Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ile hukukçular ve hak savunucuları, Hakkari’deki saldırıda hayatını kaybeden Nurcan Karakaya ve 11 aylık oğlu Bedirhan Karakaya’yla ilgili rapor hazırladı.
HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede ile Van Milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç, İnsan Hakları Derneği’nden temsilciler, Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden avukatlardan oluşan heyet, olayın gerçekleştiği Yüksekova ilçesine bağlı Qadiyan (Kadıköy) köyüne 5 ve 6 Ağustos’ta giderek incelemelerde bulundu.
Bu inceleme sonucu hazırlanan ve bugün açıklanan raporda, köyde yaşayanların anlatımları da yer aldı.
Ne olmuştu? |
TIKLAYIN - Yüksekova'daki Saldırıda 11 Aylık Bebek ve Annesi Hayatını Kaybetti 31 Temmuz’da, Yüksekova ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki üs bölgesinde görevli eşi Jandarma Astsubay Çavuş Serkan Karakaya’yı ziyaretten dönen 25 yaşındaki Nurcan Karakaya ve 11 aylık oğlu Mustafa Bedirhan Karakaya'nın bulunduğu otomobilin geçişi sırasında patlama meydana geldi. Patlamada, Nurcan Karakaya olay yerinde, oğlu Mustafa Bedirhan Karakaya da kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Hakkari Valiliği, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer yetkililer, patlamadan PKK’nin sorumlu olduğunu açıkladı. Patlamadan sonra Qadiyan (Kadıköy) köyüne baskın düzenlendi, 14 kişi gözaltına alındı, ikisi tutuklandı. Tutuklananlardan biri o çevrede koyun otlatan çoban, diğeri de sabah karakoldan koyunların yanına araçla gitmek için izin alan bir köylü. 5 Ağustos2ta köyde yaşayan yedi kişi daha gözaltına alındı. |
“Deliller karartılmadan komisyon kurulmalı”
Raporun sonuç bölümünde, olayla ilgili delillerin halen toplanmamış olduğu ifade edildi.
Ayrıca, olayın detaylıca araştırılması için komisyon kurulması talep edildi:
“Tüm soru işaretlerinin giderilmesi ve maddi gerçeğin tüm çıplaklığıyla ortaya çıkması için TBMM’de bu olaya ilişkin deliller karartılmadan veya kaybolmadan bir komisyon kurulmalı.”
"Gerçek suçluların yakalanmasını istiyoruz"
Rapordan öne çıkan tespit ve sonuçlar şöyle:
* Soruşturma gizli yapıldığı için, heyet olaya ilişkin tutanak ve kayıtlara ulaşamadı.
* Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı randevu talebini reddetti, ilçe kaymakamı ilçede olmadığından heyet kendisiyle görüşemedi.
* Araçtaki patlamaya neyin sebep olduğuna ilişkin net bir bilgi ve belgeye ulaşılamadı. Heyet, olay yerinde delillerin halen mevcut olduğunu, tüm alana yayılmış olduğunu gözlemledi.
* Soruşturmanın özenli, dikkatli ve etkili bir biçimde yapılmadığı endişesini taşıyan heyet, köy sakinlerinin bu olaydan ötürü tedirgin ve korku içinde olduğunu, bu patlamayla ilişkilendirilerek mağdur edilme korkusu yaşadıklarını ifade etti.
Adını vermek istemeyen bir köy sakini, heyete, “Korkuyoruz, Meclis olur, Valilik olur, bu olayın araştırılıp gerçek suçlularının yakalanmasını istiyoruz. Bizim köyün bu olayla bir ilgisi yok” dedi.
“Girişlerine kim izin verdi, araştırılmalı”
Heyetle görüşen köy sakinleri “derin üzüntü duyduklarını, olayın tüm çıplaklığıyla açığa kavuşturulması gerektiğini, köylerinin bu şekilde anılmasından rahatsızlık duyduklarını” söyledi.
Ayrıca, patlamanın olduğu üs bölgesine gitmek için izin alınması gerektiğini, bu aracın geçişine izin verip güvenliğini almadan gönderdiklerini, bu ihmallerinin araştırılmasını istediklerini belirttiler.
"Patlamanın delilleri yolun çevresindeydi"
Heyet, patlamanın gerçekleştiği yere köy korucularının nezaretinde dört araçla gitti. Oradaki gözlemlerini şöyle anlattılar:
“Patlamanın gerçekleştiği yere vardığımızda yolun asfalt olmadığını, toprak yol olduğunu, virajlı ve sarp olduğunu, olaydan sonra yolun düzeltilmiş olduğunu, patlayan aracın orda olmadığını, ancak çevreye savrulmuş araç parçalarının yolun kenarında, yolun aşağı ve yukarı kısımlarında halen mevcut olduğunu gördük.” (AS)