Haberin İngilizcesi için tıklayın
Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın işe iadeleri talebiyle başladıkları açlık grevi 300. gününde.
İki eğitimci sosyal medyada paylaştıkları mesajlarında adalet çağrısı ve kararlılık vurgusu yer aldı.
Gülmen, 300. günkü açlıklarını, kanser şüphesi nedeniyle tedavi talebinin karşılanmadığını belirttiği KHK ile ihraç edilen tutuklu öğretmen Nazife Onay’a armağan ettiklerini söyledi.
Saat 20.00’de NuriyeGülmen, SemihÖzakça ve NuriyeSemihİçin hesaplarından paylaşılacak etiketlerle de sosyal medya eylemi gerçekleşecek.
Gülmen: Kulaklarınız bu çığlığa alışmasın
Açlığın 300. gününden selamlar! 300 gün oldu, kulaklarınız açlığın çığlığına alışmasın! Bir adım daha atın!
— Nuriye Gülmen (@NuriyeGulmen) 2 Ocak 2018
300. günkü açlığım Nazife için. Kanser şüphesiyle tetkik sürecinde olan Nazife Onay’ın tam 2 aydır tetkiklerini yaptırması engelleniyor. Nazife’mi Derhal Serbest Bırakın! pic.twitter.com/sBUt5qnZZu
Nuriye Gülmen, Twitter hesabından paylaştığı videoda şöyle seslendi:
“En başından beri açlığımızı bir çığlık olarak tarif ediyordum. Bu çığlığın hem halklara hem de muhataba yönelik çağrı olduğunu söylüyordum. Evet sizlere yönelik bir çağrı olarak karşılık buldu ama 300. güne geldik bugün artık, bu çığlığın söylediği daha büyük bir şey var. Sizden daha fazlasını istiyor. Bu çığlığa alışmamanızı istiyor aslında. Sakın ha sakın kulaklarınız bu çığlığa alışmasın çünkü adaletsizliğe alışmış bir toplum çürümüş demektir. Biz adalet açız diyoruz bu açlık aslında hepimizin açlığı bu hepimizin çığlığı olmalı ve bu çığlığı zafere taşımalıyız en kısa zamanda.”
Gülmen, 300. Günkü açıklarını Nazife Onay’a armağan ettiğini belirterek “Tedavisi derhal yapılmalı ve derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.
Nazife Onay, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamındaki 686 sayılı Kanun Hükümde Kararname (KHK) ile 7 Şubat 2017’de öğretmenlik yaptığı Çağlayan Zuhal Ortaokulu’ndan ihraç edilmişti. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek vermesinin ardından Ekim ayında tutuklandı.
Silivri 9 Nolu Cezaevi’ndeki müvekkilleriyle görüşen avukat Ezgi Çakır’ın bianet’ten Ayça Söylemez’e verdiği bilgiye göre Onay’ın vücudundaki kistin kontrol edilmesi talebinin karşılanmadı, hastaneye götürüldüğünde gereken testlerin yapılmadı ve tedaviye başlamada geç kalınmasından endişe ediyorlar.
Özakça: 300 gün aç kalmak; 300’e kadar saymak değil
300 gün aç kalmak; 300'e kadar saymak değildir. Açlık grevcisinin zamanı; günleri, saatleri, dakikaları herkesle aynı değildir.
— Semih Özakça (@SemihOzakca) 2 Ocak 2018
Acıyla, baskıyla ama en nihayetinde direnişle geçirdiğimiz 300 gün; onur ve ekmek mücadelesindeki kararlılığımızın göstergesidir.
Semih Özakça’da Twitter’dan açlık grevlerinin 300. Günü için şu mesajı paylaştı:
“300 gün aç kalmak; 300'e kadar saymak değildir. Açlık grevcisinin zamanı; günleri, saatleri, dakikaları herkesle aynı değildir.
“Acıyla, baskıyla ama en nihayetinde direnişle geçirdiğimiz 300 gün; onur ve ekmek mücadelesindeki kararlılığımızın göstergesidir.”
Özakça'nın annesine ve Gülmen'in kardeşine gözaltı
Bu fotoğraflara iyi bakın.
— Semih Özakça (@SemihOzakca) 2 Ocak 2018
Bugün işime dönüp hayatta kalmam için sesini duyurmaya çalışırken gözaltına alınan annemin ayaklarına, kollarına, yüzüne, gözlerine iyi bakın.
Aldığım habere göre annem sinir krizi geçirmiş ve fenalaşmış.
Mahluklar yaptığı zulümde boğulsun. pic.twitter.com/EQwFIkBsJF
Semih Özakça’nın annesi Sultan Özakça ve Nuriye Gülmen’in kardeşi Beyza Gülmen Güvenpark'ta eylem düzenleyen "Oğlum, ablam işlerine geri alınsın" pankartlarıyla eylem yapmak isterken gözaltına alındı.
Semih Özakça, Sultan Özakça'nın sürüklenirken çekilen fotoğraflarını paylaşarak tepki gösterdi.
Ne olmuştu?
Tıklayın - Gülmen ve Özakça Kimdir?
Nuriye Gülmen 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Konya Selçuk Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edildi.
Semih Özakça 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Mardin'deki öğretmenlik görevinden ihraç edildi.
Gülmen 9 Kasım 2016'dan, Özakça 23 Kasım 2016'dan beri oturma eylemi yapmak üzere Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önündeydi.
Tıklayın - Gülmen ve Özakça Ne ile Suçlanıyor?
9 Mart 2017'de açlık grevine başladılar.
Ankara'da İnsan hakları Heykeli'nin bulunduğu Yüksel Caddesi'nde işlerine iade talebiyle başlattıkları direniş eylemi boyunca defalarca gözaltına alınıp bırakıldılar. En son 22 Mayıs'ta gözaltına alındılar, 23 Mayıs'ta tutuklandılar. 28 Temmuz'dan itibaren Sincan Cezaevi Kampusu Devlet Hastanesi'nde tutulmaya başlandılar.
14 Eylül'de Ankara Adliyesi'nde görülen ilk duruşma öncesi Sincan cezaevi jandarma komutanlığı "güvenlik, yetersiz personel ve sağlık koşulları"nı gerekçe gösterip iki sanığın tutuldukları hapishane hastanesinden getirilmemesine dair tutunağı gönderdi. Gülmen ve Özakça duruşmaya getirilmedi.
Nuriye Gülmen, açlık grevinin 202. gününün ilk saatlerinde (26 Eylül) Cezaevi hastanesinden Numune Hastanesi'ne götürüldü.
Semih Özakça, 20 Ekim'deki üçüncü duruşmada tahliye edildi.
Davada karar 1 Aralık'taki 6. duruşmada açıklandı. Mahkeme, Nuriye Gülmen hakkında örgüt üyeliğinden 5 yıl hapis cezasına, cezanın artırımla 7,5 yıla çıkmasına, indirimle 6 yıl 3 ay cezasına ve tahliyesine, Semih Özakça'nın ise beraatına karar verdi.
İki eğitimcinin başvurduğu OHAL Komisyonu henüz kararını açıklamadı. (BK)