlemleri için Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.
TIKLAYIN - “Cezasızlık, Polisin Ateş Açmasını Kolaylaştırıyor”
11 yılda faili polis olan 389 ölüm
Baran Tursun Vakfı’nın, 2007-2017 arasında Faili Polis Olan Ölümler Raporu’na göre, “dur ihtarının” ardından vurularak öldürülen son kişi, Diyarbakırlı Abdullah Arat oldu. Arat da Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde polisin kontrol noktasında dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.
11 yılı kapsayan rapora göre, faili polis olan ölümlerin sayısı toplam 389. Bu ölümlerde, son bir yılda zırhlı araç çarpması sonucu gerçekleşenler öne çıkıyor.
(Emniyet Genel Müdürlüğü, vakıf başkanı Mehmet Tursun hakkında, bu raporla ilgili olarak “Hükümeti, Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama” iddiasıyla 2014 yılında Karşıyaka Başsavcılığına suç duyurusu yapmıştı. Suç duyurusu, takipsizlikle sonuçlandı.)
PVSK'ya göre, "Polis ateş edebilir" |
14 Haziran 2007’de yürürlüğe giren Polis Vazife Ve Salâhiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile polise araç durdurma, “önleme” adı altında arama yapma, kimlik kontrolü yapma gibi yetkilerin yanı sıra silah kullanmakla ilgili şu yetki verilmişti: “Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir. Zor kullanma yetkisi kapsamında, direnmenin mahiyetine ve derecesine göre ve direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde kademeli olarak artan nispette bedenî kuvvet, maddî güç ve kanunî şartları gerçekleştiğinde silah kullanılabilir. “Polis; bedenî kuvvet ve maddî güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde; hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde, silah kullanmaya yetkilidir. “Polis, silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde ‘dur’ çağrısında bulunur. Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir.” |
(AS)
* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı