Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir eylemde plastik mermiyle yaralanan sendikacı Kadri Kılıcı’nın başvurusunu bugün sonuçlandırdı.
Mahkeme, Kalıcı’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesiyle korunan “işkence ve kötü muamele yasağının” ihlal edildiğine hükmetti. Türkiye, Kılıcı’ya 5 bin Euro manevi tazminat ödeyecek.
TIKLAYIN - AİHM İkincisi Türkiye'ye Toplam 46 Adil Yargılanma Hakkı İhlali Kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2017 yılı faaliyet raporuna göre, Türkiye, hakkında en çok karar alınan ikinci ülke. AİHM’de 2017 yılı içerisinde, Türkiye’den yapılan başvurularda toplam 116 karar alındı. Bu kararlardan 99’unda en az bir ihlal olduğuna hükmedildi.
“Suyun ticarileşmesini” protesto edeceklerdi
Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) üyesi Kılıcı, sendikasıyla birlikte Mart 2009’da İstanbul’da düzenlenen protesto gösterisine katıldı.
Gösteri, Haliç, Sütlüce’de düzenlenen 5. Dünya Su Forumu’nu ve suyun özelleştirilmesiyle ticarileştirilmesini protesto etme amacı taşıyordu.
Beyoğlu’ndan Haliç’e yürümek isteyen kitleyi polis durdurdu ve geçmelerine izin vermedi, basın açıklamalarını Beyoğlu’nda yapmalarını istedi. Bunun üzerine basın açıklaması, bulundukları yerde yapıldı.
Kılıcı’nın ifadesine göre, kitle dağıldığı sırada da polis müdahale etti. Bu sırada kendisi de plastik mermiyle yaralandı.
Olayla ilgili polis tutanağında ise göstericilerin yolu trafiğe kapattığı ve forumun gerçekleştiği yere doğru yürümeye çalıştığı ifade edildi. Polis ayrıca, göstericilerin kendilerine bazı objeler attığını, bunun üzerine tazyikli su sıktıklarını belirtti.
Savcılık da mahkeme de takipsizlik verdi
Kılıcı olayın ertesi günü Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesi sundu, kitlenin dağılmak üzere olduğu sırada polisin cop, tazyikli su ve plastik mermiyle kendilerine saldırdığını ifade etti. Müdahale sırasında biber gazına maruz kaldığını ve sırtından plastik mermiyle vurulduğunu da belirtti.
Aynı gün Adli Tıp’ta muayene oldu ve rapor aldı. Raporda, sırtındaki kızarıklık ve yaralanmalar tespit edildi.
Ancak savcılık Ağustos 2010’da takipsizlik kararı verdi. Kasım 2010’da da Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi takipsizliğe itirazı reddetti.
Kılıcı da “işkence yasağının ihlal edildiği” gerekçesiyle AİHM’e başvurdu ve polisin orantısız güç kullanımına karşın etkin bir soruşturma yapılmadığını ifade etti.
Mahkeme bugünkü kararında Kılıcı’yı haklı bularak Türkiye’yi manevi tazminat ödemeye mahkum etti. (AS)