Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davaya Adalet Bakanlığından gönderilen nota, HDP milletvekilleri tepki gösterdi.
SKANDAL! Mahkemeye gönderilen "gizli yazı"da #Demirtaş için SEGBİS dayatması talimatı! pic.twitter.com/dETpr27Pda
— HDP (@HDPgenelmerkezi) 31 Ekim 2017
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Demirtaş’ın Kayseri 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davaya katılma talebine gelen yazıyı Meclis Genel Kurulu’nda açıkladı.
Kerestecioğlu’nun açıklamasına göre, Adalet Bakanlığı, Demirtaş için Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına “gizli” ibareli bir yazı gönderdi. Yazıda, Demirtaş ile ilgili, “Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan militan konumunda olan tutuklu” ifadesi kullanılıyor.
“Mahkemelere kimse talimat veremez”
Kerestecioğlu, Meclis’te konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“‘Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan militan konumunda olan…’ Bu nasıl bir ifadedir! Kayseri mahkemesi Selahattin Demirtaş'ın duruşmaya getirilmesini karara bağladığı halde Adalet Bakanlığı nasıl talimat verebilir, ilgili yazıları bütün mahkemelere gönderir? Bu Anayasa 138'e aykırıdır. Çünkü hiçbir merci, kişi, hakimlere, mahkemelere talimat veremez, onları yönlendiremez.”
“Firar, olası saldırı ve adliye önünde gösteri yapılmasına neden olabileceği…”
HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da Demirtaş hakkındaki talimata tepki gösterdi.
Yıldırım, “Biz yıllardır bu Parlamentoda yargının iktidar tarafından siyasallaştırıldığını ve derdest edildiğini söyledik. Buyurun, 13 Ekim 2017 günü Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş'ın fezlekesinin ve dosyasının olduğu bütün mahkemelere gönderilmiş ibretlik bir yazıyla karşı karşıyayız” diye konuştu.
“Neymiş? ‘Örgüte üye olma suçundan militan konumunda olan ve kamuoyu tarafından yakından bilinen ve takip edilen adı geçen Selahattin Demirtaş'ın bulunduğu il dışında yapılacak duruşmalara getirilmesinin firar, olası saldırı ve adliye önünde gösteri, eylem yapılmasına neden olabileceği, bu sebeple getirilmemesi…’ Nerede bağımsız yargı? O mahkeme başkanının ve üyelerinin özgür karar verebilme ihtimali kaldı mı? İşte budur yargının siyasallaşması.
“Buradan siyasi iktidara sesleniyorum: Demirden korkuyorsanız trene binmeyeceksiniz. Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğundan bu kadar korkuyorsanız rehin almayacaksınız. Selahattin Demirtaş'ın Mecliste, alanda, sokakta siyaset yapma hali sizin korkunuzdu, zindanda rehin olma hali kabusunuz olmuş. Bu ne korku?”
“Gizli ibareli yazı, tüm dava dosyalarına gönderildi”
Meral Danış Beştaş da “bu yazının, yargıya talimatın belgesi olduğunu söyledi:
“Kanun hükmünde kararnamelerle OHAL'e sırtını yaslayan ve her türlü hukuksuzluğu yapan bir iktidarla karşı karşıyayız. Biz size yargıya talimatın, yargıyı yönetmenin belgesini sunuyoruz, siz bize gelip hikaye anlatıyorsunuz. Anayasa'yı her an, her saniye çiğnediğinizin gayet iyi farkındayız. Üzerinde ‘gizli’ ibaresi bulunan, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü başlıklı bir yazı Eş Genel Başkanımız Demirtaş'ın bütün dava dosyalarına göndermiştir.
“Adalet Bakanlığının, bir tutuklunun duruşmaya getirilip getirilmeme konusunda yargılamayı yapan mahkeme yerine karar vermesi mümkün değildir. Hükümete sesleniyoruz: Lütfen bunu açıklayın, Türkiye'de biz de artık yargı vardır yoktur tartışmasını bir kenara bırakalım. Bu, ‘vahim’ nitelemesinin bile karşılamayacağı bir belgedir.”
Toğrul da Demirtaş’ın bir yıldır tutuklu olduğunu, halen yargı önüne çıkarılmadığını belirtti, “Yargı, Adalet Bakanlığından mahkemelere giden talimatla nasıl çalışacağı, nasıl karar vereceği konusunda uyarılıyor. Yargı talimatlı yargıya dönüşmüş, siyasetçiler rakiplerini bertaraf etmek adına onları rehin aldırıyor” dedi.
Ne olmuştu?
Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne Cezaevinde tutuklu bulunuyor. Ayrıca, vekilliği ve HDP üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Nursel Aydoğan'ın da aralarında bulunduğu dokuz HDP’li vekil de halen tutuklu.
TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş Kimdir?
Demirtaş, tutuklu bulunduğu dava kapsamında 7 Aralık 2017’de Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim önüne çıkacak.
Demirtaş'ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır'da açılmış sonra “güvenlik gerekçesiyle” Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edilmişti. Demirtaş, duruşmaya götürüldüğü takdirde, tutuklandığı günden 13 ay 3 gün sonra mahkeme karşısına çıkmış olacak.
Ancak Demirtaş, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde 7 Temmuz’da görülecek duruşmaya bizzat katılacak ve tutuklandığından beri ilk kez kamuoyu önüne çıkacaktı fakat duruşmaya kelepçeli götürülmek istendiği için mahkemeye gitmeyi reddetti.
Demirtaş, “Türk milletini, Cumhuriyeti ve TBMM’yi alenen aşağılamak” suçlamasıyla Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 11 Eylül’deki duruşmasına da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılmak istemediği için katılmamıştı. Mahkeme heyeti, davanın Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde aynı suçtan açılan dava ile birleştirilmesine karar verdi.
8 Ağustos 2017’de Hatay Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde ifadesi alınan bir kişiye “… terör örgütü üyesi olan bu suçtan tutuklanarak cezaevinde yatmakta olan Selahattin Demirtaş isimli şahsı övdüğünüz…” şeklinde bir soru yöneltilmesi üzerine HDP suç duyurusu yapmıştı.
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuru ise henüz sonuçlanmadı.
Selahattin Demirtaş’ın, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Meclis’teki HDP Grup Toplantısında konuşma talebi de Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından, “Talebiniz yargının görev alanında, yapacağımız bir işlem yoktur” diye reddedilmişti. (AS)