Haberin Kürtçesi için tıklayın
Ankara Garı’nda 10 Ekim 2015’te gerçekleşen ve 103 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin bugünkü kararıyla kapatıldı.
Derneğin başkanı Mehtap Sakinci Coşgun bianet’e yaptığı açıklamada, kararın henüz nihai karar olmadığını, temyize götüreceklerini söyledi.
Saldırıda eşi Uygar Coşgun’u kaybeden avukat Mehtap Sakinci Coşgun, derneğin kapatılmasıyla ilgili kararın, resmi olarak “tüzükle ilgili sıkıntılara” dayandırıldığını belirtti.
Valilik kapatılması için başvurmuştu
Ankara Valiliği Dernekler İl Müdürlüğü, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin “tüzüğünde tespit edilen noksanlıklar” nedeniyle kapatılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vermişti.
Dilekçenin ardından açılan davanın altıncı duruşması Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.
Derneğin avukatlarından Aydın Erdoğan, yaptığı savunmada, “Bir derneğin kapatılabilmesi için kamu düzenine aykırı suç işleme gibi maksatları içeren bir tüzüğe sahip olması gerekiyor" dedi ve derneğin tüzüğündeki eksikliklerin düzeltilmesi mümkün teknik detaylar olduğunu ifade etti. Erdoğan davanın reddini talep etti.
Ancak mahkeme, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 60. maddesi uyarınca feshine, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 15. maddesi uyarınca da Dernekler Kütüğünden kaydının silinmesi için derneği ait para, mal ve hakların “derneğin amacına en yakın ve en fazla üyeye sahip olduğu belirlenen” Anadolu Barış ve Kardeşlik Derneği’ne devrine karar verdi.
10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği hakkında
Katliamın ardındna bir araya gelen aileler, 10 Ekim Dayanışması’nı kurdu. Ardından bu girişim, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adıyla Mart 2016’da dernekleşti.
Derneğin 54 kurucu üyesinin içinde yakınlarını kaybeden aileler, saldırıdan yaralı kurtulanlar, sivil toplum örgütleri temsilcileri bulunuyor. Dernek hem saldırıyla ilgili açılan davayı takip ediyor ve tüm sorumluların yargı önüne çıkarılması için çalışıyor hem de ailelerin dayanışmasını örgütlüyor.
İnternet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Ne olmuştu? |
Ankara, Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında düzenlenen Barış Mitingine 10 Ekim 2015'te, saat 10:04 civarında intihar saldırısı düzenlendi. Olay yerinde 69 kişi, toplam 103 kişi ve iki saldırgan hayatını kaybetti. Saldırının ardından polis ölenlere, yaralılara ve onlara yardım etmek isteyenlere biber gazı sıktı. Bu müdahale sonucunda yaralıların hastaneye götürülmesi gecikti, patlamadan kurtulanlar bir de gaz nedeniyle travma yaşadı. Olay yeri koruma altına alınmadı ve olay yeri inceleme ekipleri ve savcılar olay yerine derhal gelmedi. Ekipler yaklaşık 1,5 saat sonra, başsavcı vekili olay yerine 2,5 saat sonra geldi. Saldırıyla ilgili iddianame 13 Temmuz 2016’da kabul edildi. 36 kişi hakkında dava açan savcılığın iddianamesinde, saldırı talimatını, İslam Devleti (IŞİD) Türkiye sorumlusu İlhami Balı'nın verdiği ifade edildi. İddianamede, Suruç saldırısını da aynı kişilerin organize ettiği belirtildi. İddianamede, Balı'nın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında “birden çok kasten öldürme” suçundan 100'er kez ağırlaştırılmış müebbet, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile kasten öldürmeye teşebbüs etmek suçlarından 5 bin 83 yıldan 7 bin 820 yıla kadar hapis cezaları istendi. Saldırıyla ilgili dava, 7 Kasım 2016’da başladı, halen sürüyor. Öldürülenlerin aileleri her ayın 10’unda garın önünde anma yapıyor. |
(AS)
* 10 Ekim katliamı ve devamındaki hukuki süreçle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.