Haberin İngilizcesi için tıklayın
Düzce’de “İşimi istiyorum” eylemi yapan mimar Alev Şahin’e Düzce Cumhuriyet Başsavcılığından gelen tebligatta, “hakkında dava açılması için gerekli şartların oluştuğu, bu davanın karşılığı olarak belirlenen 1250 lirayı verdiği takdirde dava açılmayacağı” ifade edildi.
Savcı İbrahim Bilhan Bilaloğlu imzalı “ön ödeme önerisi” başlıklı tebligat, 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 25/b-1. maddesine dayandırıldı.
Bu maddede, “valilerce alınan kararları dinlemeyen veya emirleri yerine getirmeyenlerin, bir aydan altı aya kadar hapisle cezalandırılması” öngörülüyor.
Savcılıktan Şahin’e gönderilen belgenin “suçlama” kısmında da “Valilinin aldığı tedbirlere aykırı hareket etmek” yazıyor.
Valilik yasağı da oturma eylemi de devam ediyor
Düzce Valiliği, Şahin’in oturma eylemi yapmasını önlemek üzere ve OHAL Kanununa dayanarak kent genelinde eylem yasağı kararı almıştı.
Alev Şahin bianet’e yaptığı açıklamada, Valiliğin eylem yasağı koymasının ardından alana çıkmaya devam ettiğini, bunun üzerine iki gün üst üste gözaltına alındığını söyledi:
“Gözaltına alınıp serbest bırakıldım. Gözaltındayken Mehter Marşı dinlettiler. Serbest kalınca da oturma eylemine devam ettim, bir daha da gözaltına alınmadım. Yasak da eylemim de devam ediyor yani. Dün de savcılığın bu tebligatı elime ulaştı. Eylem yaptığım günler içerisinden 19 Mart ile 22 Mart’ı seçilerek bu iki güne özel ceza düzenlenmiş.”
Şahin: Bu parayı ödemeyi düşünmüyorum
Savcılıktan Şahin’e iletilen “ön ödeme önerisinde” suç tarihi olarak 19 ve 22 Mart tarihleri görünüyor. Şahin bu tarihten önce ve sonra da oturma eylemine devam ettiği için neden bu tarihlerin seçildiği açıklanmıyor.
Şahin kendisine daha önce de aynı şekilde, 750 liralık “ön ödeme tebligatı” geldiğini, bu parayı ödeyip ardından haksız gözaltına alındığına dair dava açtığını söyledi.
Alev Şahin, “İşgaliye cezası gibi bir şey kesmeye çalışıyorlar. Şeker fabrikalarını sattıkları yetmedi, bir emekçinin parasına mı göz diktiler? Ben bu parayı ödemeyi düşünmüyorum çünkü demokratik hak talebine maddi bir paha biçilemez” diye konuştu.
“Hakkınızda dava açmak için yeterli delil elde edildi”
Savcı Bilaloğlu imzalı, 5 Nisan 2018 tarihli “ön ödeme önerisinde”, “fiilen gerektirdiği para cezasının aşağı haddi olarak ödenecek miktar” olarak 1250 lira belirlenmiş durumda.
“Ön ödeme önerisi” ise Türk Ceza Kanunu’nun 75. maddesinde düzenleniyor. Bu maddeye göre, “yalnız adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının yukarı sınırı altı ayı aşmayan suçların faili, belirlenen miktarı ödediğinde hakkında dava açılmaması” öngörülüyor.
Şahin’e gönderilen belgede de “önerinin” gerekçesi şöyle açıklandı:
“Yapılan soruşturma sonucu hakkınızda müsnet suçtan dolayı kamu davası açmak için yeterli delil elde edildiğinden, bu suça temas eden kanun maddesinde yazılı cezaya tekabül eden yukarıda ayrıntılı dökümü yapılan [1250 liralık] miktarı, ödeme önerisinin tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde ödeme önerisi ile Maliye veznesine ödeyerek, ödendi belgesini Başsavcılığımıza ibraz ettiğiniz takdirde hakkınızda kamu davası açılmayacaktır. Ancak, yukarıda belirtilen para cezasını süresinde ödeyip makbuzu ibraz etmediğiniz takdirde hakkınızda kamu davası açılacak ve suçunuzun sübutu halinde mahkemece tayin edilecek hapis ve/veya para cezası olarak mahkumiyetinize karar verilebilecektir. TCK’nın 75. maddesi uyarınca tebliğ olunur.”
Şahin öneriyi kabul etmeyeceğini ve parayı ödemeyeceğini belirttiğinden hakkında OHAL Kanununa muhalefetten dava açılabilir.
Ne olmuştu?
Mimar Alev Şahin, 6 Ocak 2017 tarihli, 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2011 yılından bu yana çalıştığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ndeki görevinden ihraç edilmişti.
Şahin, 30 Ocak 2017’den beri, Düzce’de Spor Sokak girişindeki meydanda, “İşimi, ekmeğimi geri istiyorum” pankartıyla oturma eylemi yapıyor.
TIKLAYIN - Mimar Alev Şahin Bir Yıldır "İşimi Geri İstiyorum" Diyor
(AS)