Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Dünyadaki olumsuz gelişmelerin Türkiye’deki olumsuz gidişata katkı sunduğu, insan hakları ve demokrasi sorununun giderek büyüdüğü, Türkiye’nin temel sorunlarını çözmekten uzaklaştığı ve giderek otoriterleştiği yeni bir döneme girildi.”
İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde konuya dair yazılı açıklama yayınladı.
Açıklamada, Beyanname’nin 70. yılında “Evrensel Beyanname’de yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzenin hala kurulamadığı” tespiti yer aldı.
22 sayfalık açıklamada yer alan “Kalıcı Hale Gelen OHAL” başlıklı bölümde, hem olağanüstü hal (OHAL) döneminde yaşananlar hem de sonrasında getirilen kanunlar irdeleniyor.
Ardından da yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, ifade ve basın özgürlüğü, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü, seçme ve seçilme hakkı, ekonomik ve sosyal haklar ihlalleri ile erkek şiddeti, cezaevlerinin durumu, Kürt sorunu ve mültecilerin maruz kaldığı ihlaller sıralanıyor.
“KHK’ların yetmediği boşluklar da giderildi”
Açıklamanın OHAL sonrası dönemin anlatıldığı kısmında şu tespitler yer alıyor:
“Her ne kadar OHAL uygulaması 18 Temmuz 2018 itibariyle sona ermiş ise de olağanüstü halde uygulanagelen önemli uygulamaların en az üç yıl daha yürürlükte kalmasını öngören 25 maddelik 7145 sayılı ‘Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ 25 Temmuz 2018 tarihinde TBMM de kabul edilerek OHAL tüm sonuçlarıyla birlikte kalıcı hale getirilmiş oldu.
“Cumhurbaşkanı tarafından 31 Temmuz 2018 günü onaylanarak yürürlüğe giren bu kanun ile olağandışı rejim uygulamalarını önemli ölçüde kalıcı hale getiren OHAL KHK’larının yetmediği kimi boşluklar da giderilmeye çalışıldı.”
TIKLAYIN - OHAL'i Gereksizleştiren 25 Maddelik Teklifte Ne Var?
OHAL’de ne oldu?
OHAL, 21 Temmuz 2016 tarihinde başlamış ve 18 Temmuz 2018’de resmi olarak sona erdirilmişti. Raporun OHAL dönemini incelediği kısmında şu bilgiler yer alıyor:
* Gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı, 27 Temmuz’da yürürlüğe giren 668 sayılı KHK ile gözaltının ilk 5 gününe avukat ile görüş yasağı getirildi. 23 Ocak 2017’de de bu süre 14 güne indirildi. Şu anda bu süre en fazla 12 gün.
* KHK’larla 135 bin 147 kamu görevlisinin görevinden çıkarıldı. 3 bin 833’ü görevine iade edildi.
* Kapatılan özel kuruluşlarda görev yapan ve çoğunluğu öğretmen olan 22 bin 474 kişinin çalışma izinleri iptal edildi. Sadece 614’ünün izni iade edildi.
* Toplam 4 bin 395 hâkim ve savcı ihraç edildi. 170’i görevlerine iade edildi.
* 48 özel sağlık kuruluşu kapatıldı, ikisi geri açıldı.
* Kapatılan özel eğitim/öğretim kurumları (okul, kurs, pansiyon, yurt gibi) sayısı 2 bin 281 oldu. 15 özel üniversite kapatıldı, 19 sendika ve konfederasyonun faaliyetlerine son verildi.
* Kapatılan 15 üniversitenin toplam 3 bin 41 kadrolu personeli işsiz kaldı.
* 985 şirkete kayyum atandı. Bu şirketlerin ekonomik büyüklüğünün 41 milyar Türk lirası civarındaydı. 49 bin 587 işçi çalışıyordu.
* Yazılı ve görsel medya başta olmak üzere kapatılan basın yayın kuruluşu 201 olup sadece 25’inin açılmasına izin verildi.
* 1607 dernek kapatıldı, yalnızca 183’ünün geri açılmasına izin verildi. 168 vakıf kapatıldı, 23’ü geri açıldı. (AS)
* 10 Aralık açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.