Haberin İngilizcesi için tıklayın
Mehmet Uğraş Vatandaş’ın gözaltında maruz kaldığı işkence ve kötü muameleyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptığı başvuru sonuçlandı.
AİHM, Vatandaş’ı haklı buldu ve bugün açıkladığı karar ile Türkiye’yi 10 bin Euro manevi, 2 bin Euro da maddi tazminata mahkum etti.
Dava “zamanaşımıyla” bitti
Vatandaş, İstanbul’da, 6 Nisan 2002’deki bir eyleme katılmıştı.
Daha sonra Evrensel gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü de yapacak olan Mehmet Uğraş Vatandaş o dönem 23 yaşındaydı.
Eyleme polis müdahale etti, Vatandaş gözaltına alınarak Beyoğlu Polis Merkezine götürüldü.
Aynı akşam serbest bırakılan Vatandaş, gözaltına alınırken işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını belirterek ertesi gün savcılığa şikayetçi oldu. Şikayet dilekçesinde, gözaltına alınırken dirseğinin kırıldığını belirtti.
Karakoldaki polisler hakkında dava açıldı.
Mahkeme, 22 Nisan 2004’te “eyleme müdahale eden polislerin kimliği tanımlanamadığından” ve bu suçu işlediklerine dair kanıt bulunmadığını iddia ederek yargılanan polislerin beraatına karar verdi.
Yargıtay da 14 Haziran 2011’deki kararıyla olayın zamanaşımına uğradığına hükmederek davayı sonlandırdı.
Vatandaş da AİHM’e başvurdu.
AİHM kararını bugün açıkladı ve Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “işkence ve kötü muamele yasağını” düzenleyen 3. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.
Türkiye, Vatandaş’a toplam 12 bin Euro manevi ve maddi tazminat ödeyecek.
Evrensel gazetesinde de yargılandı
Evrensel gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü yapan Mehmet Uğraş Vatandaş ile Evrensel gazetesinin o dönemli İmtiyaz Sahibi Ahmet Sami Belek, 2008’de “gazetede çözüm deklarasyonuna yer verdikleri” gerekçesiyle birer yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.
Vatandaş, Dağlıca baskınında kaçırılıp iade edildikten sonra tutuklanan sekiz askerin ailelerinin sözlerini 12 Kasım 2007 tarihli Evrensel’de yayınlamaktan da yargılanmıştı.
Belek ve Vatandaş, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri” suçlamasıyla TCK’nin 288. maddesinden İstanbul Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davanın 18 Haziran 2008’de görülen duruşmasında suçun yasal unsurları bulunmadığı için beraat etti.
Türkiye, AİHM kararlarında ikinci sırada
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2017 yılı faaliyet raporuna göre, Türkiye, hakkında en çok karar alınan ikinci ülke.
AİHM geçen yıl toplam 1068 davada kararını açıkladı. Bu kararların 305'i Rusya, 116'sı Türkiye’yle ilgili.
AİHM'e yapılan başvurularda da ilk sırada 9 bin 920 başvuruyla Romanya bulunuyor. İkinci sırada 7 bin 747 başvuruyla Rusya, üçüncü sırada da 7 bin 500 başvuruyla Türkiye yer alıyor.
Türkiye 2016 yılını 12 bin 600 başvuru ile ikinci sırada tamamlamıştı.
AİHM öncesi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru adımı da 24 Eylül 2012’de başladı. (AS)