Haberin Kürtçesi için tıklayın
Uluslararası Af Örgütü’nün “Bir fırtına patlamak üzere” başlıklı kampanyasının afişinin, ABD’nin başkenti Washington DC’deki metro istasyonlarına asılmasına izin verilmedi.
Afişte, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un rüzgarda uçuşan saçları ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bulunuyor.
“Bir fırtına patlamak üzere” yazısının altında da “Birlikte güçlüyüz, bize katılın” ve “insan haklarını savunmak için amnesty.org’a üye olun” yazıyor.
Ret gerekçesi: Siyasi reklam yasağı
ABD’de yayın yapan TMZ’nin haberine göre, Uluslararası Af Örgütü ABD şubesi afişleri DC’deki metro istasyonlarına asmak için 12 Şubat’ta başvurdu. Dört gün sonra ret cevabı geldi.
Örgütün 2018 insan haklarını raporunu da açıkladığı Bethesda, Maryland’deki yıllık konferansıyla aynı haftada asmayı planladığı afişlerin ana fikri, “insan haklarını tüm dünyada savunmaya” davet etmekti.
TMZ, afişin asılmasının, Trump’ı kötüleyen fotoğraf nedeniyle reddedildiğini öğrendiklerini, ancak biraz daha araştırınca afişlerin DC’deki toplu taşımada siyasi reklam yasağı nedeniyle olduğunu anladıklarını yazdı.
“Fazla siyasi olduğu için yasaklanan afişler…”
Af Örgütü Avrupa Medya Sorumlusu Stefan Simanowitz da TMZ’nin haberi ile yasaklanan fişleri Twitter’dan paylaştı ve “İşte Washington DC’nin görmek istemediği ve fazla siyasi olduğu için yasaklanan afişler…” diye yazdı.
Af Örgütü Direktörü Margaret Huang, afişlere izin verilmemesine tepki gösterdi, TMZ’ye yaptığı açıklamada, kampanyanın insan haklarını savunmakla ilgili olduğunu ve partizan ya da siyasi olmadığını ifade etti.
Huang, bu kanunun baştan yanlış olduğunu, siyasetin oluştuğu en önemli yer olan toplu taşımada savunuculuk yapmayı imkansız hale getirdiğini söyledi.
159 ülkede insan haklarının durumu
Uluslararası Af Örgütü’nün 159 ülkeyi kapsayan ve insan haklarına dair yıllık değerlendirmesini kapsayan rapor dün ülkelerin tamamında aynı anda sunuldu.
Af Örgütü’nün doğrudan topladığı bilgi, belge ve tanıklıklara dayanan rapor, ülkelerdeki hak ihlallerini görmek ve değiştirmeye çalışmak için kampanyalar düzenlemek, yetkililere uyarılarda bulunmak adına değerlendirmelerde bulunuyor.
TIKLAYIN - "2017'de Türkiye'de Muhalifler Acımasızca Bastırıldı"
“2017’den 2018’e Dünyada İnsan Haklarının Durumu” başlıklı yıllık rapor Türkiye’de de Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener ile Uluslararası Sekreterya Kıdemli Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner tarafından dün açıklandı.
Raporda 2017’ye dair en önemli saptamalardan biri, bütün gruplar için dünyanın insan hakları açısından tehlikeli bir yer haline geldiğiydi. Türkiye özelinde ise en büyük baskının ifade özgürlüğü ve insan hakları savunucuları üzerinde olduğu belirtildi. (AS)
* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.