Haberin Kürtçesi için tıklayın
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bianet'i bünyesinde barındıran İPS İletişim Vakfı ile toplu iş sözleşmesi imzaladı.
Türkiye'de ilk defa TGS ile sözleşme imzalayan internet haber sitesi yine bianet olmuştu. İki sene önce imzalanan ilk anlaşma ile benzer özellikler taşıyan sözleşme yine iki sene boyunca geçerliliğini koruyacak.
Sözleşme imza töreni bianet Proje Danışmanı ve İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve TGS avukatı Cemal Polat arasında gerçekleşti.
İmzalanan sözleşme gereği çalışanların özlük hakları, editoryel bağımsızlık, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iş güvencesi garanti altına alındı.
Toplu iş sözleşmesi, çalışanların yıllık izinleri, maaş zammı, ikramiye gibi özlük haklarının yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği, editoryel bağımsızlığa ilişkin maddeler de içeriyor.
Editoryel bağımsızlık vurgusu
Toplu İş Sözleşmesi'nin Amaç maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
"Bu TİS, her türlü güç odaklarından bağımsız olarak halkın haber alma ve gazetecinin haber verme/yapma özgürlüğü temelinde editoryal bağımsızlığı korumayı ve geliştirmeyi garanti altına alır. Habercilikte eril/seksist, ayrımcı, nefret söylemi içeren, şiddet kışkırtıcılığı yapan, taraflı, baskından yana ve baskın olanı yeniden üreten kutuplaştırıcı, militarist yaklaşım ve
dili reddeder. Hak, yurttaş ve barış odaklı habercilik anlayışını korumayı ve geliştirmeyi garanti altına alır. Demokratik katılımcı habercilik modelini işyeri özelinde geliştirmeyi ve model olarak genel habercilik ortamında yaymayı teşvik eder."
Pozitif ayrımcılığa karşı vurgu
Sözleşmede pozitif ayrımcılığa karşıda bir vurgu yapılarak anlaşma şartlarına dâhil edildi.
Sözleşmede bununla ilgili olarak "İşveren, genç, yaşlı, göçmen, engelli, LGBTİ işçilerin ayrımcılığa uğramaması için gerekli pozitif ayrımcı tedbirleri alır. Engelli işçilerin rahat, sağlıklı ve güvenli çalışabilmeleri için, yasal mevzuat çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılır." ibaresi yer aldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair madde
İşveren, kadın ve LGBTİ çalışanların tüm çalışanlarla eşit fırsatlara sahip olması, işyerinin karar mekanizmalarında, tüm çalışma alanlarında ve yayında eşit derecede temsil edilmesi için çaba sarf eder, bunun için pozitif ayrımcı tedbirler alır.
İşveren, LGBTİ çalışanların işe alım sürecinde, çalıştıkları süre boyunca ve zorunlu işten çıkarma durumlarında, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden ötürü ayrımcılığa uğramamaları için her türlü önlemi almakla yükümlüdür.
8 Mart'ta izin hakkı devam ediyor
Önceki TİS'te de olduğu gibi, 8 Mart'ta kadın çalışanlar ücretli izinli sayılacak, izinli olmasına rağmen çalışan kadınlaraysa bir günlük ücret daha ödenecek. Kadınlar, talep etmeleri durumunda regl dönemlerinde de izinli sayılacak.
Sözleşmeye göre işveren, sendika üyelerine 2019 yılında başlayacak olan yeni projede kabul edilmesi halinde 10 Ocak 2019 çalışan gazeteciler gününde ve 1 Mayıs 2019 İşçilerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününde net 500'er TL ikramiye ödeyecek.
Toplu İş Sözleşmesi'nin tam metnine ulaşmak için tıklayın. (HA)