Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Aralarında Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da olduğu 17 sanıklı 15 Temmuz darbe girişimi medya davası davanın üçüncü duruşması Çağlayan’daki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Davayı izleyenler arasında Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Başkanı Pierre Haski, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Article 19’dan Georgia Nash, PEN International Savunuculuk Direktörü Sarah Clarke, Norveç PEN’den Eugene Schoulgin, Uluslararası Af Örgütü gözlemcileri ile İsviçre, Fransa, Belçika, Çekya, Norveç diplomatları var.
Mahkeme heyeti salonu boşalttı
Duruşmaya 417 gündür tutuklu bulunan Ahmet ve Mehmet Altan bulundukları Silivri Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.
Diğer sanıklar ise duruşmada hazır bulundu.
Duruşmada savcının esas hakkında mütalaasını vermesi bekleniyor.
10.30’da başlayan duruşmada Mahkeme Başkanı Kemal Selçuk Yalçın, mütalaadan önce söz almak isteyen avukat Ergin Cinmen’i salondan zorla çıkarttı. Ardından salonu boşalttıran mahkeme heyeti ara verdi.
11.15'de yeniden başlayan duruşmada Mahkeme Başkanı Yalçın, bu sefer avukat Yasemin Çalıkuşu'nun söz almasını engelledi ve salondan attırdı. Çalıkuşu reddi hakim istedi. Duruşmaya Cinmen ve Çalıkuşu olmadan devam edilecek.
Cinmen: Savunmaya tahammülsüzlük
bianet'e konuşan Cinmen, savunmaya ilişkin söz istediklerini, heyetin buna izin vermediğini, ısrar etmeleri üzerine duruşmadan atıldıklarını belirterek "Bu savunma hakkına tahammülsüzlüğü gösteriyor. Savunma hakkını kullanmak istedik diye duruşmadan atıldık" diye konuştu. Cinmen, diğer sanıkların avukatlarının da reddi hakim talebinde bulunduklarını ekledi.
11.40'da söz almak isteyen Altanların avukatlarından Ferat Çağıl da duruşmadan atıldı.
Mahkeme avukat FeratÇağıl da salondan atıldı; #AhmetAltan #MehmetAltan #NazlıIlıcak’ın davası bir tek avukatla sürüyor. Mütalaa öncesi avukatlar savunma hakkında ısrar ediyordu pic.twitter.com/5cNDrhQGYT
— RSF Türkçe (@RSF_tr) November 13, 2017
12.02'da Ahmet ve Mehmet Altan'ın duruşmadaki son avukatı Melike Polat da reddi hakim istedi. Mahkeme Başkanı Yalçın Polat'ı da duruşmadan attı. Duruşma salonunda Altanlar'ı temsil eden bir avukat kalmadı. Duruşmaya 14.00'e kadar ara verildi.
14.05'de Cumhuriyet Savcısı davada yeni olduğu için esas hakkında mütalaa hazırlamak üzere ek süre verilmesini, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mütalaanın ardından Ergenekon davası sanıklarından emekli yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım ve avukat Serdar Öztürk, TBMM avukatı ve eski asker olan CHP Milletvekili Dursun Çiçek davaya katılma talebinde bulundu. Yıldırım, katılma talebine gerekçe olarak Taraf gazetesinde hakkında çıkan haberleri gösterdi.
Ilıcak: İçime sindiremiyorum
14.15'de mütalaaya yönelik beyanı sorulan Ilıcak, 3 duruşmadır üye hakimler ve duruşma savcının değiştiğini belirterek, bu durumun adil yargılama açısından normal olup olmadığını sordu.
Ilıcak, kendilerine biraz daha savunma hakkı verilmesini talep ederek şöyle konuştu:
“Geçen duruşmadan bu yana Yargıtay'da önemli değişiklikler oldu. Darbeyle ilgili cebir ve şiddet unsurlarının altını çizen, maddi cebir olmasını gerektiren çok kapsamlı yorumu çıktı. Bunun hakkında konuşamadık. Belgelere de ulaşamıyorum. Avukat kısıtlığımız sürüyor, bu savunma için çok güç. Elimdeki kağıdı avukatıma veremiyorum. Avukatıma incelenip 10 gün sonra veriliyor.”
Darbe aleyhine paylaştığı tweetleri olduğunu anımsatan Ilıcak, “Bunu içime sindiremiyorum. İnfiale kapılıyorum. Nazlı Ilıcak'ın darbeci olduğunu kimseye anlatamazsınız. AİHM'in ihlal kararı vereceğine inanıyorum. Türkiye'nin yeniden ihlal kararıyla karşı karşıya kalmasını istemem” dedi.
Ilıcak, zor şartlar altında kaldığını belirterek tahliyesini istedi.
