Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları Derneği (İHD) İHD Genel Sekreteri Osman İşçi’ye, Avusturya İnsan Hakları Derneği'nin 2017 İnsan Hakları Ödülü verildi.
Viyana’da, İnsan Hakları Film Festivali ile birlikte 9 Aralık’ta düzenlenen törene ise Osman İşçi katılamadı. Üniversiteden ihraç edilen İşçi’nin yurtdışına çıkış yasağı bulunuyor.
İşçi bianet’e yaptığı açıklamada, Ödülü, bana verdiler ama aslında insan hakları hareketinin aldığı bir ödül. Özelde İHD olmak üzere, Barış İçin Akademisyenler’e, sendikal mücadeleye, haklar için mücadele edenlere verilmiş bir ödül” dedi.
“İnsan hakları için mücadele edenlere, kadın hakları, çocuk hakları için çalışanlara, kapatılan hukuk örgütlerine yönelik bir ödül olarak kabul ettim bu ödülü.
“Bu ödül, Türkiye’deki hakların durumunun, uluslararası hak hareketince yakından takip edildiğini de gösteriyor. Hak hareketi mücadelemizin kıymetinin bilinmesi, mücadelemizin görünmesi bizi de güçlü kılıyor. Zaten insan haklarının durumunun, Barış için Akademisyenlerin durumunun takip edildiğini biliyoruz.”
İhraç edildi, yargılanması sürüyor
Barış için Akademisyenler’den, barış metni imzacısı Osman İşçi, kendisini “İHD emekçisi” olarak tanımlıyor: “12 yıldır İHD Genel Merkezi’ndeyim, şimdi de Genel Sekreterlik görevini yürütüyorum.”
30 Nisan 2017 tarihli, 689 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilmişti.
TIKLAYIN – İhraç Edilenler Arasında 66 Barış İmzacısı da Var
Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EuroMed Rights) Yönetim Kurulu üyesi de olan Osman İşçi, KCK adı altında açılan davalarda, Ankara’da yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. 2012’de tutuklanan İşçi, o dönem Hacettepe Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisiydi. 28 Temmuz 2012’de tutuklandı, 10 Nisan 2013’te tahliye edildi.
“Şiddet arttıkça, hak savunucularına baskı da artıyor”
Osman İşçi, KESK yöneticileri ve üyeleriyle birlikte yargılandığı davanın halen sürdüğünü anlattı:
“Dava, özel yetkili mahkemeler kapatıldığında, Anayasa Mahkemesine gönderilmişti ve fiilen durmuştu. Ancak Ekim ayında yeniden başladı.
“25 Ekim 2017’de duruşma görüldü, bir sonraki duruşma 31 Ocak 2018’de. Anayasa Mahkemesindeki sürüncemedeki durum, aslında ülkede barış sürecinin devam ettiği dönemdi. Ülkede barış konuşmaya ne kadar müsait bir durum olursa bu da yargı sürecini etkiliyor.
“Davanın yeniden açıldığı dönem, şiddetin dozunun arttığı döneme denk geldi. Hak savunucularına yönelik fiziksel şiddet veya yargısal baskı, ülkedeki ortamla yakından ilgili.”
BM raporunda atıf
İHD Genel Sekreteri, hak savunucusu Osman İşçi, kendisinin de maruz kaldığı hak ihlalleri ile Birleşmiş Milletler raporuna da konu olmuştu.
BM Genel Sekter Yardımcısı Andrew Gilmour'un insan hakları savunucularına yönelik baskılara ilişkin hazırladığı rapor Eylül 2017’de, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 36. Oturumunda sunulmuştu. Raporda, aktivistlere baskı uygulayan 29 devlet arasında Türkiye de yer alıyordu. Raporda, İşçi'nin ihraç edilmesinde, Türkiye'yi ziyaret eden BM Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye ile birlikte yaptığı çalışmaların neden olduğu endişesine yer verildi.
Ödül törenine katılamadı
Tarihçi akademisyen, hak savunucusu Wolfgang Schmale’nin internet sitesinden duyurduğu ödülle ilgili İşçi de Twitter’dan açıklama yaptı:
“Avusturya İnsan Hakları Derneği'nin 2017 yılı insan hakları savunucusu ödülünü (Dr. Georg Lebiszczak-Preis) bana verdiği bilgisini paylaşmakta onur duyuyorum. Bu ödül İHD ve EuroMed Rights (ve daha geniş açıdan insan hakları hareketi) olarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için yürüttüğümüz kolektif mücadelenin sonucudur. Ödülü üyesi olmaktan onur duyduğum iki kurum ve burada ortak mücadele yürüttüğüm tüm arkadaşlarım adına kabul ettim. Üniversiteden ihraç edildiğim için yurtdışına gidemediğimden bu gece gerçekleştirilen ödül törenine katılamıyorum.
“Ödülü hakları ihlal edilmiş herkese ithaf ediyorum. İnsan hakları prensiplerinin korunmasına yönelik kolektif mücadele denince @BarisAkademik'i [Barış için Akademisyenler] atlayamam. Dolayısıyla, ödül aynı zamanda BAK'a verilmiştir.”
İHD de Osman İşçi’yi tebrik ettiğini açıkladı.
Osman İşçi hakkında |
2006’den beri İnsan Hakları Derneği Genel Merkezinde görevli, şu anda İHD Genel Sekreteri. Aynı zamanda Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EuroMed Rights) Yönetim Kurulu üyesi. Hacettepe Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde Araştırma Görevlisiyken KESK yöneticileri ve üyelerine açılan KCK adı altındaki soruşturma kapsamında tutuklandı ve sekiz ay tutuklu kaldı. Dava halen devam ediyor. Doktora tez konusu, Kuzey İrlanda çatışması ile şiddetin şiiri nasıl etkilediği ve şiirde nasıl temsil edildiğiyle ilgiliydi. Ocak 2016’da birçok akademisyenle birlikte barış metninin imzaladı, Barış için Akademisyenlerden oldu. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde araştırma görevlisiyken, 30 Nisan 2017 tarihli, 689 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi ve kamu görevinden men edildi. Pasaportuna el konuldu, yurtdışına çıkış yasağı var. |
(AS)