Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sivas E Tipi Kapalı Cezaevindeki hak ihlallerini Meclis’e taşıdı.
Gergerlioğlu hem ihlallerle ilgili İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna dilekçe verdi hem de Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e soru önergesi verdi.
Konuyla ilgili dilekçelerinde, hapishaneden sürekli “insan onuruna yakışmayacak şekilde” hak ihlallerinin gerçekleştiğini belirten Gergerlioğlu, “Su verilmemesi, tehdit, kötü muamele, kapasite katbekat üzerinde kalınması, hijyen eksikleri gibi iddialar durumunun vahametini ortaya koyuyor” dedi.
TIKLAYIN - Hapishanede “Ciltli Kitap” Yasak, Peynirler Bozuk, Her Hastalığa Aynı İlaç Veriliyor
“Sekiz kişilik yerde 22 kişi kalıyor”
Sivas E Tipi Kapalı Cezaevinden Gergerlioğlu’na iletilen mektuplardaki anlatımlar da şöyle:
“B-9 Kadın koğuşunda sekiz kişilik yerde 22 kişi kalıyor, taleplere rağmen yeni koğuş açılmıyor. Bir yatağı üç kişi paylaşıyor ya da yerde yatıyorlar.
“Günlük sadece 30 dakika su veriliyor. Geri kalan 23,5 saat sudan mahrum bırakılıyoruz. İlgililere ilettiğimizde ‘çalışma olduğu’ belirtiliyor, bir türlü bu çalışma bitmiyor. Sıcak su da düzenli verilmiyor.
“Sağlık problemleri yaşandığında hastane sırası en az 2-3 ay sonra geliyor, ilaçlara erişimde de sıkıntı yaşanıyor.
“Tuvalette banyoda suyu kesiyorlar, zaten su da kuyu suyu olduğundan içerisinden böcekler çıkıyor. Söylememize rağmen suyu ilaçlatmadılar. Bu da yetmiyormuş gibi bir de suları kesiyorlar.
“Cezaevi yönetimi psikolojik baskı yapıyor. Mesela herhangi bir koğuşa gelip insanları aşağılıyor. Kendisine ters cevap verenleri tehdit ediyor, odasına çağırıyor. Tutukluların dilekçe ve itiraz dilekçeleri gerekli yerlere ulaşmıyor. Şikayet dilekçesi verilirse koğuşa gelip hesap soruyor.”
Bakanlık soruşturma açtı mı?
Önergede de Bakan Gül’den şu soruları cevaplaması istendi:
* Adalet Bakanlığına konuyla ilgili ulaşabilmiş şikayet dilekçeleri var mı? Dilekçeler ulaşmışsa konuyla ilgili soruşturma açıldı mı?
* Adalet Bakanlığı bu iddialarla ilgili soruşturma açmışsa kaç devlet görevlisi açığa alındı?
* OHAL kaldırılmış olmasına rağmen bazı cezaevlerinde OHAL uygulamalarının devam ettirilmesinin sebepleri nelerdir? Bu konuda cezaevlerine içerik olarak birbirinden farklı genelgeler mi gönderildi?
* Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. maddesinde de belirtilen işkence ve kötü muamele suçunun cezaevlerinde işlenmemesi için Adalet Bakanlığının aldığı tedbirler nelerdir?
* Son beş yıl içerisinde kaç cezaevi personeline işkence ve kötü muamele gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı? (AS)