Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin İnsan Hakları Merkezi kapatıldı.
Merkezde görevli olan, SBF öğretim üyesi, hukukçu Yrd. Doç. Kerem Altıparmak, merkezin kapatıldığını Twitter’dan dün açıkladı:
“21 yıl önce kapısından ilk kez girdiğim, 40 yıl hizmet vermiş Türkiye akademisinin yüz akı SBF İnsan Hakları Merkezi kapatıldı. Tabelasını kendi ellerimizle söktük. İnsan hakları mücadelemiz tabii ki bitmedi, her zaman doğruyu savunacağız!”
23 Şubat 2017’de yayınlanan 686 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen 95 akademisyenin 23’ü Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndendi.
İnsan Hakları Merkezi hakkında
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren İnsan Hakları Merkezi (İHM), 1978 yılında kuruldu.
İlk etkinliğini, 1979 yılında, sekiz ülkenin (Bulgaristan, Irak, İran, Romanya, SSCB, Suriye, Yugoslavya ve Yunanistan) uzmanlarının katılımıyla düzenlediği bir uluslararası bilimsel toplantı ile gerçekleştirdi.
UNESCO’nun desteğiyle, 1980 yılında “İnsan Hakları Eğitimi Sorunları ve Uluslararası Kuruluşların Rolü” başlıklı bir Kolokyum düzenledi.
1980 darbesi sonrasında birçok öğretim üyesinin meslekten çıkarılması veya okulu terk etmek zorunda kalması nedeniyle faaliyetlerine dokuz yıl ara vermek zorunda kalan İHM, 1989 yılından itibaren yeniden çalışmaya başladı.
Bu ikinci dönemde çalışmaları, ağırlıklı olarak Türkiye’de etkisi artan insan hakları sözleşmeleri ve bunların etkisi üzerine oldu. Bu etkinlikler arasında 1989 yılında Avrupa Konseyi’nin kuruluşunun kırkıncı yılı nedeniyle düzenlenen Avrupa İnsan Sözleşmesi mekanizmalarını tanıtıcı konferans, yine aynı yıl düzenlenen Sözleşme’nin Türk hukukundaki değeri konulu panel ve 1990 yılında İngiltere merkezli Interrights kuruluşu ile ortaklaşa düzenlenen ‘İnsan Hakları Alanındaki Uluslararası Normların İç Hukukta Uygulanması’ başlıklı konferans var.
2000’li yıllarda sivil toplum örgütleriyle ilişkilerini güçlendirmiş, akademi ve sivil toplum arasında bir köprü rolü oynamaya başladı.
İHM özellikle ifade özgürlüğü, işkencenin önlenmesi, insan hakları ulusal kurumları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, göçmen ve mülteci hakları gibi alanlarda ulusal ve uluslararası katılımlı toplantılara ev sahipliği yaptı.
İHM’nin bu dönemdeki çalışmaları arasında işkencenin önlenmesi kapsamında Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İsviçre Merkezli İşkenceyi Önleme Derneği (Association for the Prevention of Torture/APT) ile birlikte sırasıyla 2009, 2010,2011 ve 2012 yıllarında düzenlenen ulusal önleme mekanizması üzerine toplantılar ve eğitim çalışması, Heinrich Böll Stiftung Derneği ile 2005 yılında ortaklaşa düzenlenen ‘İnsan Hakları Ulusal Kurumları: Dünya ve Türkiye’ başlıklı uluslararası konferans, 2007 yılında İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) ile birlikte organize edilen ‘İfade Özgürlüğü: İlkeler ve Türkiye’ isimli uluslararası konferans var.
Uluslararası ceza hukuku da İHM’nin çalışma alanlarından biri oldu. Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu ile ortaklaşa 2007 ve 2008 yıllarında ‘Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Türkiye’ ile ‘Uluslararası Ceza Mahkemesi: Dünü, Bugünü ve Yarını’ isimli toplantılar ve ‘Nürnberg’den Lahey’e: Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Giden Yol’ başlıklı bir sergi düzenlendi.
İHM 2009’da da Ankara Barosu, Diyarbakır Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği ile Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları için Avrupalı Hukukçular Derneği (European Lawyers for Democracy and World Human Rights) ile birlikte ‘Yeni Avrupa’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi: Başarı mı? Hayal Kırıklığı mı?’ başlıklı uluslararası bir toplantı düzenledi.
Yine 2009 yılında 2. Türkiye-Avrupa Demokrasi Forumu’na ev sahipliği yaptı. 2011 yılında ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Medya Özgürlüğü Temsilcisi’ni misafir ederek ‘Medya, Yeni Teknolojiler ve İfade Özgürlüğü’ isimli bir panel organize etti. Aynı yıl ayrıca Dr. Handan Çağlayan’ın yürüttüğü ‘Toplumsal Cinsiyet ve İnsan Hakları’ semineri çerçevesinde, Prof. Dr. Yakın Ertürk’ün katılımıyla insan hakları paradigması ve kadın haklarının hukuki ve politik çerçevesi bağlamında bir toplantı organize etti.
2011 ve 2012 yıllarında İHM, Kaos GL tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Homofobi Karşıtı Buluşma çerçevesinde iki foruma ev sahipliği yaptı; 2012 yılında ise IF Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında Cebeci kampüsünde film gösterimleri gerçekleştirilmesine katkıda bulunmuştur.
2013 yılında İHM, Kaos GL’nin katkısıyla, Türkiye’de sansüre uğrayan Nymphomaniac adlı filmin gösterimini organize etti ve gösterimin ardından filmin ifade özgürlüğü çerçevesinde sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan’ın katılımıyla tartışıldığı bir panel düzenledi. 2014’te de Uluslararası Af Örgütü’nün katkılarıyla ‘Yargıyı Yargılamak: Cezasızlık ve Siyasi Davalar’ başlıklı bir panel ile İHOP’un katkılarıyla ‘Yeni İnsan Hakları Paradigması: Yasaklanan Farklılıklar’ başlıklı bir konferans düzenledi. (AS)