14.45'de tutuklu sanıklardan Yakup Şimşek savunmasını yaptı. Şimşek suçsuz olduğunu belirterek tahliyesini talep etti. Tuttuklu sanık Fevzi Yazıcı ise "FETÖ üyesi asla değilim. Benden 15 ayımı çalan darbe girişimini lanetliyorum. Suçsuzum, 15 aylık tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyemi talep ediyorum" ifadelerini kullandı.
Mehmet Altan: Avukatlarım olmadığı için ben tahliyemi talep ediyorum
14.50'de Mehmet Altan beyanda bulundu. Altan şunları söyledi:
“İlk önce size hapishaneden çıkaramadığım bir kitabımı göstermek istiyorum. ‘Darbelerin Ekonomisi’ kitabım. Bu kitap Türkiye'de tektir. Darbelerin önlenmesi için dönemin siyasetçileriyle konuşarak yazdığım kitaptır. TBMM davada müşteki oluyor. Ben Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'na çağrıldım ve orada da konuştum.
“Yeni savcı iddianameyi okudu mu? Okumadıysa tutukluluğun devamını nasıl istiyor? Subliminal mesaj diye bir suç var mı yasada? 429 gündür hiç somut delil görmeden aynı kâğıtlardan tutuklu olmanın sıkıntısını yaşıyorum. Allah rızası için delil gösterin. Birleşmiş Milletler ‘tiyatro’ diyor davaya. Niye bizim durumumuzdakiler tutuksuzken biz tutukluyuz? Niye avukat kısıtı var? Reddi hakim kararınızı bekliyorum ama avukatlarım olmadığı için tahliyemi ben talep ediyorum.”
Ahmet Altan ise “BM AİHM'e raporunda ‘bu davaya tiyatro’ dedi. Biraz evvel savcının repliklerini dinlerken bu tiyatroda bir aktör olduğunu anladım. Dosyaya hakim olmayan bir savcı nasıl böyle ezberden konuşabiliyor. Böyle hukuk olmaz, böyle mahkeme olmaz. Sözlerim bu kadar” diye konuştu.
Tutukluluğa devam
16.45'de ara kararını açıklayan mahkeme tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. TBMM’nin müdahillik talebini kabul eden heyet, Serdar Öztürk, Dursun Çiçek ve Hasan Ataman Yıldırım’ın bu talebini ise reddetti.
Reddi hakim taleplerinin duruşmayı uzatma amacı taşıdığını savunan heyet bu istemi geri çevirdi. Davaya 11 AralıK'ta devam edilecek.
6'sı tutuklu 17 sanık
“FETÖ" soruşturması kapsamında açılan davada yazar Ahmet Altan, kardeşi Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak, Zaman gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, eski Taraf yazarı Emre Uslu, gazeteci Tuncay Opçin, Samanyolu Televizyonu'nun Washington temsilcisi Şemseddin Efe, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, Profesör Osman Özsoy, Zaman gazetesinin İsrail muhabiri Abdulkerim Balcı, genel yayın yönetmen yardımcısı Mehmet Kamış ile yönetici Faruk Kardıç, gazetenin görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı, Polis Akademisi'nde öğretim görevlisi olan Şükrü Tuğrul Özşengül, Zaman gazetesinin marka müdürü Yakup Şimşek ve gazetenin kültür sanat sayfasında çalışan Ali Çolak ile iddianamede Zaman Gazetesinin 10 Ekim 2015'de yayınlanan ve darbe çağrışımında bulunduğu iddia edilen reklam filmini çektiği tespit edilen ajansın sahibi Tibet Murat Sanlıman yargılanıyor.
Dava kapsamında Nazlı Ilıcak, Yakup Şimşek, Mehmet Altan, Ahmet Altan, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Fevzi Yazıcı tutuklu yargılanıyor.
Abdulkerim Balcı, Ali Çolak, Bülent Keneş, Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu (Emre Uslu), Faruk Kardıç, Mehmet Kamış, Osman Özsoy, Şemseddin Efe, Tuncay Opçin hakkında yakalama kararı bulunuyor.
Erdoğan davacı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay'ın hazırladığı 247 sayfalık iddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı ve 65. Hükümet suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davacı olarak yer alıyor.
İstenen cezalar
Altanlar ile Ilıcak için “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçlamasıyla ayrıca 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis; Dumanlı, Uslu ve Opçin için “darbe teşebbüsünden” üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, “örgüt yöneticiliğinden” 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis, Uslu için ayrıca "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlamasıyla da üç yıla kadar hapis;Sanlıman için “örgüte yardım”dan 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis; geri kalan sanıklar içinse “darbeye teşebbüs”ten üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. (EA)