Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Almanya'nın Hessen eyaletinde Albert Osswald Vakfı tarafından verilen Hessen Barış Ödülü'ne bu yıl Evrensel yazarı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı layık görüldü.
Wiesbaden'da düzenlenen basın toplantısında; her sene dünyada barış faaliyetleri yürütenlere verilen ödüle bu yıl işkence mağdurlarının rehabilitasyonu için gösterdiği çabanın yanı sıra ve işkencenin araştırılması ve belgelenmesine yönelik çalışmaları nedeniyle Fincancı’nın layık görüldüğü belirtildi.
Hessen Barış Ödülü'nün Prof. Dr. Şebnem Korur Fidancı'ya verildiği Wiesbaden'da düzenlenen basın toplantısında Eyalet Meclisi'nin eski başkanlarından Hessen Barış Ödülü Kuratoryumu Başkanı Karl Starzacher (soldan 2.), Eyalet Meclisi Başkanı Norbert Kartmann (soldan 3.), Hessen Barış ve Çatışma Araştırmaları Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Nicole Deitelhoff tarafından açıklandı.
Fincancı 2017'de İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü'nün verdiği "İnsan Hakları Ödülü"ne laik görülmüştü.
TIKLAYIN - Şebnem Korur Fincancı'ya İnsan Hakları Ödülü
TIKLAYIN - Şebnem Korur Fincancı'nın bilimsel çalışmaları ve aldığı ödüller
Hessen Barış Ödülü hakkında
Hessen Barış Ödülü, Albert Osswald Vakfı tarafından veriliyor. Osswald (1919-1996) Hessen Eyalet Meclisi‘nin eski başkanlarından, tanınmış bir sosyal demokrat politikacıydı.
Ödül kuratoryumuna, uluslararası barış ve çatışma konularında Almanya‘nın en önemli araştırma kuruluşlarından HSFK (Hessen Barış ve Çatışma Araştırmaları Vakfı) tarafından danışma hizmeti veriliyor. Kuratoryum üyeleri arasında Hessen Eyalet Meclisi‘nin eski ve şu anki başkanlarıyla, başkan yardımcıları, HSFK gibi araştırma kuruluşlarının temsilcileri de yer alıyor.
Ödül, 28 Kasım Çarşamba günü Hessen‘in başkenti Wiesbaden‘daki Eyalet Meclisi‘nde düzenlenen bir törenle verilecek. Ödül konuşmasını Almanya Protestan Kilisesi‘nin (EKD) eski Başkanı Prof. Dr. Wolfgang Huber yapacak.
Ödül geçen yıl Ponte'ye verilmişti
Geçen yıl Birleşmiş Milletler eski Savaş Suçları Başsavcısı Carla Del Ponte‘ye verilen ödül, 1994‘ten bu yana 2002 yılı hariç her yıl verildi. Başta Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar olmak üzere dünyanın savaş ve çatışma yaşanan bölgelerindeki yoğun arabuluculuk çalışmalarında bulunan kişilere verilen ödülü alanlar arasında Dalai Lama, piyanist ve orkestra şefi Daniel Borenboim da yer alıyor. Ödül, 2010 yılında da İsrail askerleri tarafından öldürülen oğlunun organlarını İsrailli çocuklara bağışlayan Filistinli İsmail Hatib‘e (Filistin Otonom Bölgesinden) verilmişti.
İnsan hakklarına adanmış bir ömür: Şebnem Korur Fincancı
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Adli Tıp’ta uzmanlık eğitimi aldı. 1987-1990 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Klasik Arkeoloji Lisans Eğitimi aldı. 1992’de kurulan Adli Tıp Uzmanları Derneği'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı; 1993-1996 arasında derneğin yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. Türk Ceza Hukuku Derneği kurucu üyelerindendir.
Türkiye'de işkenceye karşı mücadelenin en önemli isimlerinden olan Fincancı, işkencenin ve sonuçlarının belgelenmesi hakkındaki ilk uluslararası kılavuz olma özelliğini taşıyan İstanbul Protokolü'nü hazırlayanlar arasında.
Resmi makamlarca tehdit edildi
Mesleki ömrünü işkenceyle mücadeleye adadı ve Türkiye’nin bu konuda kilometre taşlarından birisi oldu. Türkiye’de işkencenin yaygın olduğu ve yetkililerin işkencenin üstünü örttüğü 1990'larda, işkenceyi saptayan raporlar verdikçe ve tıp etiği üzerine yazılar yazdıkça, devletin baskı ve engellemeleriyle karşılaştı. Uğur Mumcu sanıkları hakkında verdiği rapordan sonra resmi makamlarca tehdit edildiğini açıkladı; görevden alınmasına dair gizli yazı ortaya çıktı. Mehmet Ağar’ın Adalet Bakanlığı sırasında Adli Tıp’ın Susurluk döneminde uygulanan imha mekanizmalarından biri haline dönmesine karşı etkin mücadele verdi.
ATK'dan uzaklaştırıldı mahkeme kararıyla geri döndü
1997’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı oldu. 2004’te Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan alındı; 2005’te İdare Mahkemesi ve YÖK kararı ile göreve iade edildi. Ek görev olarak yürüttüğü Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu Başkanlığı görevinden birkaç kez uzaklaştırıldı; kazandığı davalarla göreve geri döndü.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) genel başkanı da olan Fincancı, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına katıldığı için 20 Haziran 2016’da tutuklanmış ve 30 Haziran 2016’da tahliye edilmişti. (EMK)