* Fotoğraf: Tansu Pişkin - İstanbul / bianet
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş’ın yargılandığı davanın dördüncü duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Ustabaş duruşmaya, tutuklu bulunduğu Kırıkkale F Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Mahkeme, Ustabaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.
TIKLAYIN - Adalet Arayışın, Adaletsizliği Yenecek
Ustabaş, Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle 11 aydır tutuklu. Ustabaş’ın yanı sıra Adil Kayam ve Ali Olcayto Öğretmen’in de tutuklu yargılandığı dosyada sanıklardan Özgür Arslan ile Helin Bölek de farklı suçlamalardan tutuklu yargılanıyor.
“Üyelikten tutuklandı ama örgüt yok”
Dünkü duruşmada Berkay Ustabaş, SEGBİS yoluyla verdiği ifadesinde şunları söyledi:
“Üç duruşmadır mahkemeye gelme talebinde bulundum cevap alamadım. Beş ayrı dilekçe yazdım. Herhangi bir gözaltı olmadan kendi irademle ifade verdim. Yargıdan kaçmadım, kaçma şüphesi ile tutuklandım.
“Ya siz beni tahliye edin bir sonraki duruşmada oraya gelip savunma yapayım ve orada bu dosyayı anlatayım ya da beni duruşmaya getirin.”
Avukatı Şenol Kolçak da Gazete Yolculuk’un aktardığına göre, şu sözlerle Ustabaş’ın beraatini talep etti:
“Berkay’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen şeylerin çoğu haktır. Üzerine belirtilen örgüt şuan yoktur. Evinden çıkan kitapların hepsi yasal ve cezaevine bile giriyor.”
Mahkeme heyeti, savcının, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına yönelik mütalaasının ardından kararını açıkladı, “Delillerin somutlaştırılması için tutuklamaya devam” ifadesiyle tutukluluğa devam kararı verdi.
Bir sonraki duruşma 15 Ocak 2019, saat 14.30’da.
Ne olmuştu?Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Berkay Ustabaş’ın ailesiyle birlikte yaşadığı evi 20 Aralık 2017’de özel harekat polisleri tarafından basıldı. O sırada evde olmayan Ustabaş, 5 Ocak 2018’de ifade vermek için gittiği İstanbul Adliyesi’nde tutuklandı. 23 Ocak’ta beraberindeki 11 kişi ile Silivri 9 No’lu Kapalı Hapishanesi’nden Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’ne sevk edildi. Avukatları sürgün sırasında işkenceye ve çıplak arama dayatmasına maruz bırakıldığını, kitaplarına ve kıyafetlerine el konulduğunu açıkladı. Kırıkkale’deki tutukluluk sürecinde de “görevi başındaki memura direnmek” gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldı. Ustabaş’a bir ay süreyle görüş ve iletişim yasağı verildi. İddianamede TEM kayıtları varİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Ustabaş’ın “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma”, “Toplantı veya yürüyüşlere silah ile katılma”, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla cezalandırılması isteniyor. İddianamede, Berkin Elvan’ın tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmesinin ardından 12 Mart 2014’te düzenlenen cenaze töreninin öncesi ve sonrasında, Berkay Ustabaş'ın da eylem yapan grubun içerisinde olduğu belirtildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü arşiv kayıtlarına da yer verildi. Suç: “Gezi direnişine katılmak”Ustabaş’ın 11 Haziran 2013’te Gezi direnişinde düzenlenen gösterilere katılarak, “güvenlik güçlerine ve çevreye saldırıda bulunan 72 şahısla beraber gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı” aktarıldı. Ustabaş’ın “terör örgütünün yaşam tarzını tam bir bağlılıkla benimsediğinin, örgütün direktifleri ve fikirleri doğrultusunda eylemlerde bulunarak örgütün hiyerarşisine tabi olduğunun” öne sürüldü. Ayrıca "Ustabaş’ın terör örgütüne ait renk, flama ve pankartları açmak suretiyle kanuna aykırı gösterileri düzenlediği, kolluk görevlilerine direndiği" ileri sürüldü. |
(AS)