Haberin İngilizcesi için tıklayın
Açlık gerindeki akademisyen Nuriye Gülmen, Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu’nun başvurularına yanıt vermemesi üzerine “faks eylemi yapma” çağrısında bulundu.
23 Ocak 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan ve 17 Temmuz’da göreve başlayan komisyonun, ilk kararlarını Kasım ayında vereceğini, komisyonun başkanı Selahaddin Menteş açıklamıştı. 4 Ekim itibarıyla komisyona 101 bin 304 başvuru yapıldı ve bugüne dek hiçbiriyle ilgili karar verilmedi.
Başbakan Binali Yıldırım, OHAL Komisyonu'na başvuru sayısının sadece ihraçlarla ilgili 296 bin 350 olarak tahmin edildiğini açıklamıştı.
İhraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça, işleirne geri dönme talebiyle başladıkları açlık grevinin bugün (21 Aralık) 288. gününde. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), başvurularını, OHAL Komisyonunu gerekçe göstererek reddetmişti.
TIKLAYIN - “Şimdi Tek Beklediğimiz OHAL Komisyonu’nun Kararı”
“Hedef 10 bin faks”
Gülmen’in sosyal medyadan yaptığı duyuru şöyle:
“OHAL Komisyonu’na bir faks eylemi düzenliyoruz. Bu eylem sıradan faks eylemlerine benzemiyor. Hedefimiz tam 10000 faks!”
“Kaç faks toplayabileceğinizi belirleyin. Belirlediğiniz bu sayıyı duyuran bir video çekin. Videoyu duyuracağımız hashtagle paylaşın. Çekeceğiniz faksları toplamaya başlayın. 21/22 Aralık tarihlerinde faks, mail ve telefon numaralarını kullanarak OHAL komisyonuna talebimizi iletin.”
TIKLAYIN - “Nuriye ve Semih’in Başvuruları, OHAL Komisyonu İçin Bir Fırsat”
Aralarında gazeteci, yazar, sanatçı, hak savunucusu, yedi baro başkanı avukatın da olduğu 104 kişi de gazetelere verdikleri ilanla, komisyondan bir an önce karar vermesini talep etmişti:
“Yaşama tutunmaları için işe dönmeleri gerekiyor. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun bir an önce karar vermesini ve ortadaki haksızlığı gidermesini istiyoruz. Zaman her geçen gün azalıyor. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça işlerine iade edilmelidir. Çalışma adaleti ve yaşam hakkı bunu gerektirir.”
Ne olmuştu?Tıklayın - Gülmen ve Özakça Kimdir? Nuriye Gülmen 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Konya Selçuk Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edildi. Semih Özakça 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Mardin'deki öğretmenlik görevinden ihraç edildi. Gülmen 9 Kasım 2016'dan, Özakça 23 Kasım 2016'dan beri oturma eylemi yapmak üzere Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önündeydi. Tıklayın - Gülmen ve Özakça Ne ile Suçlanıyor? 9 Mart 2017'de açlık grevine başladılar. Ankara'da İnsan hakları Heykeli'nin bulunduğu Yüksel Caddesi'nde işlerine iade talebiyle başlattıkları direniş eylemi boyunca defalarca gözaltına alınıp bırakıldılar. En son 22 Mayıs'ta gözaltına alındılar, 23 Mayıs'ta tutuklandılar. 28 Temmuz'dan itibaren Sincan Cezaevi Kampusu Devlet Hastanesi'nde tutulmaya başlandılar. 14 Eylül'de Ankara Adliyesi'nde görülen ilk duruşma öncesi Sincan cezaevi jandarma komutanlığı "güvenlik, yetersiz personel ve sağlık koşulları"nı gerekçe gösterip iki sanığın tutuldukları hapishane hastanesinden getirilmemesine dair tutunağı gönderdi. Gülmen ve Özakça duruşmaya getirilmedi. Nuriye Gülmen, açlık grevinin 202. gününün ilk saatlerinde (26 Eylül) Cezaevi hastanesinden Numune Hastanesi'ne götürüldü. Semih Özakça, 20 Ekim'deki üçüncü duruşmada tahliye edildi. Davada karar 1 Aralık'taki 6. duruşmada açıklandı. Mahkeme, Nuriye Gülmen hakkında örgüt üyeliğinden 5 yıl hapis cezasına, cezanın artırımla 7,5 yıla çıkmasına, indirimle 6 yıl 3 ay cezasına ve tahliyesine, Semih Özakça'nın ise beraatına karar verdi. İki eğitimcinin başvurduğu OHAL Komisyonu henüz kararını açıklamadı. |
OHAL Komisyonu hakkında |
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında çıkarılan 23 Ocak 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile kuruldu. Başvurular, ek bir soruşturma yapılmaksızın sadece kişiye veya kuruma ait dosya üzerinden incelenecek. 4 Ekim itibarıyla komisyona 101 bin 304 başvuru yapıldı. Komisyon, OHAL kapsamında doğrudan KHK'lerle tesis edilen işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verecek. Nasıl başvuru yapılıyor? İhraçlara itirazlarda önce komisyonun internet sitesindeki form doldurulacak daha sonra da kişinin son çalıştığı kuruma başvuru yapılabilecek. Komisyona başvurular Valilikler ve ilgilinin son çalıştığı kurum aracılığı ile yapılacak. Kapatılan kurum ve kuruluşlar, öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbeleri alınan emekli personel tarafından yapılacak başvurular sadece valiliklere yapılabilecek. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler valiliklere veya en son görev yaptıkları kurumun bağlı, ilgili ya da ilişkili olduğu bakanlığa başvuruda bulunabilecek. Kimler başvurabilir? OHAL Komisyonu başvurabilecek kişileri şöyle açıkladı: 17 Temmuz 2017’den (bugün) itibaren 685 sayılı KHK’nin 2. Maddesine göre görev alanına giren hususlarda mağdur olduğunu düşünen gerçek kişilerin kendileri, vekil veya vasileri aracılığı ile tüzel kişiler ise temsilcileri aracılığı ile komisyona başvuru yapabilecek. |
(AS)